Pokyčiams ryžtasi įvairaus amžiaus žmonės – nuo 35 iki 80 metų. Vis tik plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Domantas Stundys pranešime žiniasklaidai atviras – yra du tipai žmonių, kuriems šias operacijas daryti jis atsisako.

Specialistai pastebi, kad viršutinių akių vokų pakėlimo operacijos populiariausios tarp 50 metų moterų, tačiau pastaruoju metu joms vis dažniau ryžtasi ir šio amžiaus vyrai. Tiesa, pastariesiems dažnai tenka daryti ne vien viršutinių vokų plastinę operaciją, bet kombinuoti ją kartu su antakių pakėlimu.

„Zona aplink akis pradeda senti pirmoji, nes oda čia yra labai plona ir tikrai visą gyvenimą mylėta saulės. Saulė ne tik sukelia vėžį, bet ji lygiai taip pat kenkia ir grožiui. Kartais juokaudamas pacientams sakau, kad nereikia svilti saulėje, nes po to labai tikėtina, kad teks susitikti operacinėje arba dėl vėžio, arba dėl grožio“, – patirtimi dalinasi D. Stundys.

Pokyčiams ryžtasi ir įkopę į aštuntą dešimtį

Lazerinės dermatologijos centre akių vokų operacijas atliekantis chirurgas pastebi, kad didžiausio efekto pavyksta pasiekti tuomet, kai kiti amžiniai pakitimai būna dar neįvykę arba jie labai nežymūs.

„Veide atsispindi viskas – patirtas stresas, žalingi įpročiai, prastas miegas bei mityba. Visi šie dalykai keičia veidą. Visiškai neseniai vokų pakėlimo operaciją atlikau 76 metų moteriai. Efektas buvo labai geras ir to pasiekti pavyko todėl, kad moters oda buvo labai prižiūrėta, veidas lieknas ir nesuvargęs. Žinoma, jį puošia raukšlytės, kurios atspinti per gyvenimą patirtą ir džiaugsmą, ir sielvartą. Kadangi veide nebuvo kitų ryškių pokyčių, nedidelė akių vokų operacija akivaizdžiai pagražino jos veidą“, – džiaugiasi plastikos chirurgas.

Anot jo, dažniausiai moterys galvoti apie akių vokų plastines operacijas pradeda, kai dėl nusileidusių vokų darosi vis sunkiau pasidažyti arba vokai pasidaro labai sunkūs ir tai vargina.

„Dažnai girdžiu lūkestį, kad po akių vokų plastinės operacijos pagerės rega. Turiu nuvilti, kad tai mitas – po operacijos jūsų dioptrijos tikrai nepasikeis. Sutinku, kad dėl nusileidusių vokų gali formuotis viršutinės veido dalies raumenų įtampa ir žmogus jaučia tos vietos nuovargį. Jei taip yra, operacijas išties išsprendžia šį klausimą“, – pastebi specialistas.

Operacijas daro ne visiems

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas D. Stundys įvardina du kraštutinius atvejus, kuomet jis atsisako daryti akių vokų operacijas. Pirmiausiai jis bando perkalbėti labai jaunas moteris, kurios veidrodyje pamato pirmuosius nežymius akių vokų odos pertekliaus požymius.

„Tikrai neskubu daryti operacijų 28–30 metų moterims. Jei moteris jau pradeda jausti pirmuosius amžiaus ženklus, yra kitų priemonių, kuriomis galima pasiekti atviresnių akių įspūdį. Šiuo atveju botulino toksino infekcijos duoda tikrai efektyvų rezultatą ir atitolina operacijos laiką“, – sako gydytojas.

Šios operacijos jis nesiima daryti ir tuomet, kai mato, jog nepavyks pasiekti norimo efekto.

„Visuomet žiūriu, kaip atrodo veido visuma. Jei problema yra tik viršutiniai vokai, atlikus operaciją, veidas tikrai labai pagražėja ir atjaunėja bent 5 metais. Dar vienas kraštutinumas, kada nesiimu operuoti, tai kai žmogus yra vyresnio amžiaus ir be nusileidusių akių vokų veide yra daug kitų amžiaus pakitimų. Tais atvejais, kai matau, kad vien išoperavus viršutinius vokus bendra išvaizda nepasikeis ir pacientas nebus laimingas, operuoti tikrai neverta“, – pataria D. Stundys.

Vyrams tenka koreguoti ir antakius

Chirurgai pastebi, kad akių vokų operacijas vis dažniau darosi ir vyrai. Dėl fiziologinių moters ir vyrų skirtumų, pastariesiems viršutinių vokų operacija neretai atliekama kartu su antakių pakėlimu.

„Priežastis paprasta – vyrų ir moterų antakių forma ir padėtis skiriasi. Vyro antakiai horizontalūs ir jie yra gana žemai, tuo tarpu moterų – 5–6 milimetrais aukščiau. Todėl norint pasiekti matomą efektą, vyrams paprastai tenka kilstelėti ir antakius“, – pasakoja plastikos chirurgas.

Anot jo, būna ir tokių atvejų, kai su akių vokų operacijomis pacientai prašo pakeisti ir akių formą. Paprastai tai būna jaunų žmonių užgaidos. Šiuo metu sparčiai populiarėja katės formos akys, tiesa, jomis labiausiai žavisi azijiečiai, tačiau ši mada jau yra atkeliavusi ir į Europą.

„Jei žmogus šiemet nori būti kaip katė, tai nebūtinai jis ja norės būti po metų, bet, deja, jau turėsime tai, ką turime. Aš visuomet laikausi principo, kad žmogus turi atrodyti kuo natūraliau. Dar vienas niuansas – pakeitus akių formą, akys prasčiau užsimerkia, todėl jos gali pradėti sausėti. Keletą žmonių esu atkalbėjęs nuo tokios operacijos, tik nesu tikras, kad jie nenuėjo į kitą kliniką. Aš asmeniškai niekuomet nenaudoju metodo, kuriuo pats netikiu“, – atvirauja D. Stundys.

Ką svarbu žinoti prieš operaciją?

Visos plastikos operacijos prasideda nuo pokalbio ir žmogaus lūkesčių. Pati operacija trunka apie valandą ir ypatingo pasiruošimo jai nereikia. Iš karto po operacijos operuota vieta kelias valandas vėsinama šalčio aplikacija, kad mėlynės ir patinimas būtų kuo mažesni.

„Operacija atliekama su vietine nejautra, tad po gerų dviejų valandų pacientas keliauja namo. Mėlynės matosi 5–7 dienas, o po mėnesio praktiškai nebelieka jokių žymių. Kelias savaites socialinė išvaizda yra prastesnė, bet šios operacijos nėra joks tabu, todėl žmonių paprastai tai negąsdina. Turėjau pacientę, kuri po operacijos iškart keliavo į teatrą. Kad netrikdytų aplinkinių, ji pasiėmė akinius nuo saulės ir niekas net neatkreipė į ją dėmesio“, – pasakoja plastikos chirurgas D. Stundys.

Anot jo, jei pakitęs veido kontūras ar suglebusi apatinės veido dalies oda, akių vokų operacijas galima kombinuoti su kitom minimaliai invazinėmis priemonėmis kaip hialurono rūgšties užpildai, mezoterapiniai siūlai ir kt.

Chirurgas pastebi, kad atlikus plastinę akių vokų operaciją nesulaukus 40 metų, greičiausiai po 10–15 metų ją reikės kartoti, nes su metais kūnas sensta ir vėl atsiranda odos perteklius.