Pasak Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovo Mindaugo Jievalto, gydytojai didelį dėmesį skiria tam, kad sumažintų pavėluotų atvejų skaičių, tačiau tai padaryti labai sunku.

Kauno klinikose pradėti gaminti radioaktyvūs vaistai, pritaikyti tik prostatos vėžiui.

„Iki šiol naudoti vaistai tyrimams, buvo visai nepritaikyti prostatos vėžio diagnostikai. Dabar Kauno klinikose atsiradus registruotam vaistui ir gavus patvirtinimą jo naudojimui, yra atliekamas vaisto paruošimas, kuris yra specifinis prostatos vėžio ląstelėms“, – sakė Branduolinės medicinos skyriaus vadovas Donatas Vajauskas.

Nauji tyrimai padės nustatyti ne tik pačią ligą, bet ir jos atkrytį. Šis tyrimas, pasak D. Vajausko, yra labai jautrus, todėl padeda anksti nustatyti ligos sugrįžimą po jau taikyto gydymo. Iki šiol tokie tyrimai būdavo atliekami tik užsienyje.

„Nemažai pacientų vykdavo į Estiją, Lenkiją, nes, matant ligos atsinaujinimą, visada kyla klausimas, kaip galime valdyti ligą, kur ji yra“, – kalbėjo D. Vajauskas.

Donatas Vajauskas

Nebuvo ne tik vaisto, bet ir kur jį gaminti, o transportuoti praktiškai neįmanoma, nes dėl radioaktyvumo vaisto efektyvumas gerokai sumažėdavo.

„Augant šio tyrimo, vaisto poreikiams, yra galimybė didesnes gamybines apimtis užtikrinti būtent Branduolinės medicinos tyrimų centre. Šio tyrimo atlikimui naudojame radioaktyvų galį, kurio skilimo laikas yra 68 minutės, todėl tokio vaisto transportuoti nelabai galime“, – sakė D. Vajauskas.

Dabar, su nauja įranga, galima pataikyti į židinius, kurie seniau buvo nepasiekiami, ir taip atlikti biopsiją. Pradėjus gaminti šį vaistą Kauno klinikose, atsirado galimybės prostatos gydymą plėsti ir už Lietuvos ribų.

„Tikrai šis centras patenkins Lietuvos poreikius visos šalies mastu, o galbūt tą poreikį galima išplėsti ir į Baltijos šalis. Techniniai pajėgumai tikrai didžiuliai“, – teigė M. Jievaltas.

Ligoniams toks tyrimas, naudojant radioaktyvų vaistą, kompensuojamas iš privalomojo sveikatos draudimo. Jo kaina – apie 1 090 eurų.

LNK Žinių reportažą rasite čia: