Iš karto suprato priepuolio priežastį

„Per priepuolį apėmė labai dideli, nepakenčiami skausmai. Tiesiog keturiomis eini – tai buvo šono skausmas, pereinantis į pilvo apačią. Tikrai sunku jį ištverti. Kai skausmą pajutau, iškart supratau, kas man yra. Sūnui iškart sakiau kviesti greitąją. Išvežė į priėmimo skyrių“, – prisiminė L. Ribinskienė.

Sunkiai pakeliamą skausmą, laikomą vieną iš stipriausių gyvenime po gimdymo ir išeminio skausmo, kuomet užsikemša kraujagyslė, sukėlė inkstų akmenligės priepuolis. Tokius skausmus yra patyręs ne vienas, kai ilgą laiką nebyliai inkstuose gulėjęs akmuo pajuda šlapimtakiais ir juos užkemša.

Kad turi polinkį sirgti inkstų akmenlige, ponia Loreta žinojo jau seniai – su tuo susidūrė abu jos tėvai.

Ir pati jau buvo patyrusi panašų priepuolį.

Loreta Ribinskienė

„Man prieš kokius 30 metų buvo įvykęs toks priepuolis. Po to buvo ramu. O pernai turėjau problemų su sąnariais. Viena gydytoja darė kompiuterinę stuburo tomografiją ir pamatė, kad kažkas negerai su inkstais.

Esu jai labai dėkinga, kad mane užregistravo pas gydytoją Aurimą Opolskį. Jis mane ištyrė ir pasakė, kad yra akmenukų viename ir kitame inkste. Labai geras daktaras.

Dabar aš jau po trečios operacijos šiemet. Viena atlikta birželio 22 dieną, antra – liepos 12-ą ir trečia – dabar“, – vardijo moteris ir patikslino, kad akmenys buvo vienoje inksto taurelėje – vienas jų buvo net 2 cm, kitas mažesnis.

Aurimas Opolskis

L. Ribinskienę gydęs VMKL Urologijos skyriaus gydytojas urologas A. Opolskis pasakojo: „Tame pačiame inkste buvo ne vienas akmuo. Buvo keletas didelių ir keletas smulkesnių. Kadangi inkstas buvo blokuotas, pirmiausia įvedėme stentą – vamzdelį per šlapimtakį, kad galėtų šlapimas nutekėti.

Kita operacija buvo perkutaninė nefroskopija. Jos metu per skylutę pacientės šone įėjome tiesiai į inkstą ir skaldėme akmenį lazeriu.

Kadangi į kitą inksto taurelę patekti nepavyko, įėjome į ją per apačią. Į patį inkstą patekome endoskopiškai ir suskaldėme akmenį nauju Tulio lazeriu.“

Operaciją atliko Tulio lazeriu

Ponia Loreta yra viena pirmųjų VMKL pacientų, operuotų vadinamuoju Tulio lazeriu – šiuo metu pažangiausia ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje įranga, vadinama „auksiniu standartu“ gydant akmenligę.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė – pirmoji Lietuvoje, įsigijusi tokį lazerį, kuris pasaulyje naudojamas vos 5 metus. Juo operuoti ligoninės chirurgai pradėjo vos prieš 2 savaitės ir per tą laiką atliko jau keliolika operacijų.

„Šiandien esame pirmieji Lietuvoje, turintys tokio pobūdžio įrangą, su kuria galima atlikti akmenligės operacijas, kai jau nėra galimybės skaldyti akmenų ir atlikti minkštųjų akmenų operacijų“, – džiaugėsi VMKL direktorė dr. Aušra Bilotienė Motiejūnienė ir pridūrė, kad tokias paslaugas teikia ne tik Vilniaus regionui, bet ir visai Lietuvai, nes pirmieji ir vieninteliai turi tokią įrangą, kainavusią apie 120 tūkst. eurų.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Esame pažangus urologinis centras, teikiantis urologines paslaugas tiek akmenligei, tiek kitoms ligoms gydyti. Turime tam ir infrastruktūrą, ir specialistus, ir įrangą. Šiandien atliekame apie 1200 akmenligės operacijų per metus, apie 100 per mėnesį. Neturime ilgesnių negu 2–3 savaičių eilių“, – pasakojo ligoninės vadovė ir paragino pacientus, susidūrusius su urologinėmis problemomis, drąsiai kreiptis.

Stentuojant akmuo atšoko

Tuo metu, kol kalbinome L. Ribinskienę, operacinėje Tulio lazeriu buvo paruošta operuoti kita pacientė – 65 metų Akmenės rajono gyventoja.

Į ligoninės skubiosios pagalbos skyrių ji atvyko dėl šono skausmų. Atlikus kompiuterinę tomografiją, šlapimtakyje rastas 9 mm dydžio akmuo. Jis sukėlė priepuolį, užkimšęs šlapimtakį.

„Iš pradžių įvedėme stentą – pailgą vamzdelį. Jis įvedamas endoskopiškai natūraliais šlapimo takais į šlapimtakį, kad nutekėtų šlapimas, praeitų skausmai ir sumažėtų uždegimas. Praėjus kelioms savaitėms, kai uždegimas aprimsta, šlapimtakis paprastai prasiplečia. Tada galime lįsti su endoskopu iki akmens, jį suskaldyti ir pašalinti“, – pasakojo gydytojas A. Opolskis.

Operacija Tulio lazeriu

Deja, stentavimo metu šlapimtakyje gulėjęs akmuo atšoko ir nukrito į inksto apatinę taurelę. Kompiuterinė tomografja parodė, kad akmuo labai kietas – apie 1000 hounsfildo vienetų.

„Tai labai kietas akmuo, pagal cheminę sudėtį – kalcio monohidratas.

Pasitarę su paciente, nusprendėme jai taikyti lanksčią ureteroskopiją ir suskaldyti akmenį lazeriu, nes skaidant ekstrakorporiškai – elektromechaninėmis bangomis, kuomet visa energija sutelkiama į akmenį, nemaža tikimybė, kad jis neskils“, – paaiškino minėtą pacientę operavęs VMKL Urologijos skyriaus vedėjas gydytojas urologas Arūnas Jaškevičius, leidęs stebėti atliekamą Tulio operaciją.

Operacija Tulio lazeriu

Per operaciją buvo įvesta speciali mova, kad izoliuotų šlapimtakį. Per movą iki pat inksto, kuriame buvo akmenų, įvestas uretroskopas – lankstus vamzdelis. Tuo pat metu buvo daroma ir rentgeno nuotrauka, tad operacijos metu buvo galima tiesiogiai matyti, kur įvestas prietaisas.

Specialiu prietaisu, vadinamuoju pieloskopu, buvo įvestas Tulio lazeris su kamera gale ir atvestas iki pat akmens. Įvedus lazerio fibrą – tam tikrą stygą, kuria keliauja spindulys, pradėti skaidyti akmenys. Operacijos metu chirurgas juos sėkmingai suskaidė iki smėlio.

Akmenys formuojasi ne tik dėl maisto


Tokių operacijų, kaip aprašytoji, gali prireikti ne vienam, nes inkstų akmenligė – gana dažna liga, su kuria Lietuvoje susiduria 15–20 proc. populiacijos.

„Urologijos skyriuje per mėnesį atliekame 120–150 operacijų, iš jų – 70 proc. atliekama dėl inkstų akmenligės, nesvarbu, ar pacientai pakliūva planiškai, ar skubia tvarka. Planiškai atliekama apie 60 proc. operacijų, o likę operuojami skubia tvarka“, – pasakojo gydytojas A. Jaškevičius.

Arūnas Jaškevičius

Pašnekovas paaiškino, kad inkstų akmenys susidaro, kai kraujyje padidėja tam tikrų medžiagų koncentracija. Tos medžiagos išsiskiria per inkstus. Bet, pasiekus dideles koncentracijas, pradeda formuotis akmuo. Dažniausiai būna ir kokia nors išorinė pažaida: šlapimtakio susiaurėjimas, endokrinologinė problema ar, kaip ponios Loretos atveju, genetinis paveldėjimas.

Akmenų yra apie 7 rūšys. Jų susidarymą nulemia ne tik maistas. Akmenys gali formuotis ir dėl skydliaukės, prieskydinių liaukų problemų.

Vis tik gydytojas A. Jaškevičius sakė visiems savo pacientams rekomenduojantis bent perpus sumažinti vartojamo šokolado ir mėsos kiekį.

Pastebėti akmenligę padeda ne tik priepuolis


Pastebėti inkstų akmenligę, kol nėra priepuolio, sudėtinga. Akmenys paprastai ramiai tūno organizme ir tik pajudėję šlapimtakiu sukelia skausmus.

„Tada iškart pasireiškia ūmus šono skausmas, kuris net ir pakeitus poziciją neaprimsta. Žmogus dėl skausmo neranda sau pozicijos. Tai pirmasis simptomas, kad reikia skubėti į priėmimo skyrių“, – kaip pasireiškia priepuolis, paaiškino gydytojas A. Jaškevičius.

Arūnas Jaškevičius

Nesant priepuolio, akmenis galima aptikti, atlikus šlapimo takų echoskopinį tyrimą. Radus akmenų, gydytojas urologas atlieka kompiuterinę tomografiją – tai padeda apsispręsti dėl gydymo taktikos.

„Gydymo būdą parenka gydytojas urologas, aptaręs tai su pacientu ir atlikęs kompiuterinę tomografiją, kurios metu nustatomi keli subjektyvūs požymiai: akmens kietumas, dydis ir atstumas nuo akmens iki odos.

Iki 2 cm dydžio akmenys gali būti gydomi ekstrakorporine litotripsija, tai yra skaldymu elektromechaninėmis bangomis, arba lanksčia ureteroskopija, kai aparatu per natūralius šlapimo takus nueinama iki inksto ir suskaldomas akmuo.

Trečias variantas, kai akmuo yra gana didelis (daugiau negu 2 cm), matuojamas atstumas nuo akmens iki odos, tada duriama su adata tiesiai į inkstą ir akmuo suskaldomas“, – pasakojo gydytojas A. Jaškevičius.

Nepažeidžia aplinkinių audinių


Kuo ypatingas Tulio lazeris? Gydytojas urologas A. Opolskis paaiškino, kad, palyginti su prieš tai turėtu lazeriu, šis yra žymiai tylesnis, todėl mažiau blaško operatorių, ir saugesnis pačiam pacientui.

Aurimas Opolskis

„Senesnės technologijos lazeris skleisdavo bangas ir gale skaidulos sukeldavo sprogimą. Tokiu atveju galėdavo būti aplinkinių audinių, pvz. šlapimtakio, pažaida.

Šiuo atveju Tulio lazerio skaidula einantis spindulys susikoncentruoja būtent skaidulos pabaigoje. Dėl Tulio technologijų smūginė banga sukoncentruota viename taške, prie pat skaidulos, todėl jis patenka prie akmens“, – sakė gydytojas.

Procedūros trukmė labai priklauso nuo akmens dydžio ir pasirenkamos gydymo taktikos: jeigu konkrementas, tai yra akmuo, labai didelis, jį galima suskaldyti į smulkesnius fragmentus ir kiekvieną atskirai pašalinti. Arba galima pasirinkti gydymo taktiką, kada akmuo suskaldomas į dulkes – visiškai smulkius fragmentus, kurie patys pasišalina, ištekėdami iš inkstų šlapimtakiais į šlapimo pūslę.

Paciento gijimas po operacijos taip pat priklauso nuo akmens dydžio ir pasirinktos technologijos.

„Jeigu pasirenkame endoskopinę operaciją, tai yra natūraliais šlapimo takais, kada naudojame lankstų aparatą – pieloskopą, jau kitą dieną arba po kelių dienų galime išleisti pacientą namo, jeigu nėra jokių komplikacijų.

Jeigu dėl didesnių akmenų, esančių inkstuose, pasirenkame minimaliai invazinę operaciją, nefrolitotomiją – kanalą tiesiai per odą, pacientas gali šiek tiek ilgiau likti ligoninėje“, – pateikė pavyzdį gydytojas.

Operacija Tulio lazeriu

Jeigu akmens skersmuo nėra didelis ir nėra uždegimo, anot A. Opolskio, galima galvoti ir apie jo pasišalinimą su medikamentais. Tai yra skiriami specialūs preparatai, kurie sumažina skausmą, atpalaiduoja šlapimtakį ir su šlapimo srove akmuo visiškai pasišalina iš šlapimo takų.

„Iš klinikinės praktikos pastebime, kad net 2 mm akmuo gali užstrigti šlapimtakyje, o kartais natūraliais takais gali pasišalinti ir 1 cm akmenys – daug kas priklauso nuo žmogaus anatomijos“, – sakė gydytojas.

O kas gi gresia negydant inkstų akmenligės?

„Negydant akmuo gali pajudėti šlapimtakiu ir tada užkimšti inkstą. Tada atsiranda skausmas.

Inkstuose akmuo skausmo nesukelia, bet jis gali augti. Priklausomai nuo to, kaip auga, rekomenduojame operacinį gydymą arba stebėjimą.

Akmuo gali tiek užaugti, kad užkimš visą inkstą neišėjęs iš šlapimtakio. Tada atsiranda inkstų funkcijos nepakankamumas ir, be abejo, turime operuoti“, – paaiškino gydytojas A. Jaškevičius.

Jo teigimu, didžiausias akmuo, aptiktas jo paciento inkstuose, buvo 7 cm.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją