Specialistai teigia, kad Lietuvai nupirkta trivalentė vakcina yra saugi ir nesukels komplikacijų.

Vilniaus Antakalnio poliklinikos gydytojai per dieną priima po 24 pacientus. Iš jų skiepytis suskumba bent 5. Šiemet, remdamasis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, Lietuva nupirko trvialentę vakciną nuo gripo. Joje dominuoja du A tipo ir vienas B tipo štamas.

Vakcinos nupirkta 10 proc. daugiau nei pernai – 121 tūkst. dozių.

„Pasirodo, dviejų rūšių (vakcinos – DELFI) yra ir, aš galvoju, primokėsiu“, – sakė poliklinikoje sutikta senjorė.

Gydytoja sako, kad valstybės nupirkta trivalente vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupių pacientai: žmonės, vyresni nei 65 m., sergantys lėtinėmis ligomis, nėščiosios, globos įstaigų gyventojai, medicinos personalas. Visiems kitiems vakcina kainuoja

„Kai žmonėms išaiškini, kad skiepas apsaugo nuo komplikacijų, kad lengviau sergama pasiskiepijus, tai dažnas pacientas sutinka skiepytis. Pagrindinė profilaktikos priemonė prieš gripą yra skiepai“, – teigė Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Gabrielė Lukšienė.

Gydytoja išvardijo pagrindinius gripo simptomus: karščiavimas, galvos ir raumenų skausmas, silpnumas, gerklės simptomai.

Tie, kas nuo gripo nori pasiskiepyti keturvalente vakcina, kurioje yra vienu B tipo štamu daugiau nei trivalentėje, gali tai padaryti primokėdami. Asmenys, nepatenkantys į rizikos grupę, už keturvalentę vakciną turės susimokėti pilną kainą. Gydymo įstaigos tokios vakcinos taip pat turi, tik jas įsigyti turėjo pačios, tačiau kokio tipo gripas Lietuvą pasieks šiemet, pasak medikų, nuspėti sunku.

„Dar gripo sezono negalime prognozuoti, nes kiekvienas gripo sezonas skiriasi, skiriasi susirgusių asmenų skaičiumi, mirties atvejų, hospitalizuotų asmenų skaičiumi, todėl dar laboratorijoje nepastebime tos tendencijos, koks šiais metais cirkuliuos gripo virusas“, – komentavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistė Asta Skrickienė.

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė sakė, kad buvo diskusijų, kurią vakciną pirkti – trivalentę ar keturvalentę, tačiau PSO rekomenduoja Šiaurės pusrutuliui abi vakcinas. „Buvo vykdytas pirkimo konkursas gripo vakcinai ir pagal pateiktą geriausią pasiūlymą laimėjo trivalentė vakcina“, – sakė specialistė.

Skiepų nuo gripo nupirkta už beveik pusę milijono eurų. Latvijoje ir Estijoje visiems skiepai yra mokami.

Norėdami pasiskiepyti nuo gripo, patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

DELFI primena, kad 2016–2017 metais gripo sezono metu nuo gripo mirė 3 asmenys, praėjusio sezono metu pareikalauta 14 gyvybių. 2017-2018 m. gripo sezono metu į ligoninę paguldyta 11 nėščiųjų. Gripo epidemijos metu vien per vieną savaitę į ligoninę buvo paguldyti 219 asmenys, užsikrėtę gripu.

Praėjusių metų gripo epidemiją specialistai vadino precendento neturičia. 2018 metais per pusantro mėnesio ligos patale jau gulėjo daugiau nei pusė milijono dirbančių žmonių. ULAC tuomet informavo, jog šių metų šeštąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 242 asmenys. 11 asmenų gydyti intensyvios terapijos skyriuje.

Gripo infekcija gali sukelti daug nepageidaujamų pasekmių, ypatingai senyvo amžiaus žmonėms, kurių dauguma serga lėtinėmis ligomis. Gripo virusas gali išprovokuoti trombembolines ligas ir jų komplikacijas, tokias kaip miokardo infarktas arba insultas, taip pat gali sukelti lėtinių gretutinių ligų paūmėjimą. Visa tai didina brangiai visuomenei kainuojančios hospitalizacijos apimtis ir mirties atvejų padidėjimą. Net du trečdaliai senyvo amžiaus žmonių hospitalizacijų gripo sezono metu įvyksta ne dėl pačios gripo infekcijos, o dėl gretutinių lėtinių ligų paūmėjimo, kurį sukėlė gripo virusas.

Komplikacijų riziką sumažina skiepai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)