Skaudėjo žandikaulį, atsivėrė skylė smakre

Kai kauniečiui Robertui V. buvo nustatytas 4 stadijos inkstų vėžys, prasidėjo ilgas gydymosi kelias. Jam buvo pašalintas vienas inkstas, taikomas gydymas bifosfonatais bei švitinimas vietiškai.

Žalgirio klinikos vadovas, gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas Dalius Matkevičius

Nepaisant to, kad gydymas veikė teigiamai ir liga traukėsi, kadangi buvo pažeistas stuburas, buvo pradėta lašinti vaistai, gerai veikiantys metastazes ir užlaikantys kalcį kauluose.

Tuomet netikėtai ir prasidėjo stiprūs žandikaulio skausmai. Skausmas nutvilkydavo lyg elektra, perveriantis, pulsuojantis. Skaudėdavo taip stipriai, kad nepadėjo net ir stipriausi Skausmo klinikoje paskirti nuskausminamieji. Smakras ir žandikaulio šonas išlindo per odą į išorę, atsivėrė skylė, pro kurią nuolat varvėjo ne tik seilės, bet ir pūliai. Šeima sako, kad visur persekiojantis pūlių kvapas buvo didelis diskomfortas ne tik Robertui, bet ir visiems aplinkiniams. Robertas tiesiog nyko akyse, stipriai prastėjo jo psichoemocinė būklė.

Žalgirio klinika

Įvairūs gydytojai chirurgai atliko 4 žandikaulio operacijas, bandydami pašalinti pasekmes, tačiau nesėkmingai. Galop gydytojų verdiktas buvo vienas – daugiau niekaip padėti nebegalima, kito gydymo nebėra.

Šeima aplankė ne vieną gydytoją čia, Lietuvoje, bet visi atsisakė operuoti dėl per didelės rizikos. Tuomet kreipėsi į Švedijos Upsalos universitetinę ligoninę, kur atliekamos tokios operacijos, bet paaiškėjo, kad ten laukia labai didelė pacientų eilė. Vėliau pavyko susisiekti su Kroatijoje operuojančiu gydytoju, bet ir čia laukiančiųjų eilė buvo nepaprastai ilga.

Toli ieškoję sprendimą rado už 100 kilometrų

Roberto šeima netikėtai sužinojo, kad tokios operacijos galėtų imtis gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas Dalius Matkevičius, Vilniuje esančios Žalgirio klinikos vadovas.

Žalgirio klinikos vadovas, gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas Dalius Matkevičius

Paciento žandikaulis jau buvo ne vieną kartą operuotas, buvo išsivystęs lėtinis uždegimas, o visi audiniai aplink apmirę, todėl buvo priimtas sprendimas keisti visą žandikaulį su sąnarine dalimi.

Kadangi žandikaulis turi du sąnarius, kurie dirba drauge vienu metu, todėl negalima pakeisti tik vieno sąnario ir tikėtis, kad viskas veiks. Nors operacija žandikaulio ribose yra sąlyginai saugi, tačiau fiksuojant visą žandikaulį prie kaukolės pamato kyla didelė rizika, nes bet koks nepamatuotas judesys gali labai daug kainuoti – netgi paciento gyvybę.

Šios unikalios operacijos metu buvo siekiama išvaduoti pacientą iš 4 metus trukusių didžiulių skausmų, atkurti hermetiškumą, kad seilės, maistas, skystis iš burnos nebėgtų per skylę į išorę, pašalinti nekrozės apimtą, pūliuojantį žandikaulio kaulą ir taip sugrąžinti orumą bei gyvenimo kokybę.

Operacija buvo sklandi ir sėkminga

Daugiau nei 5 valandas trukusi operacija Žalgirio klinikoje buvo sėkminga. Patys pirmi žodžiai, kuriuos ištarė iš narkozės parbudęs pacientas: „Man nieko nebeskauda“. Jau pirmomis dienomis po operacijos pacientas ne tik judino naująjį žandikaulį, bet ir kalbėjo.

Žalgirio klinika

Robertą operavęs gydytojas veido ir žandikaulių chirurgas Dalius Matkevičius sako, kad imtis tokios komplikuotos ir pavojingos operacijos reikėjo ne tik daug drąsos, empatijos, bet ir labai daug profesinių žinių. Šiandien visa operacinės komanda šypsosi, kad tokios operacijos truputį yra ir stebuklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)