2024 m. rugpjūčio 28 d. Vilniuje įsikūręs startuolis „Tingit“, siūlantis lengvai naudojamą daiktų taisymo platformą, pritraukė 500 000 eurų finansavimą iš 4 Europos fondų – „Firstpick“ (Lietuva), „BADideas.fund“ (Latvija), „PurposeTech“ (Čekija) ir „Heartfelt Capital“ (Vokietija). Programėlė, sujungianti vartotojus su taisymo specialistais, užtikrina sklandžią daiktų taisymo patirtį. Visi veiksmai nuo paslaugų užsakymo ir mokėjimo iki pristatymo yra pilnai integruoti į platformą.

„Visi turime daugybę daiktų ir kiekvieną iš jų anksčiau ar vėliau prireikia pataisyti. Siekiame, kad daiktų taisymas ir priežiūra taptų tokiu pat įpročiu, kaip dantų valymas du kartus per dieną“, – sako „Tingit“ bendraįkūrėja ir direktorė Indrė Viltrakytė.

Drabužių taisymo platforma TINGIT

Investuotojai vertina technologijomis grįstą požiūrį

„Tingit“ jau įvykdė daugiau nei 600 užsakymų ir priėmė virš 2500 taisymo užklausų, daugiausia gautų iš nuolatinių klientų. Naujoji taisymo platforma išsiskiria iš kitų savo paprastumu.

„Su „Tingit“ tereikia įkelti trumpą vaizdo įrašą apie taisytiną daiktą, o mes pasirūpinsime, kad gautumėte tinkamiausią pasiūlymą. Tokiu būdu užklausos procesas sutrumpėja, nes nereikia pasirinkti konkrečios paslaugos“, – sako Tadas Maslauskas, „Tingit“ bendraįkūrėjas ir technologijų vadovas. Prieš prisijungdamas prie „Tingit“, T. Maslauskas vadovavo inžinerinėms komandoms „Kilo Health“ – vienoje sparčiausiai augančių Europos įmonių.

Rizikos kapitalo investuotojai vis labiau vertina antrinio daiktų panaudojimo potencialą ir daromą teigiamą poveikį tiek aplinkai, tiek verslui. Pavyzdžiui, pirmasis Lietuvos vienaragis „Vinted“ tapo pirmaujančia vartotojų tarpusavio prekybos (C2C) platforma Europoje. 2023 metais platforma turėjo 105 milijonus registruotų vartotojų visame pasaulyje ir pasiekė beveik 600 mln. eurų pajamų, patvirtindama tvarių sprendimų paklausos augimą.

Drabužių taisymo platforma TINGIT

„Firstpick“ valdančioji partnerė Jonė Vaitulevičiūtė pabrėžia daiktų taisymo svarbą: „Vis dar trūksta žinių apie tai, kaip technologijos gali prisidėti prie tvarumo. Todėl labai džiaugiamės matydami, kad „Tingit“ ne tik edukuos vartotojus, bet ir prisidės prie tvaresnių įpročių formavimosi. Tikime, kad inovatyvūs sprendimai padės kurti tvaresnę ir atsakingesnę mados pramonę“.

Pritraukusi pusės milijono eurų finansavimą, „Tingit“ planuoja paleisti sistemą, leidžiančią bet kuriam taisymo specialistui savarankiškai siūlyti savo paslaugas per platformą. Taip pat ketinama įdiegti pažangias API (angl. Application Programming Interface) integracijas, kurios leis verslams ir prekės ženklams be vargo integruoti „Tingit“ taisymo tinklą į savo svetaines ir sklandžiai įtraukti taisymo paslaugas į savo veiklą. Sėkmingai veiklą pradėjęs Lietuvoje, startuolis ketina plėstis į kitas šalis ir įtraukti papildomas pramonės šakas, tokias kaip sporto prekės, žaislai ir elektronika.

Atnaujinti sportiniai bateliai

Žingsnis į taisymo ekonomiką

15 metų dirbusi mados industrijoje ir tiesiogiai susidūrusi su perprodukcijos bei perteklinio vartojimo problemomis, I. Viltrakytė kartu su trimis bendraįkūrėjais 2023 metais nusprendė įkurti „Tingit“. Pasauliniu mastu kasmet susidaro 92 milijonai tonų tekstilės atliekų, o drabužiai dažnai dėvimi tik 7–10 kartų, kol tampa nereikalingi ir išmetami. Sprendimai, padedantys išvengti drabužių išmetimo į sąvartynus, gali atverti verslams didžiules galimybes: prognozuojama, kad iki 2030 m. žiediniai verslo modeliai gali pasiekti 700 mlrd. dolerių vertę ir užimti 23 proc. pasaulinės mados rinkos.

„Mes pamažu pereiname prie žiedinės ekonomikos modelio. Prie šios augančios tendencijos jungiasi ir tokie greitosios mados prekiniai ženklai, kaip „Zara“ ir „Uniqlo“, neseniai pradėję teikti po-pardavimo taisymo paslaugas, siekdami pratęsti drabužių naudojimo laiką. Europoje yra daugiau nei 300 000 drabužių mažmeninės prekybos verslų, kurie galiausiai prisijungs prie šios augančios tvarumo tendencijos. Taisyti drabužius, užuot juos išmetus, yra esminis žingsnis, vedantis link tvarumo. Dėl to, sukūrę programėlę „Tingit“, norime būti šių svarbių pokyčių priešakyje“, – teigia I.Viltrakytė.

Ilgalaikėje perspektyvoje vadovė tikisi, kad „Tingit“ taps pasauline tvarumo platforma, kurioje prekės ženklai, taisymo specialistai ir vartotojai galės susiburti ir lengvai gauti taisymo paslaugas. „Norime tapti prekės ženklu, kuris pirmasis šauna žmonėms į galvą, pagalvojus apie daiktų taisymą“, – teigia I. Viltrakytė.

Drabužių taisymo platformos TINGIT komanda