Skambino į 18 klinikų

Vilnietė Viktorija (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) neseniai susidūrė su danties skausmu, kurį pajutusi iškart suskubo skambinti savo privačiai odontologijos klinikai. Visgi jai buvo atsakyta, kad priimti gali tik po kelių savaičių, o anksčiau jokio laiko nėra. Po 3 dienų danties skausmas dar labiau sustiprėjo, moteris vėl skambino į kliniką, bet atsakymas buvo toks pat.

„Tada skambinau į Žalgirio kliniką, nes visi sako, kad jie turėtų suteikti skubią pagalbą. Klinikoje man pasakė, kad skubią pagalbą teikia tik atvykus savaitgaliais arba naktį, o šiaip vietos registracijai neturi“, – pasakojo Viktorija.

Paskambinusi į kelias kitas klinikas, Viktorija surado, kas ją priims apžiūrai, tačiau po jos paaiškėjo, kad ir ši klinika nepadės, mat po dantimi, kurio kanalai buvo gydyti prieš 15 metų, yra uždegimas, ir reikia ieškoti endodonto.

Asociatyvi nuotrauka

„Tuo metu man jau pasidarė labai blogai, net nuskausminamieji nebepadėjo. Kreipiausi dar kartą į savo kliniką nupasakodama situaciją, pasakė, kad endodontė gali priimti tik po kelių savaičių ir paminėjo kelias kitas vietas, kuriose ji dirba, kad bandyčiau kreiptis ten.

Per manodaktaras.lt jokių artimų laisvų vietų neradau, tad susidariau sąrašą ir skambinau per 18 privačių klinikų ieškodama, kur mane galėtų priimti endodontas. Visur tik po mažiausiai savaitės, kiti po dviejų, dalis sakė, kad endodontai atostogauja“, – kalbėjo vilnietė.

Po ilgų paieškų Viktorija pagaliau rado vietą, kuri ją galėjo priimti kitą dieną, mat kitas pacientas vizitą atšaukė. Deja, ir šis apsilankymas buvo nesėkmingas.

„Ryto laukiau kaip išganymo, jau kelias naktis nemiegojusi iš skausmo ir jokiems vaistams nebepadedant. Endodontė nuėmė plombą ir bandė pergydyti kanalus, bet nesėkmingai, todėl pasakė, kad vienintelis kelias yra traukti dantį. Ji danties netraukia, reikia ieškoti chirurgo – vėl reikia eiti į kitą vietą.

Mane jau buvo visai neviltis buvo apėmusi, o čia dar penktadienis, savaitgalis ant nosies. Bet internete pavyko rasti vietą pas burnos chirurgą, kuris tos pačios dienos vakare mane priėmė ir ištraukė dantį“, – nemalonią istoriją prisiminė moteris.

Viktorija sako, kad į valstybines poliklinikas kreiptis nebandė, nes galvojo, jog tokiais atvejais skubią pagalbą užtikrina Žalgirio klinika.

„Buvo į ją galima važiuoti naktį, bet aš pabijojau, kad ten man dantį tiesiog ištrauks, o kiti gydytojai davė vilčių, kad endodontas dar gali jį pergydyti. Todėl naktį nesikreipiau“, – sakė vilnietė.

Tad ką iš tiesų reikia daryti, kai smarkiai pradeda skaudėti dantį, o privati klinika pagalbos nesuteikia?

Dantys

Pataria kreiptis į polikliniką

Pasak Odontologų rūmų Tarybos pirmininkės prof. dr. Vilmos Brukienės, tokius skubius atvejus turėtų aptarnauti ta gydymo įstaiga, prie kurios pacientas yra prisirašęs. Pasak profesorės, įstaiga kasmet gauna pinigus už kiekvieną prisirašiusi pacientą, nepaisant to, ar jis atvyksta, ar ne.

„Ne paslaptis, kad daug viešųjų įstaigų iš šio mokesčio ir išgyvena. Taigi, žmogui reikia skambinti į savo polikliniką ar šeimos medicinos centrą.

Kartais sakoma, kad mažose klinikose teikiamos tik šeimos medicinos paslaugos, o dėl odontologų pacientas turi kreiptis privačiai. Tai nėra tiesa – jei žmogus gali prisirašyti į kliniką, turi gauti visą paslaugų spektrą, taip pat ir odontologijos paslaugas, nes kitaip negalima suformuoti vadinamosios apylinkės“, – sakė prof. V. Brukienė.

Vilma Brukienė

Be to, pasak pašnekovės, Sveikatos apsaugos ministerija turėtų sudaryti galimybes prisirašyti pas privatų odontologą, kuris įsipareigotų suteikti skubią pagalbą.

„Ką dabar Odontologų rūmai jau daug metų bando pasakyti ministerijai, tai kad pinigai, skirti už odontologijos paslaugas per metus, turėtų eiti kartu su pacientu. Dabar negalime prisirašyti prie tam tikro odontologo, turime prisirašyti prie šeimos gydytojo, ir su kokiais odontologais jie turi sutartį, tik ten galima gauti nemokamą pagalbą. Ką bandome pasakyti, kad ministerija leistų prisirašyti ir prie privačių gydymo įstaigų, nes maždaug 85 proc. odontologinių įstaigų yra privačios.

Apie 50 proc. vaikų eina į valstybines įstaigas, o absoliuti dauguma suaugusių savo dantų priežiūrą patiki privačioms klinikoms. Todėl būtų teisinga prisirašyti prie privačios įstaigos, tokiu atveju ji būtų įpareigota suteikti skubią pagalbą“, – nuomonę išdėstė prof. dr. V. Brukienė.

Ministerija paaiškino, kur reikėtų kreiptis

Ką daryti, jei prireikia skubios odontologinės pagalbos, klausėme ir Sveikatos apsaugos ministerijos.

Pasak ministerijos, teikiant skubią odontologinę pagalbą gali būti atliekamos šios procedūros: danties skausmo malšinimas, pūlinio atvėrimas ir jo drenavimas veido ir žandikaulio srityje, kraujavimo stabdymas (po danties šalinimo ar atlikto pjūvio burnoje). Teikiant būtinąją odontologinę pagalbą nėra atliekamos gydomosios procedūros, dantys nėra taisomi ir traukiami, todėl, pavyzdžiui, esant danties skausmui taikomas tik danties skausmo malšinimas, tačiau gydomoji procedūra danties skausmo priežasties šalinimui nėra atliekama.

Pacientai ūmiais atvejais dėl pirminės odontologinės pagalbos (sutinimo, skausmo, pūliavimo ir pan.) pirmiausia turi kreiptis į pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros (PAASP) įstaigos, prie kurios yra prisirašę, gydytoją odontologą.

Jei įstaiga pati neteikia pirminės odontologinės sveikatos priežiūros paslaugų, šias paslaugas ji privalo užtikrinti sudarydama trišalę sutartį tarp šias paslaugas teikiančios įstaigos, pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos ir teritorinės ligonių kasos. Taip pat gydymo įstaiga turi suteikti pacientui visą informaciją, koks odontologijos kabinetas ir kur teikia ligonių kasų kompensuojamas odontologines paslaugas toje įstaigoje prirašytiems pacientams.

Jei skubios odontologinės pagalbos prireikia PAASP įstaigos nedarbo metu, švenčių dienomis ar po darbo valandų, pacientas turi kreiptis į skubios pagalbos skyrių, kuriame teikiama pagalba esant danties skausmui.

Jei pacientui PAASP odontologijos paslaugas teikiančioje įstaigoje specialistai negali suteikti reikiamos pagalbos, jam turi būti išrašomas siuntimas ir pacientas turi būti informuojamas, kuriose asmens sveikatos priežiūros įstaigose (nurodant bent 3) teikiamos atitinkamos odontologinės sveikatos priežiūros paslaugos.

Kai kurios paslaugos gali būti mokamos

Su klausimu, ką daryti prireikus skubios odontologinės pagalbos, kreipėmės ir į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Žalgirio kliniką. Jų atstovų teigimu, šioje klinikoje visada buvo ir toliau yra teikiama skubioji odontologinė pagalba.

Visgi darbo dienomis, kai dirba poliklinikos, prie kurių pacientai yra prisirašę, Žalgirio klinikos personalas visada rekomenduoja pacientui, kuriam skauda dantį, bet nėra ištinęs, iškart kreiptis į savo polikliniką, nes teikiant skubiąją odontologinę pagalbą gydomosios procedūros danties skausmo priežasties šalinimui nėra atliekamos.

Žalgirio klinikoje ne darbo dienomis bei darbo dienomis nuo 20.00 val. iki 08.00 val., teikiant skubiąją odontologinę pagalbą, papildomai mokamai teikiamos šios gydomosios procedūros:

  • pulpito (išskyrus dantų kanalų kalcifikaciją ir vidinę rezorbciją) gydymas;

  • pikalinio periodontito (išskyrus dantų kanalų pergydymą) gydymas;

  • pieninio danties šalinimas;

  • danties ar danties šaknies neoperacinis šalinimas.

Šios paslaugos Žalgirio klinikoje teikiamos mokamai, esant paciento rašytiniam sutikimui.

Pas odontologą nueiti kas pusmetį

Medikų sąjūdžio pirmininkė, gydytoja odontologė Auristida Gerliakienė pastebi kelias problemas – visų pirma, viešose įstaigose gydytojams odontologams mokamos daug mažesnės algos nei privačiame sektoriuje, todėl darbuotojų trūksta, eilės didėja, o prireikus – nėra kam padėti.

Tad, pasak pašnekovės, labai svarbu turėti savo gydytoją odontologą, kuriuo pasitiki ir kuris padės nutikus nelaimei.

Auristida Gerliakienė

„Kai mano pacientai skambina man ir sako, kad jiems labai blogai, bandau išsiaiškinti situaciją ir ką galima padaryti. Jeigu esu išvykusi ir padėti negaliu, prašau savo kolegų pagalbos. Vėlgi labai priklauso nuo pacientų sąmoningumo, kaip dažnai taip atsitinka. Mano pacientai dažniausiai skubūs nebūna. Jei pacientas apleidęs savo dantis ir gydytis eina tik tada, kai pradeda skaudėti, tada tikrai kyla problemų“, – kalbėjo gydytoja odontologė.

Pašnekovė pabrėžia, kad pas savo gydytoją odontologą reikia nueiti kas pusmetį, nes taip bus užkirstas kelias didesnėms dantų problemoms ir skausmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)