Mokslininkų teigimu, smarkiai keikiantis sumažėja psichologinis skausmas, kurį žmogus patiria išsiskyręs su mylimuoju. Jie aiškina, jog nenormatyvinė leksika padeda sumažinti tai, ką jie vadina, „trumpalaike socialine įtampa“ – nuo barnio su antrąja puse iki socialinės atskirties.

Tačiau ar įmanoma persistengti keikiantis. Naujosios Zelandijos ekspertai sako, kad per daug keiksmažodžių sumažina keiksmų gydomąją galią.

„Massey“ universiteto mokslininkų išvados patvirtina ir anksčiau atliktų tyrimų rezultatus, jog keiksmažodžiai padeda sumažinti fizinį skausmą.

Vis dar vyksta daug diskusijų dėl to, kaip garsus keikimasis padeda sumažinti fizinį ar socialinį skausmą. Tačiau akivaizdu, kad keiksmai nėra jau toks blogas dalykas susitrenkus pirštą ar tada, kai tau kas nors sudaužo širdį“, – sakė tyrimui vadovavęs Michaelas Philippas.

Kaip buvo atliekamas tyrimas?

Mokslininkai padalino 62 savanorius į dvi grupes – keikūnus ir nesikeičiančius. Jie norėjo patikrinti teoriją, kad tiek fizinį, tiek emocinį skausmą sukelia tas pats biologinis procesas. Dalyvių buvo paprašyta aprašyti malonų ir nemalonų įvykį.

Tuomet keikūnų grupės atstovų buvo paprašyta dvi minutes keiktis, o vėliau įvertinti, ar stipriai sumažėjo jų skausmas. Kitos grupės atstovų buvo paprašyta padaryti tą patį, bet ne tokiais piktais žodžiais.

Kokios buvo išvados?

Mokslininkai nustatė, kad nesikeikiantys dalyviai, kurių buvo paprašyta aprašyti nemalonų įvykį, pranešė jutę didesnį skausmą. Jie taip pat buvo jautresni fiziniam skausmui, rodo Europos socialinės psichologijos žurnale paskelbtose išvadose.

O tie, kam buvo leista keiktis, sakė, kad juto mažesnį socialinį skausmą prisimindami traumavusią patirtį. Jie taip pat nebuvo per daug jautrūs fiziniam skausmui.

Neskubėkite džiaugtis...

Mokslininkai suskubo paaiškinti, kad keiksmai nėra greitas sprendimas žmonėms, patiriantiems labai didelį emocinį skausmą. Be to, prieš paleidžiant keiksmų tiradą, reikėtų atsižvelgti į šalia esančius žmones.

Keiksmai... proto ženklas

2014 m. atliktas tyrimas taip pat parodė, kad dažnai besikeikiančių žmonių žodynas yra gausesnis, nei „švariaburnių“. Priešingai, pasikeikti nebijantys žmonės yra išradingesni kitose srityse, nustatė Masačusetso laisvųjų menų koledžo psichologai Kristin ir Timothy Jay.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)