Kai aplink daugėja sergančiųjų įvairiomis peršalimo ligomis, norint neužsikrėsti, visų pirma būtina taikyti higienos priemones, dirbant rizikos darbą dėvėti kaukes, plauti rankas ir, žinoma, stiprinti imunitetą.

„Dažniausiai, kai kalbame apie imunitetą, pagalvojame, kokį vitaminą nusipirkti, kokią auksinę piliulę, kurios nėra. Mano nuomone, geriausia piliulė – kai pradedame stiprinti imunitetą dar prieš metus kitam sezonui, tai yra kokybiškas maistas, miegas, streso nebuvimas, atostogos ir režimas. Na ir, žinoma, visa kita – vitaminas C, profilaktiškai vitaminas D ir kuo daugiau sezoninių vaisių ir daržovių, kuriuose gausu antioksidantų – tai yra labai svarbu mūsų imuninei sistemai“, – vardijo esmines imuniteto stiprinimo priemones klinikos „Affidea“ endokrinologė Ieva Auglytė.

Medus, citrina, imbieras

Dažnai rekomenduojama vartoti citriną, medų, imbierą, česnaką. Ar šios priemonės tinka visiems? Jeigu žmogus sveikas, atkreipė dėmesį gydytoja, jam profilaktinis česnako ar citrinos užkandimas nepakenks, „tačiau jeigu turi skrandžio erozijų, yra padidėjęs rūgštingumas ir pats žmogus jaučiasi nemaloniai, valgydamas česnaką didesniais kiekiais, tada reikėtų vengti tokių natūralių priemonių“.

Medikė pabrėžė, kad pirmiausiai rekomenduotų kokybišką gyvenimo būdą, o tuomet „visos piliulės, česnakėliai bus kaip vyšnaitė ant torto jau ir taip sveikam, tvirtam organizmui“.

Yra tyrimų, pvz., apie vitaminą C, kurie parodė, kad pavartojus mėnesį ar du po 200 mg per dieną, peršalimo simptomai – gerklės skausmas sloga, buvo švelnesni ir truko trumpiau. Tačiau reikia turėti omenyje, akcentavo I. Auglytė, jeigu yra netinkamas gyvenimo būdas, nuolatinis stresas, visiška nejudra, jeigu prie to prisideda rūkymas, alkoholis, vitaminas C ar multivitaminų kompleksas neduos norimo poveikio.

Vitaminai

Dažnai žmonės susigundo vitaminams taikomomis akcijomis, jų prisiperka, nepasitarę su gydytoju, ir vartoja, tikėdamiesi naudos. Remdamasi savo praktika gydytoja endokrinologė teigė – ypač su multivitaminų kompleksais reikėtų būti atsargesniems, nes juose esantys vitaminai dažnai antagonistiškai veikia vienas kitą: „Pavyzdžiui, kalcis su geležimi – jie slopina vienas kito įsisavinimą <...> kalcis trukdo geležies absorbciją.“

„Jeigu perkate ir vartojate labai daug multivitaminų kompleksų, labai daug tų pačių vitaminų gali dubliuotis ir žmogus netyčia gali perdozuoti“, – aiškino medikė ir pateikė pavyzdį – jei žmogus geria vitaminų kompleksą nervams, kompleksą akims ir kompleksą imunitetui, o juose visuose yra po B grupės vitaminą ir žmogų išberia, tai rodo, kad greičiausiai perdozuota B grupės vitaminų.

Norint žinoti, kokių vitaminų konkrečiai reikia, I. Auglytė pataria pirmiausiai kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasikonsultuoti.

Vaikai peršalimo ligomis serga dažniau nei suaugusieji, šiaip ar taip, tėvai turėtų nepamiršti, kad jų atžaloms vitaminai bus tie patys, tik dozės truputėlį mažesnės.

Gydytoja pridūrė, jog pati jau kelerius metus grūdinasi, šiaip ar taip, pirmiausiai patartų įsivertinti, ar žmogus turi sunkių ligų, tada pradėti nuo šalto dušo, be to, įsidėmėti, kad grūdinantis svarbiausia pastovumas – tai daryti reikia kiekvieną dieną.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: