„Jei žmonės galvoja, kad neidami atostogų jie padarys daugiau, tai ilguoju periodu iš tiesų jie padaro mažiau“, – sakė gydytojas psichiatras.

M. Marcinkevičiaus teigimu, ne veltui darbo kodekse numatyta, kad per metus bent vienos atostogos turi trukti ne mažiau nei 2 savaites. Tai – mažiausia, ką galime duoti savo kūnui ir smegenims.

„Rekomenduojamas 4 savaičių poilsis, jaunesniems žmonėms užtektų ir 3 savaičių. Bet iš tiesų, vienos nepertraukiamos atostogos turėtų būti pakankamai ilgos, kad smegenys, darbingumas galėtų atsistatyti.

Atostogos turėtų būti „tikros atostogos“, vieni jas mėgsta aktyvias, kiti pasyvias, svarbiausia, kad tą laiką turi būti visiškai atsietas nuo darbo“, – kalbėjo LNK Žinių pašnekovas.

Martynas Marcinkevičius

Kartais būna, kad po aktyvių atostogų į darbą ateini, rodos, vis tiek pavargęs. Tačiau gydytojas psichiatras teigia, kad ir tokios atostogos yra tinkamos, tik grįžus iš jų reikėtų pasilikti porą dienų adaptacijai.

„Jei naktį nusileidžia lėktuvas, o ryte jau į darbą, organizmui tam tikras šokas. Bet net jei taip, geriau ilgiau paatostogauti, nes tas šokas gana trumpalaikis. Jei tikrai normaliai pailsėjome, ne trumpiau 2 savaičių, dar geriau – ilgiau, tai grįžti į ritmą reikia poros dienų“, – sakė gydytojas psichiatras.

M. Marcinkevičius pabrėžia – pagrindinės ilgosios atostogos būtinos. O trumpesnės priklauso nuo to, kokių norisi žmogui, mat jei darbas monotoniškas, pavargstama nuo monotonijos, bet jei yra komandiruočių, jos gali leisti pakeisti aplinką ir savotiškai pailsėti net dirbant.

Taip pat gydytojo psichiatro buvo paklausta, ar atostogaujant būtina išvažiuoti iš namų.

„Tai irgi individualu. Klausimas, kiek žmogus sugeba atsiriboti nuo darbo būdamas namuose, ką juose daro. Jei žiūri televizorių, gal nėra pats geriausias dalykas. Jei vasarą gyvenama didelėje gražioje sodyboje, tai ir būnant namuose yra ką veikti, žmogus pajuda fiziškai, perjungia mąstymą į kitus dalykus.

Televizoriaus žiūrėjimas, nors kartais irgi nėra blogai, bet smegenų taip gerai neatpalaiduoja, nes joms reikia kitokios veiklos. Visiškai pasyvus poilsis nėra efektyvus, nes smegenys vis grįžta prie darbo problemų. Jas reikia užkrauti kitomis problemomis, geriau žiūrėti, kaip pavėsinę sukonstruoti. Siūlau aktyvias atostogas, nes nauji įspūdžiai veikia geriau“, – sakė M. Marcinkevičius.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: