Vaistininkės Jovitos Aleknienės teigimu, nustatyti, kada susirgus užtenka arbatos, o kada jau reikia vaistų, labai nesudėtinga. Svarbiausia atkreipti dėmesį į temperatūrą.

„Reikia vadovautis vienu kriterijumi, tai yra temperatūra. Jei turite iki 38 laipsnių temperatūros, užtenka vaistažolių arbatos, medaus, vitaminų ir simptomams lengvinti pastilių gerklei nuo skausmo, purškalo į nosį ir tiek“, – sakė J. Aleknienė.

Jei temperatūra aukštesnė nei 38 laipsniai, reikėtų rimtesnių vaistų.

Jovita Aleknienė

„Kai tik prasideda peršalimo simptomai, verta nueiti į vaistinę ir pasitarti su vaistininku. Kai yra temperatūra, labai stiprus gerklės skausmas, kai jau gali prasidėti angina, smarkus kosulys, galintis pereiti į bronchitą, reikia kreiptis į gydytoją“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovė.

Taigi, jei temperatūra neaukšta, užtenka ateiti į vaistinę ir paklausti patarimų, jei nepagerėja per 3 dienas, kreiptis į gydytojus.

Svarbu ir nepridaryti klaidų, o ypač – nepradėti savavališkai vartoti antibiotikų.

„Manau, kad lietuviai gana neblogai moka gydyti peršalimą, bet jokiu būdu negalima pradėti savavališkai gerti antibiotikų, nes galvojame, kad taip pagerės. Peršalimus dažniausiai sukelia virusai, o virusų antibiotikai neveikia“, – sakė vaistininkė.

Pradėjus gerti antibiotikus, kai jų nereikia, liga gali dar labiau pasunkėti.

„Dar viena daroma klaida – gerti didelius kiekius paracetamolio arba vaistų nuo temperatūros ir skausmo, ypač, kai nėra skausmo ir aukštos temperatūros“, – kalbėjo J. Aleknienė.

Kartais žmonės maišo paracetamolį ir ibuprofeną. Tokiu atveju, pasak vaistininkės, tarp šių medžiagų reikėtų padaryti 3–4 valandų tarpą bei palaukti, kol vėl pasireiškia simptomai.

Namuose taip pat yra priemonių, kurios gali padėti peršalus.

„Tinka visos vaistažolių arbatos, o gali būti ir ne vaistažolių. Svarbu, kad skystis būtų šiltas. Galima pasidaryti medaus, citrinos ir imbiero mišinį, jį užpilti šiltu vandeniu. Kai kyla temperatūra, galima užsidėti drėgnus šaltus rankšluosčius ant kaktos, rankų, pažastų“, – sakė vaistininkė.

Padėti gali ir inhaliacijos, bet jos turi būti pritaikytos pagal kosulio tipą. Kai kosulys sausas, nereikėtų daryti inhaliacijos su vaistais, kurie skatina atsikosėjimą ir gleivių išsiskyrimą. Inhaliacijas galima daryti ir senuoju būdu – kvėpuoti virš karšto vandens dubens, tačiau tai reikia daryti labai atsargiai, kad nebūtų nudeginta oda.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: