Skoliozė dažniausiai būna idiopatinė, tai reiškia, kad atsiradimo priežastis nėra aiški, sako Santaros klinikų vaikų ortopedijos ir traumatologijos skyriaus vedėjas Giedrius Bernotavičius. Vaikas, rodos, visiškai sveikas, tačiau keli genai atsakingi, kad stuburo priekinė dalis auga intensyviau nei užpakalinė.

Šiai ligai įtaką gali padaryti cerebrinis paralyžius, kai dėl raumenų žmogus negali išlaikyti tiesios nugaros, todėl ilgainiui stuburas pradeda krypti. Dar viena galima skoliozės priežastis – įgimta stuburo deformacija, kai netaisyklingai susiformavo patys slanksteliai.

„Moksliškai įrodyta, kad geriausiai veikia Schroth metodas – jei turime stuburo iškrypimą 20–25 laipsnius, ir matome, kad vaikas dar intensyviai augs, rekomenduojame korsetą, kuris su Schroth metodu pristabdo skoliozę“, – sakė G. Bernotavičius.

Operacinis gydymas rekomenduojamas nuo 40–45 laipsnių iškrypimo, nes tokiu atveju jis progresuoja po kelis laipsnius kasmet.

„Tai labai sudėtinga operacija, nes dirbama prie nugaros smegenų, ji gali trukti net apie 10 valandų, nors vidutiniškai trunka apie 4 valandas. Sukami specialūs sraigtai, dedami specialūs strypai, didelis pjūvis“, – kalbėjo gydytojas ortopedas traumatologas.

Po operacijos sunkiausios pirmos 5 paros, nes pacientas jaučia skausmą, o pirmą mėnesį ribojami judesiai, sėdėjimas. Po mėnesio vėl leidžiami visi judesiai, o po pusmečio ir sportas.

„Ką matome kaip gydytojai chirurgai, tai rezultatai tikrai geri, vaikai po operacijos gyvena pilnavertį gyvenimą. Jei yra fiziškai aktyvūs, sportuojantys, tikrai viskas gerai. Tėvai dažnai nerimauja, nes vaikas prieš operaciją skundų neturi, tik matomas kreivas stuburas. Kai pradedame šnekėti, kad tai sudėtinga operacija, natūraliai kyla baimė, kaip vaikas gyvens po operacijos, kaip jis augs. Tokie klausimai pagrindiniai“, – pasakojo G. Bernotavičius.

Nesunkiai pasitikrinti, ar stuburas iškrypęs, galima ir namuose.

Pašnekovas pasakoja, kad vaiką reikėtų nurengti iki pusės, paprašyti ištiesti delnais suglaustas rankas į priekį ir pasilenkti. Jei matoma šonkaulinė kupra arba raumenų volelis juosmeninėje dalyje, tai yra skoliozės požymiai. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją specialistą.

Skoliozės testas

Gydytojas Giedrius Bernotavičius neseniai lankėsi Etiopijoje ir sako, kad tokių atvejų Lietuvoje, kokie vis dar yra Etiopijoje, dabar jau išvysti galima labai retai.

„Etiopijoje operuodavome vidutiniškai po 80–90 laipsnių iškrypusius stuburus, keli buvo net ir 100 laipsnių iškrypimo“, – pasakojo gydytojas.

Skoliozės testas

Estetinius pakitimus signalizuojančius ligą galima aptikti atliekant gydytojo rekomenduotą metodą. Pastebėjus pakitimus nugaros juosmeninėje dalyje gydytojas skatina nedvejoti ir kreiptis pas specialistus išsamesnei sveikatos patikrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją