Gydytoja A. Keturkienė sako, jei kiekvienas nuoširdžiai laikytumėmės advento ir pasninkautume, per šventes nebūtų didelė nuodėmė ir sočiai bei riebiai pavalgyti. Vis dėlto, jei organizmo neapsivalėme, per šventes apkraudami save dideliu, nešviežiu ir nesuderintu maistu padarysime sau žalą, kuri gali atsiliepti pavasarį, kai esame silpnesni, ar net po kelių metų.
Skrandyje turi likti vietos
Gydytoja A. Keturkienė pažymi situacijas, kuomet nuvažiavus į svečius, nors ir nenorime valgyti, tačiau primygtinai siūlant nedrįstame atsisakyti. Ir valgome.
„Mes labai daug primaišome, nepatogu atsisakyti, skrandis pertemptas, – sakė gydytoja. – Intensyviai valgyti turėtume iki pirmo atsirūgimo, o tada lėtinti tempą, pereiti prie lengvo deserto.
Trečdalį skrandžio turėtų užimti kietas maistas, kitas trečdalis – skystas, o dar kitas trečdalis turi likti orui, nes maistas virškinimo metu turi judėti. Kai jaučiame, kad maistas tarsi stovi, vadinasi, gaminasi toksinai.“
Ką daryti?
Gydytoja, sveikos mitybos ir gyvensenos konsultantė A. Keturkienė sako, kad po besaikio šventinio valgymo naudinga būtų pabadauti, pasidaryti iškrovos dienas.
„Kas negali pagyventi gerdami tik šiltą vandenį ar arbatą, gali valgyti vaisius, daržoves ar, pavyzdžiui, visą dieną ar net kelias dienas valgyti vien tik grikių košę“, – sako gydytoja.
Jei taip atsitiko, kad persivalgėte, jog net bloga, gydytoja A. Keturkienė pataria nebijoti ir patiems išsivalyti skrandį.
„Reikėtų gerti daug šilto vandens. Į vieną litrą įdėkite arbatinį šaukštelį rožinės Himalajų druskos ir gerkite, kol galite, iki supykinimo. Nereikia po vieno puodelio žiaukčioti. Pašalinkite skrandžio turinį ir vėl gerkite vandenį. Kartokite šį procesą, kol burnoje pajustite kartų skonį ir skrandyje nebeliks gleivių. Tuomet išgerkite paprasto vandens.“
Gydytoja A. Keturkienė rekomenduoja pasijutus blogai negriebti virškinimą gerinančių tablečių, nes iš perteklinio maisto jūsų kūnas naudos neturės.
„Organizmas pats „pasako“, kad kažką ne to suvalgėme, ne taip suderinome. Jaučiamės apsunkę, skrandyje maistas „stovi“, jaučiame šleikštulį. Turime girdėti, ką mums sako kūnas, – pabrėžia gydytoja, sveikos gyvensenos ir mitybos konsultantė. – Perteklinis maistas kūnui naudos neatneš, o tik užterš, pradės kauptis toksinai.“
Gydytoja A. Keturkienė rekomenduoja patiems pasidaryti specialius miltukus ir vartoti jų tirpalą dukart per dieną (ryte ir vakare po valgio). Norint geresnio efekto, tokius miltukus galite gerti ir kelis mėnesius.
Detoksikuojantys milteliai
Reikės: 10 g imbiero, 10 g indiško kumino, 10 g kalendros miltelių, 20 g mėtų, 20 g pankolio.
„Viską sumaišykite, laikykite produktą sausai ir valgykite po arbatinį šaukštelį du kartus per dieną – ryte ir vakare po valgio. Užsigerkite vandeniu ir taip darykite bent porą mėnesių. Produktą galima paskaninti medumi“, – pataria gydytoja, sveikos mitybos gyvensenos specialistė A. Keturkienė.
„Per žiemos šventes mes ištaškome per rudenį sukauptą energiją, o atėjus pavasariui sergame, nes per šventes išeikvojome energiją, – pasakojo A. Keturkienė. – Ši energija turi tiesioginių sąsajų su imunine sistema. Organizmas nuolat stengiasi pašalinti toksinus, tačiau tam reikia labai daug energijos. Ta energija galėjo būti panaudota mūsų sergėjimui nuo ligų, protinei veiklai.“
Gydytoja rekomenduoja tiek šventiniu metu, tiek po švenčių dažniau gerti imbiero arbatos, paskaninti maistą imbiero šaknimi ar milteliais, nes tai gerinia virškinimo kokybę.
Gydytoja ypač rekomenduoja vengti nuolatinio valgymo. Pertraukos tarp valgymo, porcijų mažinimas gali užkirsti kelią organizmo apnuodijimui.
Pavalgę bent 2–3 valandas neikite miegoti. „Virškinimo procesas reikalauja labai daug energijos, tai visiškai priešinga poilsiui. Jei miegame, tai tas darbas sustoja, – aiškina A. Keturkienė. – Geriau eikite pasivaikščioti, pajudėti, pažaisti su vaikais.“