Tai ūminė žarnyno infekcija, dar kitaip vadinama virusiniu gastroenteritu, žiemos vėmimo liga. Liga pasireiškia bendru negalavimu, pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, nedideliu karščiavimu, rašoma pranešime spaudai.
Inkubacinis šios ligos periodas trunka nuo 12 iki 48 valandų. Susirgus taip pat gali kamuoti bendras silpnumas, galvos ir raumenų skausmai. Dažniausia ligos komplikacija – skysčių netekimas (dehidratacija). Ligos simptomai dažniausiai praeina per 24–60 valandų.
Norovirusai plinta fekaliniu-oraliniu (per žmogaus fekalijomis užterštą maistą ir geriamąjį vandenį) būdu, taip pat per užterštas rankas, aplinkos daiktus. Specifinių profilaktikos priemonių infekcijai išvengti nėra. Todėl labai svarbu dažnai plauti rankas. Rankų higiena padeda išvengti ligos protrūkių. Svarbu namuose, maisto ruošimo įmonėse ir ugdymo įstaigose laikytis visų priemonių, mažinančių susirgimo riziką.
Infekcijos riziką mažinančiuos priemonės:
Dažnai plauti rankas, ypatingai pasinaudojus tualetu, taip pat prieš valgį ir maisto gaminimą.
Prieš vartojimą gerai nuplauti vaisius ir daržoves.
Susirgusius norovirusine infekcija asmenis, dirbančius maisto tvarkymo subjektuose, rekomenduojama nušalinti nuo maisto tvarkymo dar 3 dienoms po paskutinės viduriavimo dienos.
Nedelsiant nutraukti užteršto maisto realizavimą ir jį sunaikinti.
Esant susirgimo protrūkiui, dezinfekuojančiomis medžiagomis tinkamai valyti patalpas ir paviršius, ypač tuos, kurie dažnai liečiami rankomis (durų rankenas, praustuvus, laiptų turėklus).