Žmonės turėtų žinoti, ar yra alergiški kokiam nors gyviui, o jei taip, po įkandimo turėtų reaguoti greitai, aiškino medikas. Jei pacientas nežino, ar yra alergiškas, reikia stebėti, kas vyksta. Jei tai tiesiog įkandimas, matomas paraudimas, juntamas niežėjimas, bet niekas skubiai nesikeičia, tada pakaks išgerti nuskausminamųjų ar vaistų nuo alergijos, padezinfekuoti įkandimo vietą, kad neprasidėtų infekcija, ir stebėti savo būklę.

„Pastebėjus, kad situacija akivaizdžiai blogėja – bėrimas plinta per visą kūną, niežulys nežmoniškas, galbūt ir skausmas atsirado, silpnumas, negerumas, jausmas, kad žmogus tuoj nualps, oro trūkumas ar gniužulas gerklėje, reikia kreiptis pagalbos“, – sakė A. Černauskas ir pridūrė, kad geliančius vabzdžius atbaidančių priemonių nėra, nebent galima saugotis tinkleliais nuo bičių, vapsvų.

Andrius Černauskas

Jeigu įgėlė bitė, vapsva, patartina aštriabriauniu daiktu nubraukti geluonį, įgėlimo vietą pašaldyti, išgerti vaistų nuo skausmo.

Įsisiurbus erkei, svarbiausia – kuo greičiau ją ištraukti, įspėjo gydytojas. Kuo ilgiau erkė įsisiurbusi, tuo didesnė tikimybė užsikrėsti įvairiomis ligomis. Erkę reikia suimti kuo arčiau odos ir ištraukti, tai patogiausia padaryti pincetu.

Erkė

Erkės prieš ištraukimą niekuo nereikia tepti, priešingu atveju, jei bandoma pirmiausia kuo nors patepti įsisiurbusią erkę, jai rizikuojama sukelti vėmimą, „kad ir kaip keistai tai skambėtų, o tada jos virškinamojo trakto turinys pateks į žaizdą“ ir sukėlėjų [žmogui] bus perduota daugiau. Ištraukus parazitą, žaizdelę reikia dezinfekuoti, sakė A. Černauskas.

Medikas priminė, kad angis – vienintelė nuodinga gyvatė Lietuvos teritorijoje. Svarbu, ar žmogus matė, kas įgėlė. Pavyzdžiui, jei įgėlė žaltys (nors taip nutinka retai), nėra pagrindo baimintis – tereikia pašaldyti ranką ar koją, išgert nuskausminamųjų.

Simptomai, rodantys, kad po įgėlimo reikia kreiptis į medikus: pirmą valandą po įgėlimo pasijuntama labai prastai, sparčiai blogėjanti savijauta, t. y. vis stiprėjantis skausmas, didelis silpnumas ar net sąmonės praradimas. O jei žmogus žino, kad yra alergiškas ar tikėtina, kad įkando nuodinga gyvatė, būtina skubiai kreiptis į gydytoją.

Į klausimą, kada reikėtų susirūpinti, jei įkando vaikui, gydytojas teigė, jog reikia stebėti būklę, – bent valandą ar net iki keturių valandų. Jeigu savijauta neprastėja ir nematyti jokių pavojingų simptomų, tikėtina, kad nieko rimto nenutiko.

„Jei matome, kad vaikas glemba, praradinėja sąmonę, nebenori nei žaisti, nei ko nors veikti, tikėtina, kad situacija rimta, tuomet reikėtų kreiptis į medikus“, – paaiškino sveikatos apsaugos specialistas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: