„Prostatos vėžys – dažniausiai diagnozuojama onkologinė liga tarp Lietuvos vyrų, – sako prof. Mindaugas Jievaltas, Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovas. – Prostatos biopsija išlieka būtinu ir neišvengiamu tyrimu, nustatant prostatos vėžį. Ankstyva ir tiksli vėžio diagnostika yra vienas iš pagrindinių kriterijų, nulemiančių platesnes gydymo parinkimo galimybes ir geresnes ligos išeitis.“

Pasak doc. Stasio Auškalnio, Kauno klinikų Urologijos klinikos Onkourologijos sektoriaus vadovo, ši „Urofusion“ technologija, asistuojama dirbtinio intelekto, leis tiksliau įvertinti patologinius prostatos židinius, atlikti jų biopsiją realiu laiku, kartu naudojant magnetinio rezonanso tomografijos ir ultragarso vaizdus.

Naujos diagnostikos galimybės

„Ši ultragarso ir magnetinio rezonanso tomografijos vaizdų suliejimo technologija leidžia fiksuoti reikšmingą židinį, kuris nustatytas magnetinio rezonanso tomografijos metu, ir po sinchronizavimo su ultragarso technologija leis tiksliau rasti įtartinas patologines zonas bei realiu laiku atlikti jų biopsijas. Sisteminių ir pritaikomųjų prostatos biopsijų atlikimas leidžia padidinti tikslumą ir kliniškai reikšmingo prostatos vėžio nustatymo dažnį“, – pažymi doc. S. Auškalnis.

Naujos diagnostikos galimybės

Šiandien galimybė integruoti skirtingas diagnostines sistemas ir dirbtinio intelekto programas atveria naujus kelius prostatos vėžio diagnostikai. Gytis Cholstauskas, Kauno klinikų Urologijos klinikos gydytojas urologas, pažymi, kad ultragarso aparatas atlieka pagrindinį vaidmenį, atliekant prostatos biopsijas. „Magnetinio rezonanso vaizdų kokybės evoliucija suteikia geresnį pakitimų prostatoje vizualizavimą, o ultragarso technologijos išplėstos galimybės integruoti ir sujungti magnetinio rezonanso tomografijos vaizdus suteikia galimybę tiksliau paimti mėginius ir lemia mažesnį komplikacijų dažnį“, – priduria jis.

Naujos diagnostikos galimybės

Tikslesnis ir išsamesnis prostatos pakitusių zonų nustatymas ir tikslesnis mėginių paėmimas iš jų suteikia teisingesnės bei savalaikės diagnozės nustatymo galimybę. Šiuo metu Kauno klinikose yra visos moderniausios, šiuolaikinius prostatos biopsijų iššūkius sprendžiančios diagnostikos galimybės. Kauno klinikose veikia Onkourologijos sektorius, kuriame pacientus konsultuoja daugiadalykė gydytojų komanda bei taikomi modernūs gydymo metodai. Kasmet Kauno klinikose atliekama apie 400 biopsijų ir tikimasi, kad naujos technologijos leis padidinti šį skaičių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją