Šiuo metu nuo koronaviruso jau galima gydytis specifiniais vaistais, tačiau žmonės raginami nepamiršti ir skiepų. Plačiau apie tai laidoje „Delfi diena“ pasakojo „Antėja“ šeimos gydytoja Jurga Dūdienė.

Sergančiųjų skaičiaus statistika neatspindi

Gydytoja pasakojo, kad dėl smarkiai išaugusio sergamumo šiuo metu medikai dirba išsijuosę.

Ligos

„Labai padidėjo sergančių pacientų, besikreipiančių ir telefoninėms konsultacijoms, ir gyvai atvykstančiųjų skaičius. Mes ir kraujo tyrimus papildomai darome, ir kartojame kovido greituosius testus, kartais įtardami ir gripą.

Srautai didžiuliai. Jie tikrai prasidėjo jau nuo rugpjūčio pabaigos, kai dar net nebuvo sugrįžę visi moksleiviai į klases ir visi darbuotojai į biurus po atostogų.

Skaičiai statistikoje, manyčiau, turėtų būti kitokie, nes kartais žmonės tiesiog atlieka greituosius testus namuose, žino, kaip padėti sau numalšinti simptomus. Žmonės tikrai žino tuos paprastuosius medikamentus ar priemones ir net nesikreipia į gydymo įstaigas, nefiksuojami tie atvejai. Mes turbūt tą oficialų statistikos skaičių galėtumėme padauginti gal ne iš dviejų, bet iš kokios pusės karto tai tikrai“, – mano gydytoja J. Dūdienė.

Simptomų padaugėjo

COVID-19 simptomai, anot medikės, yra visi tie patys, kokie įprasti ir peršalimo ligoms.

„Tai yra nosies kutenimas, gerklės kutenimas. Perštėjimas natūraliai sukelia tokį pakosčiojimą. Dažniausiai jis iš pradžių būna sausokas, kai daugiau ir gausiau geria skysčius, tasai kosėjimas pašlapėja. Bet tai vis tiek daugiausia susiję būtent dėl nosies ir gerklės kutenimu.

Dažnai žmonės sako, kad labai stipriai skauda galvą. Temperatūra būna įvairi: dažniausiai būna iki 38, kartais net išvis neturi jokios temperatūros, yra tiktai tokie peršalimo simptomai ir teigiamas kovido testas. Bet pasitaiko galvos ir nugaros skausmai. Ir dar, ką mes tikrai šiemet pastebime dažniau, kad žmonėms pasireiškia pykinimas, tokie net vienkartiniai vėmimai, viduriavimas. Tos pačios šeimos nariai vienas vienas dieną turi tokius žarnyno simptomu, kitas, žiūrėk, ir 4 dienas viduriuoja“, – vardijo gydytoja J. Dūdienė.

Ligos

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie turi lėtinių ligų, išsako, jog duslys, silpnumas ir nuovargis jiems išlieka ilgiau – 3–4 savaites. Ir apskritai bendra sveikata subjūra.

O štai sergančių gripu pacientų kol kas šį sezoną gydytoja J. Dūdienė dar neturėjo.

Vienas tesats gali parodyti tris virusus

Kovido ir gripo virusus padeda identifikuoti ir greitieji testai. Gydytoja J. Dūdienė sakė, kad vaistinėse yra bendras testas, kuris leidžia identifikuoti abu virusus. Svarbu nepabijoti imant iš nosies mėginį ilgiau palaikyti nosyje pagaliuką.

COVID-19 testas

Vaistinėse jau galima įsigyti ir testą, kai vienoje pakuotėje yra ir trečias rinosinsitinis virusas, kuris yra ypatingai aktualus labai mažiukams vaikams, kūdikiams ir gerokai vyresnio amžiaus žmonėms – virš 60–70 metų, nes jiems jis irgi gali sukelti sunkias pasekmes, sunkius bronchitus iki plaučių uždegimo. Tiesa, nuo šios ligos nėra specifinio gydymo.

Veiksmingi priešvirusiniai vaistai

COVID-19 gydymas išlieka toks pat, kaip anksčiau, pirmiausia – simptominis.

„Reikia kuo daugiau vartoti skysčių, jeigu reikia, išgerti paracetamolio arba ibuprofeno. Jeigu yra labai dideli galvos skausmai ir bendrai savijauta bloga, jeigu yra karščiavimas virš 38, tai išties patarimai vėl išliks tie patys“, – sakė laidos pašnekovė.

Vaistinė

Gydytoja priminė, kad susirgus COVID-19 liga galima išgerti jau pernai atsiradusių antivirusinių vaistų, kurie stabdo viruso dauginimąsi. Jie labai efektyvūs per pirmąsias 5 dienas nuo simptomų pradžios. Taip pat šiemet bus sukurtas vaistas ir prieš gripo virusą.

Peršalimo virusai, pasak gydytojos, neturi specifinio gydymo. Lieka tiktai tos bendrosios bendrosios priemonės simptomams malšinti.

Galima skiepytis dviem vakcinomis iškart

Nuo gripo ir COVID-19 virusų gali padėti apsisaugoti skiepai.

Skiepas

„Vieno vizito metu galima daryti dvi vakcinacijas iš karto: tiek gripo, tiek kovido. Tai yra patogu pačiam žmogui ir tikrai saugu. Abi šios vakcinos, kaip mes jas vadiname, yra negyvos, jos tarpusavyje gerai dera, nebent jeigu žmogus tikrai žino, kad jo organizmas labai gerai, audringai reaguoja ir į gripo skiepą – visa ranka būna jautresnė, šiek tiek patinusi – ir nesinori to tokio poveikio dvigubinti, tai galima atskirti.

Pirmiausia tokiu atveju rekomenduočiau atlikti kovido skiepą ir po 1–2 savaičių pasiskiepyti ir nuo gripo.

Bet tie, kurie gerai pakelia bet kurias vakcinas, tikrai gali vieno vizito metu pasiskiepyti abiem šiomis vakcinomis. Tai yra saugu“, – nuramino gydytoja J. Dūdienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)