Kas yra braškė?
Braškė yra saldus, raudonas širdies formos vaisius, itin mėgiamas dėl nuostabaus skonio. Braškės auga daugelyje pasaulio šalių ir yra erškėtinių šeimos daugiametis žolinis augalas, priklausantis žemuogių genčiai. Nors daugelis mano, kad braškės yra uogos, botanikos požiūriu jos tokios nėra. Jos yra vadinamieji sudėtiniai vaisiai, o tai reiškia, kad jų mėsingoji dalis neišaugo iš augalo mezginės. Visos išorėje matomos sėklytės yra susiformavusios iš mezginės. Be to, braškių lapus galima valgyti žalius, termiškai apdoroti ir net iš jų ruošti arbatą.
Braškių maistinė vertė
Braškėse gausu vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, vitaminų C ir K, folio rūgšties, kalio, mangano ir magnio. Jose mažai kalorijų, bet gausu ląstelienos ir antioksidantų bei polifenolių. Puodelyje braškių yra tik 49 kalorijos, 3 gramai ląstelienos ir 12 gramų angliavandenių.
Braškių nauda sveikatai:
Gerina širdies darbą
Braškėse yra daug širdžiai naudingų antioksidantų, pavyzdžiui, elaginės rūgšties, ir flavanoidų –antocianino, katechino, kvercetino ir kemferolio. Šie fenoliniai junginiai mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, nes užkerta kelia blogojo cholesterolio susiformavimui. Jie taip pat atpalaiduoja kraujagysles ir taip pagerina kraujotaką bei užkerta kelia širdies ir kraujagyslių problemoms. Be to, braškėse yra daug ląstelienos, vitamino C ir folio rūgšties, kurie yra itin svarbūs sveikai širdžiai, nes mažina cholesterolio kiekį kraujagyslėse.
Padeda odai
Braškėse yra salicilo, AHA ir elaginės rūgščių, kurios mažina hiperpigmentaciją, užkerta kelią aknei ir pašalina negyvas odos ląsteles. Norėdami turėti spindinčią veido odą, sutrinkite keturias ar penkias braškes ir sumaišykite su šaukšteliu medaus. Šią masę užtepkite ant veido ir palikite išdžiūti, o vėliau nuplaukite šiltu vandeniu.
Kovoja su senėjimu
Braškėse esantis vitaminas C skatina kolageno gamybą ir taip stangrina odą bei padeda kovoti su senėjimu. Be to, vienas tyrimas parodė, kad braškių ekstrakte yra gausu antocianinų, kurie apsaugo nuo ultravioletinės spinduliuotės.
Yra naudingos akims
Braškių vartojimas gali padėti užkirsti kelią kai kurioms akių būklėms, pavyzdžiui, akių sausumui, optinių nervų degeneracijai, geltonosios dėmės degeneracijai, regos defektams ir mažina polinkį į infekcijas. Braškėse esantys antioksidantai, tokie kaip flavanoidai, fenoliai ir elaginė rūgštis, gali padėti išvengti beveik visų akių problemų, nes apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.
Be to, braškės padeda sureguliuoti akispūdį, kuris, jei padidėja, gali būti labai žalingas. Braškėse taip pat gausu kalio, kuris padeda išlaikyti normalų akių spaudimą.
Mažina hipertenziją
Braškėse yra daug kalio ir magnio, o jie abu yra vazodilatoriai, plečiantys kraujagysles. Tai reiškia, kad jie padeda sumažinti hipertenziją ir kraujagyslių standumą. Tai, savo ruožtu, padeda kraujotakai ir kūno organų aprūpinimui krauju.
Užkerta kelia vėžiui
Vitaminas C, folio rūgštis, antocianinas, kvercetinas ir kemferolis – tai tik keli iš daugelio flavanoidų, kurių yra braškėse, tai puikūs antioksidantai. Kartu jie sukuria puikią gynybos liniją prieš vėžį. Kasdienis braškių vartojimas yra siejamas su drastišku vėžinių ląstelių skaičiaus sumažėjimu. Vienas tyrimas parodė, kad šaltuoju būdu sudžiovintų braškių milteliai padeda užkirsti kelia stemplės vėžiui.
Stiprina imunitetą
Braškėse esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su peršalimu. Vienoje braškių porcijoje yra maždaug 150 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos dozės.
Padeda kovoti su artritu ir podagra
Braškių sudėtyje yra daug antioksidantų ir detoksikuojančių medžiagų, kurios padeda sumažinti artrito ir podagros sukeliamą skausmą. Šios medžiagos taip pat užkerta kelia artrito simptomams, raumenų ir audinių degeneracijai, neleidžia sutepančiam skysčiui sąnariuose džiūti ir neleidžia organizme kauptis toksinėms medžiagoms ir rūgštims.
Gerina smegenų funkciją
Braškėse yra gausu jodo, vitamino C ir fitocheminių medžiagų, kurios padeda tinkamai funkcionuoti nervų sistemai. Braškėse esantis kalis yra siejamas su geresne kognityvine funkcija. Be to, vienas tyrimas, kuriame dalyvavo vyresnio amžiaus moterys, parodė, kad didesnis šilauogių ir braškių vartojimas yra siejamas su lėtesniu kognityvinės funkcijos prastėjimo progresavimu.
Padeda sulieknėti
Braškės skatina adiponektino ir leptino gamybą, o abu jie yra riebalus deginantys hormonai. Šios medžiagos mažina apetitą, mažina gliukozės kiekį bei mažina kūno svorį ir riebalų kiekį.
Užkerta kelia apsigimimams
Braškėse esanti folio rūgštis yra labai svarbi maistinė medžiaga, ypač nėštumo metu, nes ji padeda užkirsti kelia apsigimimams. Taip pat labai svarbu nėštumo metu užtikrinti optimalią sveikatą.
Mažina uždegimą
Braškės mažina kraujyje esančio C-reaktyviojo baltymo kiekį. Šią medžiagą gamina kepenys ir jis didina uždegimą organizme. Vienas Harvardo viešosios sveikatos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad moterų, kurios per savaitę valgė daugiau nei 16 braškių, organizme C-reaktyviojo baltymo kiekis buvo 14 proc. mažesnis.
Insultas
Priešuždegiminė braškėse esančių antioksidantų galia padeda sumažinti krešulių formavimąsi, o tai sumažina insulto tikimybę.
Vidurių užkietėjimas
Kadangi braškėse yra gausu ląstelienos, jos skatina virškinimą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui. Be to, braškės užkerta kelia divertikulitui – virškinamojo trakto uždegimui, kuris gali sukelti temperatūrą ir pykinimą.
Diabetas
Moksliniai tyrimai rodo, kad braškės, kurių glikeminis indeksas yra žemas, gali sumažinti antrojo tipo diabeto išsivystymo riziką. Be to, kitas tyrimas parodė, kad braškės padeda užtikrinti glikeminę kontrolę sergantiems diabetu.
Plaukai
Antioksidantų gausa, elaginė rūgštis ir vitaminai, esantys braškėse, padeda kovoti su plaukų slinkimu, drėkina plaukus ir užkerta kelia pleiskanoms.
Iš braškių ir jogurto galima pasidaryti plaukų kaukę. Sutrinkite 5–6 braškes ir sumaišykite su vienu valgomuoju šaukštu jogurto. Įtrinkite gautą masę į drėgnus plaukus ir po 10–15 minučių plaukus išskalaukite, o vėliau trinkite su šampūnu įprastai. Tokia kaukė veiks kaip natūralus kondicionierius.
Stiprina kaulus
Manganas, vitaminai C ir K bei kalis, kurių yra braškėse, stiprina kaulus. Vitaminas K ir kalis didina kaulų tankį, nes sulaiko organizme kalcį.
Braškėse yra obuolių rūgšties, kuris yra natūralus dantų baliklis. Sumaišykite trintų braškių su soda ir užtepkite šios masės ant dantų. Po penkių minučių švelniai pašveiskite dantis šepetėliu.
Mažina akių paburkimą
Braškės padeda sumažinti akių paburkimą. Uždėkite braškių gabalėlių ant vokų ir pagulėkite dešimt minučių.