Daugelis laukia momento, kai vietoje išrauto, iškritusio danties bus galima atauginti dantį ir nebereikės implantų ar protezų. Tiesa, yra medicininių naujovių, kurias jau dabar diegia Lietuvos odontologai.

Kaip pasakojo odontologė burnos chirurgė, Vilniaus universiteto docentė Ieva Gentvilienė, „viena iš naujovių tokia, kad šalindami protinius dantis nebūtinai turime juos utilizuoti, sunaikini – iš tiesų galime panaudoti juos kaulo priauginimui. Dantis ne tiek stipriai skiriasi nuo kaulo ypatybių. Žinoma, tam reikia specialių priemonių, reikia specialiai susmulkinti, paruošti cheminiu būdu, apdoroti, šiaip ar taip, rezultatai būna puikūs. Jei pacientui reikalingas kaulo priauginimas, tai galima padaryti su jo paties audiniais. Tai atrodo labai patraukliai pacientams, nes nededame jokių svetimkūnių.“

Mergaitei iškrito dantukas

Į klausimą, ar patartų rinkti ir laikyti vaikų iškrentančius dantis ir savo išrautus dantis, odontologijos specialistė atsakė teigiamai: „Manau, kad žengiant ir žvelgiant į priekį, kaip dabar stengiamės išsaugoti kitas ląsteles, pvz., virkštelės, kraujo mezenchimines kamienines ląsteles, tikrai galime saugoti ir savo dantis. Atsiranda naujų tyrimų pasaulyje, [rodančių] kad pieninius dantis, tik, žinoma, paties paciento, galima panaudoti kaulo priauginimui. Kito paciento negalima, nes skiriasi baltymai, bet to paties – yra labai sėkmingų atvejų.“

Docentės I. Genetvilienės teigimu, geriausi rezultatai tikėtini, kai operacija būna suplanuota – dantis šalinamas ir naudojame kaulo priauginimui to paties vizito metu, nes „nes visos ląstelės dar gyvos“, nors vėliau, savaime, suprantama, jas dar reikia apdoroti.

Specialistė patikino, kad galima naudoti ir anksčiau pašalintus dantis, tik juos pašalinus reikia nuvalyti su vandenilio peroksidu, padėti švariai į sandarią dėžutę ir laikyti iki to momento, kol prireiks atsinešti pas gydytoją. Pati odontologė teigė renkanti savo atžalos dantis.

Ji papasakojo, kad panaši į dantų atkūrimo procedūrą jau atliekama – protinius dantis galima perkelti į krūminių dantų sritį, „o vaikams, jei jie dėl traumų ar kokių nors pažeidimų netenka priekinio dantis, galime neišdygusį jų kapliuką perkelti į priekį, pakeičiame formą ir vėl turime savo nuosavą dantuką“. Tokia procedūra vadinama autotransplantacija.

Asociatyvioji nuotrauka

Odontologė burnos chirurgė dar nesiėmė prognozuoti, kada galėsime atauginti dantį. Pasak jos, mokslininkai deda daug pastangų, vis dėlto veikiau greičiau atauginsime kaulą, nes dantis yra genetiškai sudėtingesnis. „Žiurkėms, graužikams jau galima atauginti dantis – dėl genetinių ypatumų atsinaujinimo galimybės yra didesnės. Žmogaus galimybės sudėtingesnės, be to, mokslininkai dar negali kontroliuoti, koks dantis išaugs – pvz., įdėjus ląsteles į priekį ir tikintis, kad išaugs priekinis dantis, gali vis dėlto išaugti krūminis dantis. Belieka tikėtis, kad dėl medicinos pažangos šis procesas patobulės“, – aiškino I. Gentvilienė.

Net ir perkeliami į kitą vietą, dantys yra jautrūs apnašoms, mikrobams, tad odontologė priminė – joks mokslo progresas neatleidžia nuo būtinybės valyti ir prižiūrėti dantis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: