Spalis – krūties vėžio žinomumo mėnuo. Siekiant paskatinti moteris tikrintis, specialūs rožiniai autobusai nemokamai veš į NVI.

Pernai pasitikrinti atvyko per 1 tūkstantį moterų.

„Labai tuo džiaugiamės. Tai tikrai prisidėjo prie statistikos pagerinimo. 30 proc. daugiau moterų per praėjusius metus atvyko į NVI pasitikrinti ir diagnozavimo rezultatai buvo daug aukštesni“, – LNK žinioms kalbėjo Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje vadovė Ugnė Kukliauskaitė.

Vyresnės nei 50 metų moterys tikrintis nuo krūties vėžio kviečiamos kas dvejus metus, visgi tikrinasi tik apie pusė, o kai kurioms atėjusioms diagnozuojamas paskutinės IV stadijos krūties vėžys.

„Tai rodo, kad moterys ateina vėlai, arba ateina su jau užleistu vėžiu pasitikrinti pagal programą, nors programos tikslas yra, kad moterys ateitų sveikos, neturinčios jokių simptomų, nieko nečiuopiančios, nejaučiančios. Tikrai neturėtų ateiti paskutinės stadijos“, – teigė NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja Jurgita Ušinskienė.

Jurgita Ušinskienė

Per metus šalyje nustatoma daugiau nei 1,5 tūkstančio krūties vėžio atvejų. Prieš dvejus metus nuo šios ligos mirė 515 moterų, o tai yra 14 proc. visų mirties atvejų.

„Aš suprantu, kad žmonėms tikrai neretai kyla nerimas dėl to, koks bus rezultatas. Bet patikėkite – patikrinus mes galime išvengti visų šitų priežasčių, kurios gali lemti tą nerimą“, – patikino NVI direktorius Valdas Pečeliūnas.

Valdas Pečeliūnas

Anksti diagnozavus ligą, sėkmingai gydoma net 90 proc. atvejų.

Mamografija, kaip pagrindinis tyrimo metodas, gali sumažinti mirtingumą nuo krūties vėžio 40 proc.

„Rentgenu peršviečiamos krūtys ir, aišku, nustatoma 7 iš 10 vėžių. Tai tikrai nėra tas šimtaprocentinis tyrimas. Ypač vėžys gali pasislėpti, jeigu moteris turi tankią liauką. Toms moterims rekomenduojamas ultragarsinis tyrimas“, – paaiškino gydytoja J. Ušinskienė.

Anot medikų, krūties vėžys – rimta liga. Tačiau gydymas šiais laikais labai efektyvus.

„Gydoma įvairiais metodais: chirurgija, chemoterapija, bioloigine terapija, taikomas gydymas vaistais ir radijoterapija. Tuo siekiama daug tikslų: išsaugoti krūtį, pagydyti pacientą, sukelti kiek įmanoma mažiau žalos“, – vardijo NVI Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas Mantas Trakymas.

Mantas Trakymas

Gydytojas M. Trakymas siūlo moterims tikrintis dėl krūties vėžio jau nuo 40 metų.

„Šitą rožinį mėnesį arba krūties žinomumo mėnesį noriu, kad visi suprastų – šitą ligą galima sėkmingai išgydyti ir gydyti. Svarbu nebijoti kaip įmanoma anksčiau pasitikrinti, kad liga būtų nustatyta kuo anksčiau“, – sakė medikas.

Mamografinės patikros programa Lietuvoje vykdoma beveik 20 metų. Kitąmet nemokamai galės tikrintis moterys, sulaukusios 45 metų.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia: