Pirmosios ponios apranga visada susilaukia labai daug diskusijų, vertinimų ir komentarų. „Tai, kad kyla diskusijos, parodo, kad mes tampame vis sąmoningesni ir vis aiškiau suprantame tai, kad politiko apranga yra turinti reprezentacinę funkciją – tiek šalies viduje, tiek ypatingai santykyje su kitomis valstybėmis ir užsienio politikos srityje“, – sako mados tendencijų analitikė Marija Palaikytė.

Marija Palaikytė

Delfi Stilius pasiteiravo mados ekspertės M. Palaikytės įvertinti inauguracijos metu prezidento Gitano Nausėdos ir pirmosios ponios Dianos Nausėdienės įvaizdį.

Iškilminga Respublikos Prezidento vėliavos keitimo ceremonija Simono Daukanto aikštėje

Šventinės inauguracijos apranga turi visą puokštę skirtingų funkcijų – vienas dalykas protokolas, kitas dalykas – šventinės ypatingos aprangos noras, aprangos reikšmė, simbolinės detalės ir žinutė, kurią norisi pasakyti.

„Politiko aprangoje net ir ypatingomis progomis pagrindinis reikalavimas yra ne prabangos, elitizavimo ar ekstravagancijos klausimas, o kaip tik – solidumo, nuosaikumo, stabilumo, nuoseklumo, visi šie elementai kuria patikimo politiko įvaizdį. Ir tai galioja tiek pačiam politikui, tiek antrajai pusei“, – teigė M. Palaikytė.

Pirmųjų ponių įvaizdis visą laiką būna tas, kuris susilaukia daugiausia dėmesio dėl pasirenkamos protokolinės aprangos. Dienos renginys visada skiriasi nuo vakaro renginio – ir reikalavimai, ir lūkesčiai aprangai yra visiškai skirtingi.

„Dienos aprangos moteriai dažniausiai yra sijono kostiumėlis, suknelė. Na, dabar moderniuose pasirinkimuose gali būti ir kelnių derinys, bet paprastai ir mūsų pirmoji ponia Diana Nausėdienė sėkmingai ir nuosekliai renkasi panašaus braižo, protokoline prasme, teisingas aprangas, dengiančias kelius ir t.t.

Balta spalva politikoje yra labai sveikintina, o ypatingomis progomis tuo labiau. Tada ir tas nuoseklumas, ir toks atsikartojimas, žvelgiant per mūsų pirmosios poros įvaizdžio patirtis, aš vertinu, kaip tikrai pozityvų pasirinkimą“, – dėstė mados analitikė.

Iškilminga Respublikos Prezidento vėliavos keitimo ceremonija Simono Daukanto aikštėje

Atskiro dėmesio ir turbūt daugiausiai aptarimo vertas yra pirmosios ponios pasirinktas aksesuaras – kaklo vėrinys. Pasak M. Palaikytės, labai džiugu, kad mūsų pirmoji ponia puošiasi mūsų lietuvių kūrėjų, menininkų juvelyrų, mados kūrėjų kūryba. Ir svarbiausia yra tai, kad moterų politikių arba moterų politikų antrųjų pusių aprangos pasirinkimuose labai dažnai sveikintinas sprendimas yra komunikuoti simbolines, kultūrinį identitetą atskleidžiančias, detales.

Diana Nausėdienė ir Gitanas Nausėda  išvyksta iš Seimo

„Šiuo atveju gintaras yra toks kaip mūsų Lietuvos pasididžiavimas ir mūsų kultūrai labai svarbus elementas. Tad man yra labai džiugu matyti, kad ji puošiasi netgi tuo pačiu papuošalu pakartotinai. Sąmoningas vartojimas yra viena iš ryškiausių mūsų laikmečio tendencijų, būtent, pakartotinas puošimasis netgi tais pačiais drabužiais yra laikomas šiuolaikinio požiūrio į vartojimą simboliu.

Prezidento Gitano Nausėdos inauguracija prieš penkerius metus

Aš džiaugiuosi, kad yra išlaikytas tiek asmeninis stilius, kurį pirmoji ponia demonstruoja panašų braižą nuo pat savo pirmojo viešo prisistatymo iki to, kad išlaiko tokį nuoseklų, solidų ir nuosaikų įvaizdį, kuris, mano akimis, šį kartą buvo tikrai išbaigtas.

Labai svarbu yra tai, kad yra ir poros darna. Prezidentas irgi pasirinko protokoliškai teisingą, nepriekaištingo silueto kostiumą, dalykišką, neblaškantį, o tiesiog sustiprinantį solidų, diplomatinį įvaizdį.

Labai džiugu matyti ir tai, kad atlape yra įsegtas Vytis. Vėlgi kalbant apie nebylią aprangos ir jos detalių komunikaciją – tai nacionalinė tautinė simbolika, tautinis identitetas, abiejų aprangoje matosi būtent aksesuaruose ir detalėse“, – analizavo ekspertė.

Apibendrinant M. Palaikytė įvardijo, jog elegancija, stilius ir skonis visada yra pozityvūs ir vertę kuriantys elementai.

„Politikų pirmosios ir antrosios pusės nėra kažkoks tai grožio konkursas ir čia svarbiausia elementai, visų pirma, protokolas, visų antra nuoseklumas, nuosaikumas, solidumas. Mažiau yra visada daugiau. Labai svarbu yra audinių kokybė, išpildymo kokybė. Drabužiai dažniausiai yra kuriami specialiai tai progai, dažniausiai vietinių kūrėjų. Tad pagrindinis klausimas yra kokybė ir meistriškai panaudotos tam tikros simbolinės detalės bei pasirinktos spalvos ir elementai, kurie kuria simbolinę žinutę. Tad gintaras šiuo atveju yra labai pozityvus ir geras pasirinkimas.

Tai būtent tas solidumas, užtikrintumas aprangoje, kuriantis patikimo politiko įspūdį ir tautiniai identiteto elementai sukuria maksimaliai sėkmingą politiko įvaizdį, kuris yra ne tik patrauklus ir fotogeniškas, bet, svarbiausia, ir dar nešantis tam tikrą žinutę“, – sako Marija Palaikytė.