Pasak VKUL atstovės spaudai Ilzės Olšteinos, difterija – mirtina liga, kurios gali padėti išvengti skiepai, pastaraisiais metais jau nustatyta keliose Europos šalyse.

„Dėl gerų skiepijimo apimčių iki praėjusios savaitės Latvijoje pavyko išvengti difterijos. Deja, turime ir neskiepytų vaikų bei suaugusiųjų, todėl šiuo metu prasidėjo vietinis difterijos protrūkis“, – sako I. Olšteina.

Vaikų ligoninės gydytojai ragina žmones patikrinti, ar visi šeimos nariai paskiepyti. Jei ne, tai reikėtų padaryti nedelsiant. Pasireiškus pirmiesiems ligos simptomams, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją, o visus kontaktinius asmenis privaloma izoliuoti ir atlikti tyrimus.

Nė vienas iš praėjusią savaitę į Vaikų ligoninę paguldytų vaikų, kurie jau buvo užsikrėtę difterija, nebuvo skiepytas, pabrėžia ligoninė. Kol kas negalima pasakyti, koks sunkus bus ligos poveikis jų sveikatai ir tolesniam gyvenimui, jei vaikai išgyvens.

„Padidėjus neskiepytų asmenų skaičiui tiek tarp vaikų po pandemijos, kai vaikai dėl įvairių tėvų įsitikinimų iš viso neskiepyti, tiek tarp suaugusiųjų, kai jie pamiršo ar nusprendė po 10 metų neskiepyti valstybės apmokama vakcina, mūsų šalyje taip pat padaugėjo žmonių, imlių pavojingoms infekcijoms, o difterija grįžta.

Užkrečiamųjų ligų sukėlėjus galėjo įvežti keliautojai iš kitų šalių arba jie cirkuliavo Latvijoje, tačiau praėjusią savaitę, deja, susidūrė su neskiepytais žmonėmis. Tačiau sergantys vaikai jau su pirmaisiais simptomais buvo nuvesti į darželį ir mokyklą, todėl yra didelė rizika, kad infekcija išplis ir susirgs daugiau žmonių“, – aiškina Dace Zavadska, Vaikų ligoninės Šeimos skiepijimo centro vadovė.

Vaikų skiepijimas

„Siekiant apsaugoti pačius mažiausius vaikus nuo difterijos ir kitų pavojingų infekcijų, jau kelerius metus nėščiosios gali būti skiepijamos valstybės lėšomis nuo difterijos, stabligės ir kokliušo. Šia kombinuota vakcina, kuri yra veiksminga ir saugi, jei būsimos mamos ją gauna kiekvieno nėštumo metu, jos gali apsaugoti save ir savo kūdikius pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, kol susiformuoja specifinis imunitetas nuo kūdikio gaunamų vakcinų“, – tęsia D. Zavadska.

Ji taip pat atskleidžia, kad jau šiais metais Vaikų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje gulėjo keli kokliušu sergantys kūdikiai, kurie galėjo būti apsaugoti nuo sunkios ligos eigos, jei jų motinos nėštumo metu būtų gavusios valstybės finansuojamą vakciną.

„Vienas kokliušu užsikrėtęs kūdikis mirė. Kitų tuberkulioze ir vėjaraupiais susirgusių neskiepytų vaikų būklė buvo labai sunki. Tėvai ir daugelis gydytojų nematė, kokios rimtos gali būti šios infekcinės ligos, kurių padeda išvengti skiepai, nes dėl veiksmingų vakcinų jos ilgą laiką mūsų visuomenėje necirkuliavo“, – pabrėžia D. Zavadska.

Vaikų ligoninės Infekcinių ligų klinikos vyriausioji infekcinių ligų gydytoja Gunta Laizāne atkreipia dėmesį, kad daugelis gydytojų iš tikrųjų nėra matę, kaip atrodo difterijos simptomai realiame gyvenime, todėl dabar visi turėtų prisiminti, kad tai gali būti difterija.

Difteriją sukelianti bakterija Corynebacterium diphtheriae

„Tėvai turėtų žinoti, kad sunkumas ryti ir kvėpuoti gali būti pirmieji ligos simptomai, bet gerklės skausmo vaikas ar suaugęs žmogus gali nejausti.

Jei iš pradžių simptomai nėra tokie ūmūs ir vaikas nenuvedamas pas gydytoją per pirmąsias tris dienas, net didelės difterijai būdingo imunoglobulino dozės gali neišgelbėti gyvybės. Ne veltui pabrėžiama, kad tai – mirtina infekcija.

Difterija taip pat gali turėti sunkų ir ilgalaikį poveikį centrinei nervų sistemai, inkstams ir širdies ir kraujagyslių sistemai. Tiems, kurie buvo skiepyti ir susidūrė su infekcijos sukėlėju, kai kuriais atvejais liga gali prasidėti, tačiau ji būna lengva ir be komplikacijų. Tačiau ligos pradžioje visi sergantieji yra nešiotojai. Jei neskiepyti žmonės tokiu būdu susiduria su infekcijos sukėlėjais, pasekmės būna labai sunkios arba mirtinos, nes difterijos bakterijos toksinai pasklinda po visas organizmo sistemas. Labiausiai pažeidžiami ir labiausiai nukenčia mažyliai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, todėl dar kartą raginame visas nėščiąsias laiku pasiskiepyti kombinuota vakcina ir apsaugoti savo kūdikius“, – primena G. Laizāne.

Jei kas nors žino, kad bendrauja su difterija užsikrėtusiu ar ją nešiojančiu asmeniu, turėtų prisiminti, kad privaloma ilgalaikė izoliacija, kuri gali apsaugoti kitus, nes ligos inkubacinis periodas trunka iki 10 dienų, pabrėžia ligoninė.

Latvijos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras (ULPKC), praėjusią savaitę gavęs informaciją apie patvirtintą difterijos atvejį, nedelsdamas pradėjo epidemiologinį tyrimą ir būtinų priešepideminių priemonių organizavimą – kontaktinių asmenų nustatymą, laboratorinius tyrimus ir medicininę priežiūrą, portalą „Delfi.lv“ informavo ULPKC. Difterija diagnozuota trims vaikams ir vienam suaugusiajam. Visi atvejai yra susiję tarpusavyje. Epidemiologiniai tyrimai ir antipideminės priemonės tęsiamos.

Difterija yra reta, bet sunki infekcinė liga, kuria suserga sunkiai skiepijami neskiepyti asmenys. Iš viso šiais metais Latvijoje užregistruotas vienas difterijos atvejis. Nuo 2007 m. iki 2023 m. Latvijoje užregistruoti 122 difterijos atvejai, iš kurių dešimt, arba 8,2 proc., buvo mirtini.

Kaip apsisaugoti nuo difterijos?

Laiku atliktas skiepijimas ir stiprinamoji vakcinacija gali padėti išvengti difterijos, teigia ULPKC. Įvairiose kombinuotose vakcinose yra difterijos toksoido arba difterijos toksino, kuris buvo paverstas nekenksmingu. Paskiepyto asmens organizme yra antikūnų, kurie užsikrėtus neutralizuoja difterijos sukėlėjo gaminamą toksiną ir infekcija žmogui nepakenkia. Tačiau laikui bėgant antikūnų kiekis mažėja, todėl būtina reguliariai atlikti sustiprinamuosius skiepus.

Jau seniai įrodyta, kad kombinuotosios vakcinos nuo difterijos ir stabligės yra veiksmingos bei saugios.

Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius

Žmonės, kurie praeityje sirgo difterija, taip pat turėtų būti reguliariai skiepijami sustiprinančia vakcina. Nėščioms moterims primygtinai rekomenduojama kombinuota vakcina nuo difterijos, stabligės ir kokliušo, kad kūdikis būtų apsaugotas nuo kokliušo pirmaisiais gyvenimo mėnesiais.

Atminkite, kad jokie skiepai negali 100 proc. apsaugoti nuo susirgimo. Pasitaiko, kad difterija suserga ir skiepyti žmonės, tačiau tokiu atveju liga būna lengva, jos simptomai panašūs į tonzilito – paraudimas užpakalinėje gerklės dalyje, gerklės skausmas. Tokie ligoniai pasveiksta per kelias dienas ir nepatiria difterijos toksino sukeltų komplikacijų.