Sausas kosulys – dažniausiai virusinių ligų simptomas

Sausas kosulys pasireiškia žmogaus negalėjimu atsikosėti. Pasak vaistininkės, dažniausiai jį gali sukelti virusinės infekcijos, tokios kaip peršalimas ar gripas.

„Sausas kosulys gali būti itin dirginantis. Jis ilgainiui gali sukelti gerklės skausmą ir trukdyti miegui. Gydant sausą kosulį pirmiausia reikėtų sumažinti kvėpavimo takų dirginimą. Galima vartoti kosulį slopinančius sirupus ar pastiles, taip pat patariama gerti pakankamai skysčių, pavyzdžiui, arbatų ir vandens, kad taip sudrėkintumėte sausą gerklę ir nuramintumėte kosulį“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Elvyra Ramaškienė

Drėgnas kosulys gali signalizuoti apie bakterines ligas

Drėgnas kosulys yra susijęs su gleivių kaupimusi kvėpavimo takuose. Jis dažniausiai atsiranda dėl bakterinių infekcijų, tokių kaip bronchitas, plaučių uždegimas ar sinusitas, tačiau retesniais atvejais gali atsirasti ir sergant virusinėmis ligomis.

„Skirtingai nuo sauso kosulio, drėgną kosulį svarbu skatinti, o ne slopinti, kad taip iš organizmo būtų pašalintos gleivės kartu su ligos sukėlėjais. Todėl šio tipo kosuliui gydyti gali būti vartojami atsikosėjimą skatinantys preparatai, kurie palengvina gleivių išsiskyrimą. Taip pat rekomenduojama gerti daug skysčių, kad gleivės suskystėtų ir taip lengviau pasišalintų“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Susidūrus su drėgnu kosuliu vaistininkė pataria kreiptis į gydytoją, nes jeigu šis kosulys yra susijęs su bakterine infekcija, žmogui gali prireikti gydymo antibiotikais.

„Netinkamas kosulio gydymas gali ne tik prailginti ligos trukmę, bet ir sukelti komplikacijas. Taip pat jeigu kosulys tęsiasi ilgiau nei kelias savaites arba jį lydį kiti neraminantys simptomai kaip dusulys, skausmas krūtinėje ar aukšta temperatūra, būtinai kreipkitės į gydytoją“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją