Kodėl tam tikri produktai labiau kenkia dantims?
Vertinant, kiek maistas, užkandis, desertas ar gėrimas yra žalingi dantų sveikatai, reikia atsižvelgti į du pagrindinius dalykus – produkto sudėtį ir kokybę, teigė „Nytimes“ kalbinta vaikų odontologė ir mikrobiologė Apoena de Aguiar Ribeiro, tyrinėjanti burnos mikrobiomą ir jo įtaką dantų ėduoniui.
Žmonių burnoje esama daugiau nei 700 rūšių bakterijų – vienos yra naudingos, kitos – kenksmingos. Žalingos bakterijos skaido maisto produktuose ir gėrimuose esantį cukrų ir paverčia jį rūgštimis, kurios laikui bėgant gali ištraukti iš dantų svarbiausius mineralus ir sukelti ėduonį.
Jeigu dantys valomi nekruopščiai ar nereguliariai, ant jų paviršiaus gali susidaryti minkšta plėvelė, arba apnašos, kurios dar labiau padidina rūgštingumą ir sukuria tiesiog idealią terpę daugintis bakterijoms. Kaupdamosi ir kietėdamos apnašos virsta dantų akmenimis, kurie taip pat gali dirginti dantenas ir sukelti dantenų uždegimą.