Graikų mokslininkai stebėjo širdies ligų riziką gyventojams. Ankstesni tyrimai buvo atlikti su vidutinio amžiaus žmonėmis.
Graikų tyrėjai rėmėsi 2 500 suaugusių graikų sveikatos duomenimis. 18 – 89 m. amžiaus tiriamieji nuo 2001 iki 2012 m. kasmet pateikdavo tyrėjams savo sveikatos duomenis.
Kas penktas vyras ir 12 proc. moterų susirgo arba mirė nuo širdies ligų (širdies smūgio, infarkto, išeminės širdies ligos).
Tyrėjai vertino dalyvių mitybą nuo 1 iki 55 taškų, pagal produktų iš 11 maisto grupių vartojimą.
Tiems, kurie daugiausia laikėsi Viduržemio jūros dietos, 47 proc. sumažėjo širdies ligų rizika 10-ies metų laikotarpiu.
Kiekvienas taškas vertinimo skalėje atitiko 3 proc. mažesnę širdies ligų riziką.
Moterys mieliau laikėsi Viduržemio jūros dietos nei vyrai.
Tyrimo iniciatorius profesorius Demosthenesas Panagiotakosas teigė: „Mūsų tyrimas rodo, kad Viduržemio jūros dieta sveika visiems tipams abiejų lyčių asmenų, tiek sveikiems, tiek turintiems sveikatos sutrikimų. Viduržemio jūros dietos laikymasis pasirodė veiksmingesnė sveikatos apsaugos priemonė nei fizinis aktyvumas. Paaiškėjo, kad Viduržemio jūros dieta tiesiogiai stiprina širdį, o netiesiogiai padeda sergant diabetu, turint aukštą kraujospūdį, esant uždegimams. Viduržemio jūros dietos pagrindas – lengvai prieinami produktai, žmonės visame pasaulyje gali jos laikytis ir su mažomis išlaidomis apsisaugoti nuo širdies ligų.“
Tiesa, tyrėjų teigimu, tiriamieji buvo Atėnuose gyvenantys graikai, tad tyrimas gali ir neatspindėti kitų šalies dalių gyventojų sveikatos būklės.
Ankstesniais tyrimais patvirtinta, kad laikantis Viduržemio jūros dietos mažėja svoris, mažėja diabeto rizika, normalizuojasi kraujospūdis, mažėja cholesterolio lygis.
Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!