Ėmė tuštintis krauju

Rugsėjo 4-osios, trečiadienio rytą, aprengusį sūnų į darželį ir keisdama beveik trijų mėnesių amžiaus dukrai sauskelnes Viktorija pastebėjo, kad pasituštinta su krauju. Nuvedusi sūnų į darželį ji paskambino į Klaipėdos vaikų ligoninės Pediatrijos skyrių, kuriame rugpjūčio 30 d. mergaitei perpylė kraują dėl mažo hemoglobino kiekio (klaipėdietės dukra gimė neišnešiota), ir išgirdo gydytojos atsakymą – „sėdėti ir laukti, kol vaikas ims visiškai viduriuoti“.

Tuo metu, pasak Viktorijos, dukra buvo guvi, valgė kūdikiams skirtą mišinuką. Tačiau apie 19 val. mergaitė pasidarė nerami, ėmė verkti, niekaip nepavyko jos nuraminti. Moteris visgi išsikvietė greitąją pagalbą.

„Nuo greitosios pagalbos medikų gavau barti, kad tiek ilgai laukiau, nes tokiam mažam vaikui yra labai blogai, kai jis tuštinasi krauju. <...> Bet aš pakartojau gydytojos žodžius – laukti namuose, kol vaikas pradės viduriuoti, nes nėra būtinybės jai dabar važiuoti į ligoninę“, – pasakojo „Delfi“ mergaitės motina ir pridūrė, kad atvykusi į Klaipėdos vaikų ligoninę taip pat buvo išbarta, kad taip ilgai delsė.

Asociatyvioji nuotr.

Iš pradžių gydė nuo rotavirusinės infekcijos

Tą patį vakarą Viktorijos dukterį pagulė į Klaipėdos vaikų ligoninės Pediatrijos, naujagimių patologijos skyrių.

„Kitą dieną ligoninėje mums padarė kraujo tyrimus, pastatė lašinę. <...> Iki šeštadienio ryto mano vaikas buvo aktyvus, valgė, kalbėjomės. Ji toliau tuštinosi su krauju, bet temperatūros dar nebuvo“, – pasakojo moteris.

Nuo šeštadienio ryto, Viktorijos teigimu, stipriai sumažėjo dukters apetitas, ji ėmė ištisai miegoti. Seselė paaiškino, kad esant rotavirusinei infekcijai, toks elgesys būdingas.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienio pakilo temperatūra iki 38 laipsnių. Nepaisant duodamų medikamentų temperatūra tik kilo, mergaitė nevalgė. Sekmadienį dieną jau nebuvo galima duoti vaistų, nes reikėjo laukti pirmadienį ateisiančių tyrimų iš laboratorijos dėl gliukozės.

„Sekmadienį pusę aštuonių vakare nuėmė lašinę. Noriu keisti sauskelnes, mano vaikas apsivėmė tulžimi. Seselė pasakė – taip turi būti. <...> Galiausiai pakeičiau sauskelnes, po 2–3 minučių mano vaikui prasidėjo traukuliai, kurie truko 3 minutes“, – tęsė pasakojimą Viktorija.

Sekmadienį, 20 val. mergaitę perkėlė į reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrių.

Susimokėjus 90 eurų, išvežė į Kauno klinikas

„Pirmadienį ryte ateinu pasiklausti, gal dukrai jau pagerėjo, gal yra kokių nors žinių. Pasakė – traukuliai naktį buvo, temperatūra nekrenta“, – teigė moteris.

Išsigandusi ji kreipėsi į ligoninės administraciją, kad dukterį skubiai pervežtų į Kauno klinikas.

„Mes nevešime, nėra būtinybės, Kauno klinikos jūsų vaiką taip pat gydys kaip ir Klaipėdos ligoninė. <...> Susimokate 90 eurų ir mes pervešime“, – tokį atsakymą teigia išgirdusi Viktorija.

„Apie 16 val. ateina sesutė ir sako, jūsų ieško reanimacijos skyriuje, aš nubėgu jau pas dukrą į reanimaciją, sako, būklė blogėja ja pervešime su reanimobiliu i Kauno klinikas“, – skelbė feisbuko įraše mama.

Vykdama autobusu Kaune atsidūrė anksčiau už reanimobilį

Viktorija išgirdo, kad ji pati kartu su dukra vykti negali – reanimobiliu tėvai negabenami kartu su vaikais. Neradusi, kas galėtų pavežti iš Klaipėdos iki Kauno, moteris važiavo tarpmiestiniu autobusu.

Į Kauno klinikas ji atvyko apie 20.30 val. ir labai nustebo, kad duktė dar neatvežta su reanimobiliu iš Klaipėdos.

Galiausiai, Viktorijos teigimu, dukrą atvežė į Kauno klinikas 22 val., praėjus net šešios valandoms nuo tada, kai medikai pranešė apie sprendimą visgi gabenti kūdikį į Kauno klinikas.

„Nubėgau į reanimaciją pas dukrą, gydytoja sustabdė, mažoji prijungta prie reikiamų aparatų, traukuliai toliau vyksta“, – prisiminė patirtą siaubą moteris.

Nauja diagnozė – sepsis ir meningitas

Kauno klinikų medikai įtarė sepsį ir meningokoką, norint patvirtinti šią diagnozę teko atlikti tyrimą – imti iš stuburo ir iš smegenų skysčio. Po tyrimų diagnozė pasitvirtino – sepsis ir meningitas.

Sepsis – patologinė viso organizmo būklė, uždegiminio atsako reakcija, kurią sukelia infekcija. Meningitas – galvos bei nugaros smegenų minkštojo dangalo uždegimas, pasireiškiantis karščiavimu, galvos skausmu, pykinimu bei vėmimu, neurologiniais meninginiais simptomais ir smegenų skysčio uždegiminiais pokyčiais.

„Kur Klaipėdos vaikų ligoninė buvo, kai mano vaikas beveik dvi paras nevalgė? O dabar mano vaikas kovoja už gyvybę“, – neslėpė kartėlio Viktorija.

Trijų mėnesių amžiaus kūdikio būklė išlieka sunki, teigė moteris, skirtas apie trijų savaičių trukmės antibiotikų kursas, bakterija pažeidė visus smegenų audinius. Mergaitė tebėra gydoma reanimacijoje.

Klaipėdos ligoninės atstovų komentaras

Į spaudos konferencijoje užduotą klausimą, ar iš tiesų buvo prašyta pinigų už nuvežimą į Kauno klinikas, Klaipėdos vaikų ligoninės vyr. gyd. pavaduotoja gydymui Diana Vaikevičiūtė atsakė, kad pacientė gulėjo ligoninėje penkias paras, ketvirtą parą pablogėjus būklei buvo perkelta į reanimacijos skyrių, vėliau pervežta į Kauno klinikas.

„Nežinau, kaip švelniai įvardinti. Realiai pinigų prašymas yra visiškas šmeižtas, mes neteikiame jokios pavežėjimo paslaugos. <...> Nežinau, ką mama norėjo pasakyti, neaišku, iš kur ištraukta ta pinigų suma, toks pasiūlymas niekada nebūtų pateiktas pacientams. Pacientai, kurie guli mūsų ligoninėje, jie pagal medicinines indikacijas yra pervežami mūsų lėšomis“, – teigė medikė.

Gydytoja patikslino kitą faktą ir pabrėžė, kad reanimobiliu vežamas tik pacientas, o pacientę, kuri yra kūdikis, vežė naujagimių reanimobilis, „mama paprastai su pacientu nevyksta“.

Kadangi naujagimių reanimobilis buvo išvykęs, o kai jis atvyko paimti pacientę, tas laikas galėjo būti toksai, pateikė atsakymą dėl ilgo mergaitės vežimo laiko į Kauno klinikas D. Vaitkevičiūtė.

Medikė sakė negalinti pasakyti diagnozės (mama teigė, kad Klaipėdos vaikų ligoninėje jos dukrai diagnozavo rotavirusą), nes tai yra asmens duomenys. „Visos diagnozės, kurios buvo pas mus, buvo patvirtintos tyrimais, ir išvežtas pacientas iš reanimacijos skyriaus su ta pačia diagnoze, dėl kurios gydomas ir dabar“, – pridūrė ligoninės atstovė.

Kaip įvardijo D. Vaitkevičiūtė, mama dėl sergančios dukters patyrė didžiulį stresą, todėl galėjo gerokai aštriau reaguoti į situaciją.

Į klausimą, kada buvo patvirtinta diagnozės, kurią vėliau patvirtino ir Kaune, gydytoja atsakė: „Perkėlus į reanimacijos skyrių.“

Kiekviena liga gali komplikuotis, rotavirusas yra virusinė infekcija, kuri slopina žmogaus atsparumą, „bet kuri infekcija gali baigtis sepsiu, labai dažnai taip baigiasi virusinės infekcijos“, pakomentavo medikė klausimą, ar rotavirusas galėjo turėti sunkių komplikacijų.

Ji pabrėžė, jog ketinama atlikti vidinį tyrimą: „Bus atliktas medicininis auditas, bus paimti visi dokumentai tyrimui, pažiūrėsime, ar buvo padaryta klaidų, ar nebuvo padaryta klaidų gydymo ir tyrimo metu.“

Klaipėdos vaikų ligoninės atstovai pateikė komentarą dėl šios situacijos surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)