Kelias pastarąsias savaites stipriai padaugėjo peršalimų – žmones puola sloga, kosulys, daugelis skundžiasi gerklės skausmu, teigė „Eurovaistinės“ vaistininkas Vygintas Milašius ir pridūrė, kad šiuo metu vaistinėse populiariausios prekės – COVID-19 ir gripo testai, vaistai nuo peršalimo, „šių prekių tenka papildyti po kelis kartus“ – jos tiesiog šluojamos.

Gydytojai pastebi, kad šiemet ligos suaktyvėjo gerokai anksčiau nei įprastai.

Karoliniškių poliklinika

„Per savaitę skaičiuojame nuo 30 iki 50 [pacientų]. Tai yra daug ir tai – pas vieną gydytoją. Jei apjungtume daugumą gydytojų, skaičius būtų tikrai didelis“, – įvardijo sergamumo peršalimo infekcijomis situaciją Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja Rasa Remeikytė-Rubienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, kad šalyje toliau daugėja susirgimų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis.

Paaiškinimas paprastas, teigė „Inmedica“ klinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė – „visi pradėjome keliauti, atostogauti. Didžioji dalis žmonių, parsivežančių susirgimus, visgi yra iš užsienio“.

Praėjusią savaitę bendras sergamumo rodiklis Lietuvoje siekė apie 1200 atvejų šimtui tūkstančių gyventojų. Didžiausi sergamumo rodikliai užfiksuoti Pagėgių ir Kazlų Rūdos savivaldybėse – jose sergančiųjų skaičius išaugo iki beveik 1600.

„Ypač grįžus į ugdymo įstaigas moksleiviams, darželinukams tikrai jaučiamas peršalimų simptomų padidėjimas“, – minėjo ir Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Dovilė Ilgūnienė.

COVID-19

Vis dėlto daugiausiai sergančiųjų – būtent COVID-19 liga, kuri šiemet suaktyvėjo net šešiomis savaitėmis anksčiau nei įprastai – dar liepos mėnesį.

„Praėjusią vasarą dar nebuvo tiek mutavęs ir COVID-19 virusas. Šiuo metu turime jau mutavusį jo variantą. Žinoma, kad jis kinta labai greitai. Be to, dar nedaug žmonių spėjo pasiskiepyti naująja atnaujinta vakcina nuo COVID-19. Tai ir lėmė padidėjusį žmonių sergamumą“, – sakė gydytoja I. Juškienė.

Kalbintas vyras teigė pirmą kartą COVID-19 liga sirgęs sunkiai, o antrą kartą – labai lengvai, beveik be simptomų – tik „plaučių zonoje buvo juntamas skausmas“, šiek tiek skaudėjo galvą ir pakilo temperatūra.

Kitas brandesnio amžiaus pacientas prie poliklinikos teigė, kad sirgdamas koronaviruso infekcija apskritai nejuto jokių simptomų. Jis mano prasirgęs lengvai, nes buvo pasiskiepijęs.

Gydytojai įspėja – dėl pasikeitusių koronaviruso simptomų gyventojams sunkiau identifikuoti ligą, o testai neberodo teisingo rezultato, todėl ateityje testus derėtų tobulinti.

„Mes dažniausiai rekomenduojame atlikti testą trečią–ketvirtą ligos dieną, tada tikimės tiksliausio rezultato. Bet net ir atlikus testą tomis dienomis gauname neigiamą atsakymą, nors kraujas rodo virusą“, – atkreipė dėmesį Šeškinės poliklinikos šeimos gydytoja.

Tai – dar viena priežastis, kodėl didėja sergamumas koronavirusu. Nežinodami, kad serga, žmonės apkrečia kitus.

Sveikatos specialistai ragina nepamiršti ne tik skiepų, bet ir papildomų priemonių. Vaistininko V. Milašiaus teigimu, dabar paklausiausi vitaminas C, cinkas, vitaminas D – imunitetą stiprinantys preparatai.

Gydytoja D. Ilgūnienė priminė – susirgus COVID-19, gripu ar pajutus peršalimo simptomus, visada rekomenduojama likti namuose, kad nebūtų platinamas virusas, „jeigu einate kur nors į susibūrimo vietas – kaukių dėvėjimas, rankų higiena“.

NVSC prognozuoja – atsižvelgiant į sergamumo skaičius, didžiausias pakilimas šiemet, tikėtina, įvyks anksčiau.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: