„Jei kvepia žaluma, kažkuo žaliu, pomidorais, artišokais, aliejus iš esmės yra geras. Kalbu apie „extra virgin“ aliejų, kurį naudojame ir dėl skonio, ir dėl sveikatos“, – sakė LNK Žinių pašnekovė.

Antras žingsnis – aliejaus paragavimas.

„Skonių turėtų būti labai įvairių, be to, pats aliejus turi būti mums skanus“, – kalbėjo G. Azguridienė.

Ragauti reikia gryną aliejų, be duonos ar kitų priedų.

LLRI tyrimų vadovė Guoda Azguridienė

„Jei atėjote į parduotuvę ir yra degustacija, reikia pasinaudoti proga, nes aliejaus butelių parduotuvėje atsukti negalima. Žmogui paragavimas yra vienintelis tikras būdas atrasti sau tinkamą aliejų. Galima, žinoma, atskirti teoriškai, pagal cheminius parametrus, rūgštingumą, polifenolių kiekį, galima žiūrėti medalius, koks jo ūkis, bet konkrečiai pajausti yra uostant ir ragaujant“, – sakė G. Azguridienė.

Geras aliejus neturi riebalo kvapo ir riebalo skonio.

„Anksčiau buvo mėgstama sakyti, kad alyvuogių aliejus geras dėl mononesočiųjų riebalų rūgščių, nuo jo nestorėjama, jis gerai pasisavinamas. Viskas teisingai, bet alyvuogių aliejus turi dar vieną aspektą, tai tam tikri polifenoliai“, – kalbėjo pašnekovė.

Polifenoliai yra aktyvios cheminės medžiagos, esančios augale. Jos veikia kaip antioksidantai ir mažina oskidacinį stresą.

Alyvuogių aliejus parduotuvėje

G. Azguridienė sako, kad kasdien galima išgerti po šaukštą alyvuogių aliejaus, tačiau ne visos rūšys tokiam vartojimui tinkamos.

„Tada yra svarbu, ar aliejuje yra polifenolių, ar ne. Nes jei geriate tiesiog „extra virgin“ aliejų, kuris jums skanus, nebūtinai yra polifenolių. Reikėtų pasižiūrėti aliejaus aprašą, nes etiketėje polifenoliai nebus parašyti“, – sakė G. Azguridienė.

Alyvuogių aliejus

Dažnai kyla klausimas, ar galima kepti ant alyvuogių aliejaus?

„Jei turite tokį „pagyvenusį“, labai skaidrų, be kvapo, pilate jo labai nedaug, gerklės nekutena, ant tokio trumpai kepti, troškinti galima. Aš pati nekepu ant alyvuogių aliejaus, dažniausiai kepu ant saulėgrąžų aliejaus, skirto kepimui“, – patarė pašnekovė.

Visą LNK Žinių pokalbį rasite čia: