Tapti Karlu Lagerfeldu“

1972 m. 38 metų Karlas Lagerfeldas siekė tapti garsiausiu prancūzų mados dizaineriu tuo metu, kai karaliavo Yves’as Saint Laurent’as. Sutikęs ir įsimylėjęs jauną dendį Jacques’ą de Bascherį, jis atsidūrė konkurencinėje kovoje su Yves’u Saint Laurentu ir Pierre’u Bergé, prestižiškiausio mados ženklo vadovu. Mados klanų varžybos ir egocentriškos kovos, vakarėliai ir dekadansas, tragiški meilės romanai ir nuostabios draugystės – tai istorija apie kaizerį Karlą ir jo pašėlusias pripažinimo paieškas.

Naujas prancūzų šešių dalių serialas „Tapti Karlu Lagerfeldu“, pasakojantis apie „Karlo Lagerfeldo iškilimą septintojo dešimtmečio Paryžiaus aukštosios mados pasaulyje, rodomas „Disney+„ platformoje.

Seriale Karlą Lagerfeldą vaidina ispanų ir vokiečių aktorius Danielis Brühlas. 2003 m. atlikęs išskirtinį vaidmenį vokiečių tragikomedijoje „Viso gero, Leninai!“ (angl. „Good bye, Lenin!“), D. Brühlis suvaidino snaiperį filme „Negarbingi šunsnukiai“ (angl. „Inglourious Basterds“), o už F1 legendos Niki Laudos vaidmenį filme „Lenktynės“ (angl. „Rush“) pelnė BAFTA, „Auksinio gaublio“, SAG ir Kritikų pasirinkimo apdovanojimų nominacijas. Vėliau jis prisijungė prie „Marvel“ kino visatos ir suvaidino piktadarį Helmutą Zemo filme „Kapitonas Amerika“ (angl. „Captain America“).

Serialo filmavimas vyko 2023 m. Prancūzijoje, Monake ir Italijoje, o režisieriaus pareigas pasidalijo Jérôme Salle ir Audrey Estrougo. Scenarijų serialui sukūrė Isaure Pisani-Ferry pagal Raphaëlle Bacqué 2019 m. išleistą biografinę knygą „Kaizeris Karl: Karlo Lagerfeldo gyvenimas“ (angl. „Kaizer Karl: The Life of Karl Lagerfeld“). Seriale vaidino daugiau nei 2 200 statistų, sukurta virš 40 dekoracijų, kruopščiai atkurti apartamentai, mados šou vietos ir mados namai ir 3 000 kostiumų, kuriuos sukūrė prancūzė Pascaline Chavanne.

12 netikėtų faktų apie Karlą Lagerfeldą

Karlo Lagerfeldo kūryba buvo kur kas daugiau nei vien dizainas, jis taip pat tyrinėjo daugybę meno horizontų, įskaitant fotografiją ir kiną.

  1. Karlas Lagerfeldas gimė 1933 m. Hamburge, Vokietijoje, laisvai kalbėjo angliškai, prancūziškai, itališkai ir vokiškai. Tikrasis jo vardas buvo Karl Otto Lagerfeldt, bet jis nusprendė pašalinti raidę T iš galūnės, nes manė, kad taip taps komerciškesnis.

  2. Lagerfeldas į mados pasaulį įžengė 1955 m., laimėjęs pirmąją vietą dizaino konkurse, kurį rėmė Tarptautinis vilnos sekretoriatas. Konkurso metu jis susipažino ir susidraugavo su Yves’u Saint Laurent’u.

  3. Jis buvo priklausomas nuo dietinės kolos, per dieną išgerdavo iki 10 skardinių dirbtinai saldinto gazuoto gėrimo, patiekiamo „Lalique“ krištolo taurėje. 2011 m. dizaineris netgi bendradarbiavo su savo mėgstamu gėrimu – sukūrė riboto tiražo butelių kolekciją ir nusifilmavo reklaminėje kampanijoje, kurioje dalyvavo Coco Rocha, Heidi Mount ir Jeneil Williams.

  4. Septintajame dešimtmetyje jam nusibodo ilgi, garbanoti plaukai, todėl jis juos susirišo į kuodą. Nuo to laiko tai buvo jo firminė šukuosena.

  5. Jis norėjo tapti karikatūristu, bet manė, kad daugiau uždirbs mados srityje.

  6. Mados dizaineris taip susižavėjo Hedi Slimane’u ir jo darbais, kad nutarė numesti svorio. Karlas Lagerfeldas ne tik numetė 40 kg laikydamasis mažai kalorijų turinčios dietos, bet ir parašė apie tai knygą.

  7. 1999 m. atidarė knygyną Paryžiuje, kuriame pardavinėjo knygų apie meną, madą, architektūrą, maistą, fotografiją ir dizainą kolekciją.

  8. Jis turėjo 300 „iPod“ grotuvų, kiekviename iš jų buvo suprogramuotos skirtingos muzikos bibliotekos. Kiekvieną įrenginį jis saugojo pagal užsakymą pagamintose „Louis Vuitton“ juodos Taiga odos lagaminuose su žalvario puošmenomis ir raudonu mikropluoštu viduje.

  9. Jis mėgo užuosti šokolado kvapą, bet jo nevalgė. 2011 m. Karlas Lagerfeldas savo meilę saldumynams pakylėjo į naujas aukštumas, sukurdamas savo mūzos Baptiste’o Giabiconi skulptūrą vien tik iš šokolado.

  10. Jis pasirodė filme „Grand Theft Auto IV“, kur įgarsino žaidimo radijo stoties „K109 The Studio“ vedėją. Joje dizaineris linksmino klausytojus savo šmaikštumu ir specialiai parinkta disko, funk, soul ir R&B muzika.

  11. Jis buvo talentingas fotografas ir pats fotografavo daugelį savo mados kampanijų ir žurnalų redakcinių straipsnių, per savo karjerą išleido keletą fotografijos knygų.

  12. Jis visur nešiojosi vėduoklę, kuri tapo beveik tokiu pat firminiu ženklu, kaip ir dizainerio kuodukas bei mylima katė Choupette.

Karlo Lagerfeldo karjera truko 64 metus, per kuriuos dizaineris iš naujo atrado Gabrielės Chanel sukurtus kodus, tokius kaip maža juoda suknelė, frakas, dvispalviai batai, dygsniuotos rankinės ir daugelį kitų. Karlas Lagerfeldas mirė 2019 m. vasario 19 d., sulaukęs 85 metų, palikdamas didžiulį mados palikimą.