„Peržvelgus internetinių dienraščių sveikatos skilties straipsnius, pirmieji į akis krintantys žodžiai dažniausiai būna „vengti“, „riboti“ arba, atvirkščiai, „klausyk savo kūno“. Visi jie pastato žmogų dvejonių kryžkelėje, kur kiekvienas kelias gali baigtis nesėkme – persivalgymu arba pertekliniais ribojimais. Tačiau pasirinkimai neturi būti tokie sudėtingi“, – pabrėžia dietologas.
Nebūkite abejingi organizmo cirkadiniams ritmams
Žmogaus organizmas panašus į be perstojo besisukantį laikrodį. Fermentai, žarnyno motorika, nervinių impulsų grandinė, kontroliuojanti alkio ir sotumo hormonų gamybą, ir kiti procesai yra glaudžiai susiję ne tik tarpusavyje, bet ir su mūsų veiksmais. Miego problemos, nereguliarus valgymas ir emocinės būklės sutrikimai gali tapti netiesioginiais šių procesų trikdžiais.
„Visada rekomenduoju laikytis reguliaraus valgymo režimo ir tik esant poreikiui pridėti užkandų pagal individualų norą. Nėra būtinybės per dieną valgyti 5 kartus ar dažniau. Toks dažnas valgymas neretai vargina žmones, neturinčius laiko net papusryčiauti. Svarbiausia laikytis pastovumo. Kuo pastovesni žmogaus įpročiai ir pasirinkimai, tuo efektyviau organizmas adaptuojasi prie dienos režimo“, – aiškina dietologas.
Klausykitės savo žarnyno
E. Grišinas pataria daugiau dėmesio kreipti į skrandyje ar žarnyne girdimus garsus. Jeigu tai nėra persivalgymas ar atsitiktinis atvejis, pilvo pūtimas, nevirškinimo pojūtis, skausmai ar spazmai gali byloti apie organizme esantį uždegimą, kuris gali būti tiesiogiai susijęs tiek su bloga nuotaika, tiek su didėjančiu svoriu.
„Atėjus šiltajam metų laikui, atkreipkite dėmesį į plačią uogų ir daržovių paletę. Kuo daugiau skirtingų spalvų bus jūsų lėkštėse, tuo mažesnė tikimybė, kad pritrūksite priešuždegiminį poveikį turinčių maisto medžiagų“, – aiškina gydytojas dietologas ir pabrėžia, kad neturintiems galimybės gausiau vartoti sezoninio augalinio maisto skaiduliniai ekstraktai, malti linų sėmenys ar mikrodumbliai bus puiki alternatyva.
Vietoj raudonos mėsos galima rinktis daug probiotikų turinčią fermentuotą pieno produkciją, kurią galima papildyti organizmui naudingais polifenoliais ir antioksidantais įbėrus kelis šaukštelius auksinės chlorelės mikrodumblių Golden Chlorella. Mikrodumbliai gali padėti numesti svorio, nes gerina virškinimą ir padeda normalizuoti žarnyno mikroflorą.
Puikiu baltymų šaltiniu, atsisakius mėsos, gali tapti ir ankštinės daržovės, sėklos ir riešutai.
Tik fizinė veikla svorio numesti nepadės
Gydytojo dietologo teigimu, fizinis aktyvumas yra vienas esminių sveikos gyvensenos elementų. Judėjimas aktyvina energijos gamybos procesus raumeniniame audinyje, ląstelių dalijimąsi ir riebalų ir angliavandenių apykaitos procesus.
Tačiau, norint saugiai atsikratyti nereikalingų kilogramų, pasportavus būtina aprūpinti savo kūną stresą ir uždegimą mažinančiomis maisto medžiagomis. Ne veltui sakoma, kad maistas neretai tampa mūsų atspindžiu veidrodyje. Fizinė veikla be atkuriamosios mitybos gali būti labiau žalinga nei naudinga.
„Nebijokite naujų iššūkių ir negalvokite, kad gera savijauta pasiekiama tik per kančias. Sportuokite savo malonumui. Išmėginkite naujas sporto šakas, pakeiskite veiklos pobūdį, krūvį ar trukmę, nes tai neleis organizmui priprasti ir sulėtinti medžiagų apykaitos procesų“, – sako E. Grišinas.
Neapsunkinkite sau gyvenimo griežtais ribojimais
E. Grišinas ragina vengti radikalių organizmo pokyčių, nes alinančios dietos tik išsekins organizmą, sukels nuovargį, o numestas svoris grįš bumerangu. Verčiau atsakykite sau į klausimus: „Ką aš galiu daryti dažniau ir efektyviau? Ar tai netrukdys mano asmeniniam, šeimos ir socialiniam gyvenimui?“
„Nėra būtinybės sau mesti iššūkį nubėgti visą maratoną ar numesti 30 kg. Mūsų tikslai turi kumuliacinį efektą: numestas nors ir vienas kilogramas ar papildomai nubėgtas kilometras kiekvieną savaitę priartins prie trokštamo rezultato be žalos sveikatai“, – tvirtina gydytojas dietologas.
Gydytojo rekomenduojamas kokteilis gerai savijautai
Šis vasariškas kokteilis puikiai tiks tiek kaip lengvas dienos užkandis, tiek pasistiprinti po treniruotės.
- Į trintuvą suberkite 200 gramų braškių, kuriose gausu vitamino C, reikalingo imunitetui stiprinti.
- Įdėkite kelis šaukštus viso grūdo avižų dribsnių, 30 gramų augalinių baltymų ir 10 gramų maltų linų sėmenų arba auksinės chlorelės mikrodumblių.
- Viską suplakite iki vientisos masės ir mėgaukitės vitaminų ir mikroelementų gausa.