Ciberžolė – puikus prieskonis, jis itin populiarus Azijoje. Iš kitų išsiskiria ryškiai geltona spalva, kurią lemia kurkuminas, kuris šiame prieskonyje sudaro nuo 3 iki 6 proc. Mokslininkai, atlikę ne vieną eksperimentą, nustatė, kad šis natūralus maisto dažiklis sumažina demencijos riziką.

Pasaulis sparčiai sensta, daugėja ir diabetu, kuris tiesiogiai siejamas su demencija, sergančių žmonių skaičius, todėl šio tyrimo rezultatai, anot jį atlikusios komandos, yra itin svarūs.

Laiku ėmusis priemonių, naštą galima palengvinti – pristabdžius ligos eigą ar sušvelninus simptomus, tvirtina Monašo universiteto Australijoje profesorius Markas Wahlqvistas.

Tyrimo išvados skelbiamos leidinyje „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition“. Mokslininkai tyrė 60 metų ir vyresnius moteris ir vyrus iš Taivano, kuriems buvo ką tik diagnozuota ikidiabetinė būklė ir dar nepradėtas tyrimas. Eksperimento metu su didelės maistinės vertės neturinčiais pusryčiais jie suvartodavo gramą ciberžolės. Jų atminties būklė buvo tikrinama prieš ir po pusryčių.

„Nustatėme, kad toks priedas prie pusryčių per šešias valandas gali pastebimai pagerinti garbaus amžiaus žmonių darbinę atmintį“, – pabrėžė M. Wahlqvistas.

„Vadinamoji darbinė atmintis laikoma vienu iš svarbiausių protinių gebėjimų, ji labai svarbi tokioms kognityvinėms funkcijoms kaip planavimas, problemų sprendimas ir argumentavimas“, – teigia M. Wahlqvistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)