O užsikrėtus vienam šeimos nariui, simptomai vos po kelių dienų pasireiškia ir kitiems artimiesiems. Tačiau atidžiai laikantis pagrindinių asmeninės higienos principų, nevaldomą rota viruso kelionę galima pristabdyti, rašoma pranešime spaudai.
„Eurovaistinės“ vaistininkė Ilma Plynytė pažymi, kad rota virusas (dar vadinamas roto virusu) yra itin atsparus išorinei aplinkai – jis išlieka gyvybingas net kelis mėnesius esant 4 – 20 laipsnių temperatūrai, o dozė, kurios užtenka užsikrėsti, yra labai maža. Būtent todėl šis virusas plinta gana lengvai, o pagrindiniu infekcijos šaltiniu tampa virusą nešiojantis žmogus.
„Rota virusu užsikrečiama fekaliniu-oraliniu būdu, tai reiškia, jog virusas išsiskiria su išmatomis ir, nesilaikant tinkamos higienos, plinta per nešvarias rankas ar sergančio žmogaus išmatomis užterštus daiktus, indus, maistą“, – nurodo vaistininkė.
Vartoti daug skysčių
Užsikrėtus lengvai viruso nesustabdyti, tenka iškęsti nemalonius simptomus, tačiau galima juos šiek tiek palengvinti. Pasak I. Plynytės, sergant virusine žarnyno infekcija, svarbiausia organizmą papildyti skysčiais ir elektrolitais, nes gausiai viduriuojant ir vemiant organizmas netenka daug mums reikalingų mineralų. Tam geriausiai tinka specialūs rehidrataciniai tirpalai, kuriuose gausu cukraus ir druskų.
„Rota viruso sukeltus simptomus galima slopinti ir augaliniais preparatais – ramunėlės ir imbieras malšina viduriavimą, pykinimą, skrandžio skausmus, kartusis kietis slopina viduriavimą, o bazilikas išsiskiria gebėjimu ne tik numalšinti daugelį simptomų, bet ir sustiprinti skrandžio atsparumą“, – nurodo specialistė.
Svarbiausia – higiena
Norint rota viruso išvengti, labai svarbu stiprinti imunitetą ir laikytis svarbiausių asmeninės higienos taisyklių, pirmiausia, plauti rankas. Ypač tai aktualu vaikams. Pasak farmacininkės, rankas reikia įprasti plauti muilu ne tik pasinaudojus tualetu, bet ir grįžus iš parduotuvės, po kelionės viešuoju transportu, taip pat prieš valgant ir gaminat maistą.
„Jei žmogus tinkamai nusiplauna rankas po pasibuvimo viešojoje aplinkoje ir kaskart prieš valgant, vengia nešvarių rankų kontakto su burna, susirgti rota virusu tikimybė gerokai sumažėja“, – sako „Eurovaistinės“ farmacininkė ir pabrėžia, jog būtina atidžiai plauti ir maisto produktus – vaisius, daržoves, tinkamai apdoroti mėsą.
Ypatingos priežiūros sau reikia ir tada, jei slaugote rotavirusine infekcija sergantį ligonį. Tuomet reikalingas ne tik muilas – rankas būtina dezinfekuoti ir specialiu dezinfekciniu skysčiu.