Ir nors auglio nebeliko, jam dabar būtina profilktiškai kas porą metų atlikti kolonoskopijos tyrimą. Bet, nusprendęs užsiregistruoti tyrimui, Romualdas susidūrė su netikėta kliūtimi: pasirodo, net ir susirgus vėžiu kolonoskopijos procedūros Respublikinėje Šiaulių ligoninėje jam tenka laukti jau ilgiau nei metus.

Gydytoja įspėjo, kad gali tekti palaukti pusmetį

„Respublikinėje Šiaulių ligoninėje kolonoskopijos tyrimui užsiregistravau praeitais metais gegužės pradžioje ir niekaip nesulaukiu to tyrimo.

Mane Radviliškyje šeimos gydytoja, rašydama siuntimą, perspėjo, kad tyrimo gali tekti palaukti 6 mėnesius, bet tas laikas senai praėjo. Paskambinus į registratūrą, man darbuotoja nesugebėjo paaiškint, kada pagaliau ateis mano eilė“, - stebėjosi R. Selvenis portalui Delfi atsiųstame laiške.

Šiaulių ligoninė

Anot jo, anksčiau, kai darydavosi tokius tyrimus, eilėje tekdavo palaukti apie 2 mėnesius, bet niekada taip ilgai, kaip dabar.

Dėl susiklosčiusios situacijos R. Selvenis raštu kreipėsi į Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorių Mindaugą Pauliuką, tačiau atsakymo teigė taip ir nesulaukęs.

„Tuomet kreipiausi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kad paragintų Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovybę suteikti informaciją, kiek ilgai dar teks laukti. Gavau atsakymą, kad balandžio 2 d. mano kreipimasis registruotas ir pagal kompetenciją persiųstas nagrinėti Šiaulių ligoninės administracijai bei Valstybinei ligonių kasai. Iki šiol iš jų negavau jokio atsakymo.

Gegužės 7 d. vėlgi nusiunčiau paklausimą į SAM ir papriekaištavau, kad būtų pakakę telefono skambučio, užuot persiuntinėjus kažkokiems „nagrinėjimams“.

Ar tai normalu, kai procedūros, trunkančios nepilną valandą, reikia laukti daugiau kaip metus? Ar SAM nepriklauso Šiaulių ligoninės darbo kontrolė? O gal po onkologinių operacijų pacientams turėtų būti atskira eilė, ne bendra?“ - klausė R. Selvenis.

Jam teko girdėti, kad kitose apskrityse taip ilgai kolonoskopijos procedūros laukti nereikia, bet prieš pasirinkdamas Respublikinę Šiaulių ligoninę to nežinojo. Šiauliuose procedūrai jis užsiregistravo todėl, kad ir anksčiau čia jam buvo atliekamos šios procedūros.

Patvirtino, kad tyrimo gali tekti laukti ilgiau nei metus

Portalas Delfi kreipėsi į Respublikinę Šiaulių ligoninę ir pasiteiravo, ar išties kolonoskopijos procedūros reikia laukti taip ilgai ir kokios yra galimos to priežastys.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas patvirtino, kad kolonoskopijos tyrimo šioje gydymo įstaigoje gali tekti laukti ilgiau nei metus.

Mindaugas Pauliukas

„Dėl šios priežasties nuo šių metų vasario mėnesio nauji pacientai laikinai neberegistruojami“, – rašoma direktoriaus M. Pauliuko atsakyme.

Anot įstaigos vadovo, viena iš didžiausių tokių ilgų eilių priežasčių yra ta, kad gydytojai teikia pirmenybę darbui privačiose gydymo įstaigose.

„Darbo intensyvumas rajono ligoninėse ar privačiose gydymo įstaigose yra mažesnis: mažiau ekstrinių (skubių) pacientų, nėra reikalavimo teikti paslaugas visą parą. Nė viena rajoninė ar privati gydymo įstaiga neužtikrina visos paros budėjimo, o tik teikia planines ambulatorines (ar/ir dienos chirurgijos) paslaugas. Kadangi privačių įstaigų skaičius Šiaulių regione sparčiai auga, tai lemia gydytojų norą susimažinti savo etato dalį ligoninėse. Ne išimtis – ir Respublikinė Šiaulių ligoninė, kuri, kaip jau ir minėjau, privalo užtikrinti visos paros endoskopinės pagalbos teikimą skubiems/ekstriniams pacientams“, – teigė M. Pauliukas.

Direktorius nurodė, kad Respublikinėje Šiaulių ligoninėje yra teikiamos visos paslaugos, kurioms yra suteikta licencija jas teikti. Ligoninė dirba 24 valandų per parą ir septynių dienų per savaitę darbo režimu, teikdama skubias, planines ir ambulatorines/konsultacines paslaugas.

„Vykdoma aktyvi naujų darbuotojų paieškos ir esamų darbuotojų išlaikymo/išsaugojimo politika (remiantis Valstybinės ligonių kasos informacija, Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojams yra mokami vieni didžiausių darbo užmokesčių tarp visų respublikinių ligoninių), gerinimas darbo klimatas ligoninėje – visos šios ir kitos priemonės, tikėtina, turėtų leisti mažinti trūkstamų darbuotojų skaičių“, – vylėsi ligoninės vadovas.

Taip pat M. Pauliukas atkreipė dėmesį, kad elektroninėje esveikata.lt platformoje skelbiami visi laisvi laikai ir kitose ligoninėse, kuriose pacientai gali registruotis, jei jų miesto gydymo įstaigoje nėra galimybės norimu laiku atlikti vieną ar kitą planinę procedūrą.

Ministerijos atstovo patarimas

Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus patarėjas Julijanas Gališanskis portalui Delfi paaiškino, kad pacientai gali atlikti kolonoskopijos tyrimą bet kurioje gydymo įstaigoje, kuri atlieka šiuos tyrimus ir turi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl šių paslaugų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

„Pacientams, kurie norėtų paslaugas gauti greičiau, primename, kad kreipdamiesi dėl planinės pagalbos ir turėdami siuntimą jie gali patys laisvai pasirinkti sutartį su TLK sudariusią gydymo įstaigą – tiek viešąją, tiek privačią, kurioje jie gali gauti reikalingą paslaugą be papildomo mokesčio. Naudojantis šia galimybe, gydymo įstaigų pasirinkimas tampa platesnis“, - nurodė J. Gališanskis.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubios pagalbos skyrius

Anot SAM specialisto, išduodant siuntimą pas gydytoją specialistą, pacientui turi būti pasiūlytos bent 3 gydymo įstaigos, kuriose teikiamos pacientui reikiamos paslaugos.

Užsiregistruoti paslaugoms pacientai gali per išankstinės pacientų registracijos (IPR) sistemą, per gydymo įstaigų registracijos sistemas, telefonu arba atvykę į įstaigą.

„Rekomenduojame pacientams aktyviau naudotis IPR sistema, kurioje galima matyti realų gydytojų užimtumą įvairiose sistemą naudojančiose įstaigose ir užsiregistruoti ten, kur pas gydytoją galima patekti greičiau. IPR sistemoje iki einamojo mėnesio 25 dienos skelbiami kito mėnesio paslaugų teikimo grafikai, o suplanuoti apsilankymai gali būti atšaukti, todėl iškart neradus tinkamo laiko, pravartu mėginti registruotis ir kitą dieną.

Jei nepavyko rasti reikiamos gydymo įstaigos IPR sistemoje, galima tiesiogiai susisiekti su poliklinika ar medicinos centru, sudariusiu sutartį su ligonių kasa dėl reikiamų paslaugų. Sužinoti, kur gali būti teikiamos reikalingos paslauga galima ligonių kasų interneto svetainės skiltyje „Sveikatos priežiūros įstaigos ir paslaugos visoje Lietuvoje“. Čia pateikiama informacija apie visas gydymo įstaigas, turinčias sutartis su TLK. Pasirinkus ar įvedus norimą paslaugą ir miestą, parodomas išsamus sutartį dėl ieškomos paslaugos turinčių gydymo įstaigų toje vietovėje sąrašas, iš kurio galima rinktis sau priimtiniausias“, - patarė J. Gališanskis.

Norite pasidalinti savo istorija ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)