Pasak specialisto, nors tikslios statistikos apie tai, kiek žmonių yra praradę visus dantis nėra, pagal Teritorinių ligonių kasų (TLK) pateikiamus skaičius ir besikreipiančių pacientų kiekį, galima spėti, kad apie penktadalis vyresnių nei penkiasdešimties metų asmenų neturi visų ar daugumos dantų. Skaičiuojant vis dar turinčius, tačiau kritinės būklės dantis, bei tuos, kurie praradę kelis dantis nesikreipia į gydytojus dėl jų atkūrimo, šis skaičius būtų gerokai didesnis. „Delsimas atkurti trūkstamus dantis – tai tiesus kelias į esamų praradimą“, – pabrėžia gydytojas odontologas.

Kodėl delsiama kreiptis dėl gydymo


Kalbėdamas apie tai, dėl kokių priežasčių dažniausiai delsiama dantis atkurti, J. Gaidys sako, jog per savo darbo praktiką yra girdėjęs daugybę įvairiausių istorijų. Kiekvienas pacientas turi savo priežastį, kodėl nesikreipė dėl gydymo, kol situacija tapo kritinė.

Justinas Gaidys

Dažniausiai teisinamasi tuo, kad dėl darbų, didelio užimtumo tiesiog nebuvo laiko, todėl vizitas pas gydytoją buvo atidėliojamas ateičiai. Kiti sako, kad sąmoningai nesirūpino burnos sveikata, nes vėliau planavo tiesiog imti ir „susidėti“ naujus dantis. Daug žmonių prisipažįsta, kad gydymą atidėliojo, nes bijojo skausmo ar gėdijosi kreiptis į gydytoją odontologą dėl itin prastos dantų būklės. Dalis delsusių sako, kad neturėjo pakankamai lėšų dantų atkūrimui ir taupė pinigus. Tačiau delsimas daugeliu atvejų dantų būklę dar labiau pablogino, o gydymui planuotos pinigų sumos dažniausiai jau nebepakakdavo.

Visų trūkstamų dantų atkūrimo galimybės


Pasak Justino Gaidžio, efektyviausias ir ilgaamžiškiausias visų trūkstamų dantų atkūrimo būdas – visų vieno žandikaulio dantų atkūrimas ant 4 implantų. Šis gydymo metodas, leidžiantis be kaulo priauginimo įsriegti keturis implantus ir ant jų pritvirtinti iki keturiolikos dantų, spėjo pelnyti specialistų ir pacientų pripažinimą bei pasitikėjimą visame pasaulyje.

Žandikaulis

Vis dėlto, kiekvieno paciento klinikinė burnos būklė skiriasi, todėl kiekvienu atveju, atsižvelgdamas į ją, o taip pat – paciento lūkesčius ir finansines galimybes, reikiamą implantų skaičių individualiai parenka gydytojas. Geriausią rezultatą užtikrinsiantis implantų skaičius ir jų forma priklauso nuo žandikaulio kaulo kiekio ir kokybės – jeigu kaulas plonas, tačiau jo daug, gali būti sriegiama daugiau, bet plonų implantų, jeigu platus ir žemas – tuomet pasitelkiami trumpi ir platūs implantai. Norint išskaidyti konstrukciją ir dantis daryti iš atskirų tiltų, gali prireikti 6–10 implantų.

„Neretai tenka susidurti su tokiais atvejais, kai gyvenimo eigoje pacientui jau buvo sriegti implantai, tačiau dabartinė jų būklė ar padėtis nebetenkina, todėl norėdami viską kokybiškai apjungti, renkamės didesnį implantų skaičių, kad dantų konstrukcija taptų vientisa ir ilgaamžė. Didesnis implantų skaičius taip pat padeda išskaidyti galimas rizikas. Kiekvienas mūsų esame skirtingas, todėl skiriasi ir mūsų dantų bei burnos ertmės būklė. Tad, jeigu žmogus, pamatęs reklamą, mano, kad tinkamiausias jam variantas – visus dantis atkurti ant 4 implantų, atlikęs išsamų ištyrimą ir įvertinęs jo situaciją, gydytojas odontologas nebūtinai sutiks su jo nuomone“, – pabrėžia patyręs implantacijos specialistas.

Ieškantiems ekonomiškesnio varianto, Justinas Gaidys siūlo dantų eilių atkūrimą ant 2, 3 ar 4 implantų. Jų skaičius priklauso nuo išimamo protezo fiksacijos metodo ir konstrukcijos, kuri parenkama įvertinus paciento žandikaulių anatomiją, sukandimą ir planuojamą apkrovimą. Naudojant šį dantų atkūrimo būdą, į žandikaulį įsriegiami 2–4 implantai-lokatoriai, ant kurių tvirtinamas išimamas protezas. Taip užtikrinamas geresnis išimamo protezo stabilumas, kokybiška kramtymo funkcija, pacientas su juo jaučiasi komfortiškiau. Specialisto teigimu, tai – nedaug brangesnis, bet žymiai komfortiškesnis visų dantų atkūrimo būdas nei nestabilūs išimami plokšteliniai protezai.

Burnos higiena

Kaip dantų atkūrimas gali pakeisti žmogaus gyvenimo kokybę


Gydytojas sako, kad pagaliau ryžtis dantų atkūrimui daugelį žmonių paskatina svajonė turėti dailią, baltą šypseną ir galėti komfortiškai kramtyti. Pasak specialisto, galimybė vėl nevaržomai šypsotis gali iš esmės pakeisti kasdienę žmogaus nuotaiką, sugrąžinti norą bendrauti ir gyvenimo džiaugsmą. Sugrąžinus šypseną, pasikeičia ir iš aplinkinių gaunamas grįžtamasis ryšys, turintis didelę reikšmę emocinei savijautai. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog atkūrę dantis ir įgiję daugiau pasitikėjimo savimi, žmonės drąsiau ryžtasi permainoms profesinėje srityje, ima kopti karjeros laiptais.

Sugrąžinta kramtymo funkcija leidžia pamiršti virškinimo problemas ir užtikrina gerą maistinių medžiagų įsisavinimą, o tuo pačiu – stipresnį imunitetą ir geresnę savijautą. Nesusidūrusieji su bedantystės problema tikriausiai net neįsivaizduoja, kiek žmonių dėl kramtymo problemų nori, tačiau vengia nueiti į restoraną, pasikviesti vakarienei draugus ir negali gyventi visaverčio gyvenimo. Tuo tarpu dantų atkūrimas gali iš esmės pakeisti žmogaus gyvenimo kokybę.

Kodėl neverta atidėlioti trūkstamų dantų atkūrimo


Baigdamas pokalbį gydytojas atkreipia dėmesį į tai, kad medicina, tame tarpe ir odontologija, – itin sparčiai besivystanti ir tobulėjanti sritis. Pacientams siekiama pasiūlyti ne tik efektyvų, bet ir maksimaliai komfortišką gydymą. Pasak Justino Gaidžio, rengiant šiuolaikines gydymo metodikas, atsižvelgiama į labiausiai pacientams baimę keliančias priežastis. Ypatingas dėmesys skiriamas individualiai kiekvieno paciento situacijai, jos įvertinimui, detaliam skaitmeniniam ištyrimui.

Planuojant gydymą, kruopščiai apgalvojamas tiek anestezijos parinkimas, tiek kiekvienos chirurginės manipuliacijos atlikimas. Implantai gali būti sriegiami naudojant gidinės (nukreipiamosios) implantacijos metodą, leidžiantį išvengti didelių pjūvių ir užtikrinantį ypatingą implanto padėties tikslumą. Tai padeda maksimaliai sumažinti skausmą ir nemalonius pojūčius, sutrumpinti gijimo laiką ir nesutrikdyti įprasto paciento gyvenimo ritmo. Didelę baimę ir nerimą jaučiantiems pacientams siūlomas gydymas taikant sedaciją – naudojant specialius medikamentus, pacientas lengvai užmigdomas ir prabunda jau atlikus procedūrą.

„Mes, gydytojai, esame tokie patys žmonės, žinantys, kas yra skausmas ir baimė, todėl puikiai suprantame savo pacientų nerimą ir visada stengiamės, kad jų patirtis būtų kuo geresnė. Norėdami pasiūlyti saugų, kokybišką, nemalonių emocijų nesukeliantį gydymą, nuolat domimės naujovėmis, daug dėmesio skiriame pažangioms technologijoms bei jų diegimui. Ypatingai kviečiu nebedelsti ir atvykti pasikonsultuoti dėl gydymo manančius, kad jų situacija tokia bloga, jog jiems jau niekas nebepadės. Užtikrinu, kad šiuolaikinė odontologija ir gydytojų profesionalumas gali efektyviai išspręsti net itin sudėtingas situacijas. Tik nenuleiskite rankų ir leiskite mums jums padėti“, – baigdamas pokalbį vis dar delsiančius kreiptis dėl trūkstamų dantų atkūrimo ragina Justinas Gaidys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją