Odontologė Sigita Skaržauskienė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad nors medicinos paslaugos minėtoje šalyje pigesnės, Lietuvos odontologams neretai tenka taisyti užsienio kolegų padarytas klaidas. Iškritę neprigiję implantai, uždegimai, didžiulis skausmas ir papildomos išlaidos – tik kelios problemos, su kuriomis gali susidurti užsienyje dantis gydę tautiečiai.

Kokias dažniausiai dantų medicinos paslaugas lietuviai renkasi trečiosiose šalyse?

„Šiuo metu žmonėms patraukliausia vieta dantų gydymo procedūroms yra Turkija. Ten žemomis kainomis siūlomos visos odontologinės procedūros – nuo estetinio dantų plombavimo iki visos burnos dantų atstatymo ant implantų. Anksčiau pas mūsų klinikos specialistus dėl gydymo (implantavimo ir protezavimo) komplikacijų atvykdavo pacientai iš Ukrainos, Baltarusijos, taip pat kaimyninės Latvijos – dėl nekokybiško estetinio plombavimo“, – pastebi gydytoja odontologė S. Skaržauskienė.

Kokie pagrindiniai veiksniai lemia žmonių sprendimą rinktis dantų gydymą trečiosiose šalyse?

Specialistė sako, kad pagrindiniai veiksniai, lemiantys žmonių sprendimą rinktis dantų gydymą trečiosiose šalyse, yra žemos odontologinių paslaugų (bet tik tam tikrame sektoriuje) kainos ir per itin trumpą laiką gaunamas rezultatas. Ten procedūros, kurioms kokybiškai ir pagal protokolą atlikti prireiktų mėnesių, atliekamos per keletą ar net per vieną dieną.

„Tačiau profesionalumas ir kokybiški rezultatai yra esminiai gydymo kokybės aspektai. Ar tai galima pasiekti per vieną dieną? Maža paslaugų kaina neretai slepia itin nekokybiškas paslaugas, dėl kurių vėliau net nėra kam pasiskųsti“, – pabrėžia odontologė.

Kaip teigia S. Skaržauskienė, pasigilinus pastebėtumėte, kad rimtų privačių gydymo įstaigų su didelę patirtį turinčiais specialistais įkainiai Turkijoje yra tokie kaip ir Lietuvoje. Juk Lietuvoje renkantis gydymo įstaigą domitės klinika, joje dirbančiais specialistais bei kitų rekomendacijomis. Tais pačiais principais turėtumėte vadovautis rinkdamiesi gydymo įstaigą užsienyje. Juk burnos sveikata – jūsų viso organizmo sveikatos dalis. Nereikia tikėtis ilgalaikių rezultatų atliekant procedūras per savaitę, kai normaliai sudėtingiems dantų gydymams bei implantacijoms reikalingi keli etapai, kartais net kelis mėnesius trunkantis gydymas.

Dantų implantai

Kokie yra pagrindiniai pavojai ir rizikos, susijusios su dantų gydymu trečiosiose šalyse?

„Socialinuose tinkluose gausų teigiamų atsiliepimų po atliktų odontologinių gydymų Turkijoje. Tačiau Lietuvoje gydytojų odontologų bendruomenėje kasdien aptariama vis daugiau atvejų, kai žmonės kreipiasi dėl minėtoje šalyje nekokybiškai atlikto gydymo, kuris išprovokavo skausmą, tinimus, pūliavimus ar kitas ilgalaikes komplikacijas, tokias kaip anksčiau buvusių sveikų ir gyvų dantų pašalinimas“, – sako odontologė.

Pasak specialistės, tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje kokybiškos odontologo paslaugos, kurias teikia akredituotos įstaigos, aukštos kvalifikacijos specialistai bei naudojamos pažangios medžiagos ir technologijos, turi atitinkamą kainą.

Ne visada verta susigundyti žemesne kaina, nes, tikėtina, kad gydant bus naudojamos pigesnės medžiagos, taikomi senesni metodai, orientuojamasi ne į rezultatą, o į patį paslaugos suteikimą. Šiuo atveju neverta tikėtis tokio darbo ilgaamžiškumo.

Ar galite pateikti konkrečių pavyzdžių ar istorijų apie pacientus, kurie susidūrė su problemomis po gydymo užsienyje?

Gydytoja sako, kad jos klinikoje buvo atvejų, kai pacientai tiesiog rankose atsinešdavo iškritusius implantus kartu su iškart po implantų įsriegimo pagamintais nuolatiniais fiksuotais protezais ant jų. Taip pat ne kartą teikėme skubią pagalbą dėl skausmingų implantų uždegimų ir jų pūliavimo.

„Tokias ir daug kitų nemalonių komplikacijų sukelia implantų apkrovimas nuolatinio protezavimo konstrukcijomis iškart po implantacijos.

Nuolatinis protezavimas pagal protokolą atliekamas implantams suaugus su žandikaulio kaulu, t. y. po 3, 4 ar net 6 mėnesių, – teigia odontologė. – Taip užtikrinamas implanto stabilumas, mažėja implanto atmetimo rizika. O paskubėjus­ neretai tenka kęsti skausmą bei tokio skubaus gydymo komplikacijas.

Specialistai ne kartą yra pagelbėję ir tais atvejais, kai iškrenta ar skyla plombos po atlikto estetinio plombavimo. Matėme daug nekokybiškai atlikto darbo, kai nepritaikyta nei restauracijų forma, nei spalva.“

Estetinis plombavimas

Ar dažnai pasitaiko atvejų, kai pacientai grįžta pas jus po nesėkmingo gydymo trečiosiose šalyse?

S. Skaržauskienės nuomone, specialistai susiduria su daugeliu įvairių nesėkmingo odontologinio gydymo Turkijoje atvejų, sukeliančių žmonėms didelių nepatogumų, aptaria juos su kolegomis odontologais, dirbančiais ir kituose miestuose. Lietuvos gydytojai odontologai seminarų ir mokymų metu dalijamasi informacija apie įvairius atvejus.

Kokių problemų jie dažniausiai patiria ir kaip dažnai reikia taisyti ar iš naujo atlikti gydymą?

„Atlikus gydymą kitoje šalyje, dažniausiai pasitaiko kelios komplikacijos. Pavyzdžiui, netinkamai parinkta dantų spalva ar forma, nepritaikytas sukandimo aukštis, dėl ko apsunkinama kramtymo funkcija ir traumuojamas žandikaulio sąnarys. Taip pat itin skausminga pasekmė – nekokybiškai ar visai nesugydyti dantų šaknų kanalai. Uždėjus dantų protezus ant tokių dantų išprovokuojami uždegimai, kurie sukelia skausmą.

Neretai tiesiog nesivadovaujama protokolu ir nuolatiniais protezais protezuojama ant neprigijusių implantų. Dėl to ne visi implantai prigyja, tenka pakartotinai tęsti gydymą, o tai – papildomos neplanuotos išlaidos“, – sako specialistė.

Kokios dažniausiai yra papildomos išlaidos ar komplikacijos, su kuriomis žmonės susiduria po dantų gydymo trečiosiose šalyse?

Odontologė rekomenduoja, kad paaiškėjus, jog reikalingas dantų šaknų kanalų gydymas ar esant implanto atmetimui, dantų protezus reikia perdaryti. Pataisyti jų neįmanoma. Dažnai pacientai net nežino, kokių sistemų implantai jiems įsriegti ir ar protezai pagaminti iš sertifikuotų medžiagų. Neišduodami implantų pasai ir kiti reikalingi dokumentai.

„Aktualu tai, kad ateityje tikrai reikės perdaryti protezą ant implantų. O, pavyzdžiui, Turkijoje esančios klinikos, kurioje sriegti implantai, jau gali ir nebūti arba tiesiog galite neturėti galimybės ten nuvykti, – pasakojo ekspertė. – Tad kyla didelių nepatogumų, nes kiekvienai implantų sistemai naudojami tik jai tinkantys protezavimui reikalingi įrankiai ir detalės. Gali būti, kad Lietuvoje nerasite klinikos, galinčios perdaryti protezus ant kitoje šalyje sriegtų implantų.“

Danties skausmas

Ką patartumėte žmonėms, svarstantiems dantų gydymą trečiosiose šalyse?

S. Skaržauskienė ragina savęs paklausti, ar tikrai galima pasitikėti specialistais, kurie sudaro gydymo planą ir planuoja gydymo eigą pagal namų sąlygomis žmonių padarytas nuotraukas, neatlikę apžiūros ir papildomų tyrimų, tokių kaip rentgenas? Tik atlikus rentgeno ištyrimą galima vertinti žandikaulio kaulą ir dantų bei jų šaknų kanalų būklę.

„Didžiausia problema – procedūras atliekančių gydytojų kompetencijos stoka. Būtina pasidomėti gydymą teiksiančio gydytojo kvalifikacija ir patirtimi, taip pat naudojamų medžiagų kokybe.

Siūlome pasidomėti, ar klinikoje, kurioje bus atliekamas gydymas, teikiamos visos odontologo paslaugos, nes girdime atsiliepimų, jog klinika teikia, pavyzdžiui, tik implantavimo, protezavimo paslaugas ar panašiai, – sako specialistė. – Gydymo eigoje prireikus papildomų procedūrų, tokių kaip endodontinis kanalų gydymas, pacientai siunčiami į kitą kliniką, o tai kainuoja papildomai. Žinome ir tokių atvejų, kai paaiškėjus, jog reikalingas endodontinis gydymas, o klinika šios paslaugos neteikia, protezavimas tęsiamas ant nepagydytų arba nekokybiškai endodontiškai gydytų dantų.“

Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp dantų gydymo kokybės ir standartų trečiosiose šalyse ir Lietuvoje?

„Lietuvos odontologai yra pasaulyje pripažinti kaip vieni iš profesionaliausių gydytojų. Implantologiją bei kitas procedūras atliekame daugiau nei 20 metų. Pagal mokslinius tyrimus ir atliekamų procedūrų skaičių, Lietuvos odontologai yra vieni iš sparčiausiai pažengusių Europoje“, – pastebi gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją