Kaip Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ pasakojo profesorius V. Jašinskas, gydytojų teigimu, šiais laikais pacientai neturėtų pernelyg išsigąsti kataraktos diagnozės.

„Jei pacientas ateina dėl blogo regėjimo ir jam gydytojas pasako, kad yra katarakta, kurią reikės operuoti, pacientas turėtų džiaugtis. Dėl to, kad šitos ligos metu regėjimas gali būti atstatytas“, – kalbėjo profesorius.

Tačiau kitos ligos – glaukomos, išgydyti nepavyks.

Glaukomos atveju regėjimas nėra atstatomas. Tai, ką glaukoma paėmė, to nebegrąžina. Dabar turime modernius, objektyvius tyrimus, gerus specialistus. Bet liga nedingo. Kalbant apie glaukomą, turi būti labai geras kontaktas tarp gydytojo ir paciento. Nesvarbu, kad žmogui gerai, reikia kontaktuoti, atvykti kartą per metus profilaktiškai. Jei matosi ligos progresas, reikia keisti gydymą“, – sakė V. Jašinskas.

Glaukoma

Profesoriaus teigimu, nors akių ligų gydymas ir diagnostika smarkiai pažengė į priekį, šios ligos greitai dar nedings.

Per metus vienoje ligoninėje 10 tūkstančių kataraktos operacijų

Šiuo metu Lietuvoje, pasak profesoriaus, atsirado daug privačių operacinių, kur dažniausiai operuojamos kataraktos. Į universitetines ligonines atvyksta patys sunkiausi pacientai, kurių privačios ligoninės nelabai nori prisiimti.

„Dabar per metus mūsų [Kauno] klinikoje išoperuojama apie 10 tūkstančių pacientų su katarakta. Su kitomis operacijomis būna net ir 20 tūkstančių akių operacijų“, – pasakojo prof. V. Jašinskas.

Nuo 1978 metų, kai profesorius pradėjo savo kaip gydytojo darbą, įvyko, pasak paties pašnekovo, labai daug gerų pokyčių medicinos srityje.

Katarakta

„Dideli pokyčiai nuo to laiko iki dabar įvyko visose oftalmologijos srityse, kaip ir visose medicinos srityse. Tai, apie ką anksčiau net nedrįsome pagalvoti, dabar tai jau yra realybė. Atsirado naujos sritys, kurių anksčiau nė nebuvo. Pavyzdžiui, įvairūs diagnostikos metodai, šviesos diagnostika, ragenos, tinklainės tomografija. Be šių tyrimų dabar neįmanoma nieko daryti. Labai smarkiai patobulėjo ultragarsinis tyrimas“, – sakė Žinių radijo pašnekovas.

Visgi, tyrimai yra tik pagalbinė priemonė, o visus tyrimus gali apibendrinti tik gydytojas.

„Kataraktos operacija, kuri yra pagrindinė operacija oftalmologijos srityje, dabar užtrunka 10–12 minučių. Anksčiau be valandos jos nebūdavo galima padaryti. Dėl to seniau tokių operacijų būdavo 300 per metus, dabar net iki 700“, – kalbėjo gydytojas.

Operacija

Tačiau ligų, kurios gali atimti regėjimą ir kurių nepavyksta išgydyti, vis dar yra.

„Jų visada yra, visada buvo ir, tikriausiai, visada bus. Keičiasi diagnostikos galimybės ir diagnozuojamos naujos ligos formos. Tai, ko anksčiau nesupratome, dabar „išlenda“. Yra grupė genetinių ligų, kurios paveldimos. Jų oftalmologai tikrai neįveiks, nebent su genetikų pagalba, jei bus keičiami genai. Tačiau genetinės ligos šiuo metu tikrai išlieka“, – kalbėjo pašnekovas.

Laidoje profesoriaus taip pat buvo paklausta, kokią oftalmologijos ateitį jis mato.

„Matau gerą oftalmologijos ateitį. Kokie šviesūs žmonės ateina. Reikia džiaugtis, kad jie ateina. Norint patekti į rezidentūrą reikia aukščiausių balų. Su tais jaunais žmonėmis man vėliau tenka susidurti kasdien, tai labai šviesūs žmonės, dėl to matau šviesią ateitį“, – sakė prof. V. Jašinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)