Remiantis Valstybinės vaistų kontrolės specialistų duomenimis, vasarą visada padaugėja atvejų, kai žmonės apsinuodija nežinomais augalais, grybais, uogomis. Kokia situacija šią vasarą ir ką reikėtų žinoti, prieš eidami uogauti ir grybauti, Žinių radijo laidoje „Ekspertai pataria“ pasakojo gydytojas toksikologas Linas Zdanavičius.

„Kaip ir kiekvieną vasarą, šiltuoju sezono metu stebime apsinuodijimų grybais padaugėjimą. Žmonės, ypač suvalgę kokių nors uogų, išsigąsta, skambina, klausia, jiems padedame. Kartais būna sunkesnių apsinuodijimų. Mano duomenimis, šią vasarą kol kas neturėjome sunkių apsinuodijimų grybais, kad būtų iškilęs pavojus gyvybei. 90 proc. visų apsinuodijimų grybais yra veikiau apsinuodijimai sunkiu maistu. <...> Grybai turi chitino, mes jo nesuvirškiname, skrandis stengiasi, visas žarnynas stengiasi, deja, ne viską suvirškina“, – aiškino medikas.

Miškas, grybai

Gydytojo toksikologo pastebėjimu, galima netgi išskirti savaites, kai užderi grybai, – tada pasipila daugiau konsultacijų. Būna savaičių, kai matosi, kad žmonės išeina grybauti ir randa daugiau grybų, o tada daugiau konsultuojasi.

Pagrindinė rekomendacija einantiems grybauti – „nerinkite grybų, kurių nepažįstate. Abejojate – išmeskite“. Pasak L. Zdanavičiaus, ne kartą buvę skambučių – žmonės sako abejoję, bet suvalgę, o dabar bijantys. Daugiau taisyklių kaip ir nėra – nežinai ir nerink, juokavo gydytojas.

Kai apsinuodijama silpnai nuodingais grybais, požymiai pasireiškia per kelias valandas. Apsinuodijus pačiais pavojingiausiais grybais, kaip antai, žalsvoji musmirė, apsinuodijimo simptomai ima ryškėti po 12, kartais – po 18 valandų.

Apsinuodijimo pavojingiausiais grybais požymiai: labai gausus viduriavimas, pykinimas, vėmimas, bendras silpnumas.

Pajutus minėtus simptomus, L. Zdanavičius pataria nieko nelaukus kreiptis į gydytojus, kad būtų padaryti tyrimai ir išsiaiškinta, ar nebuvo apsinuodyta pavojingiausiais grybais. Juo labiau, kad pradėjus gydymą, visi išgydomi, o „uždelsus rezultatai, deja, labai liūdni“.

Grybai

Apskritai apsinuodijimo grybais simptomatika nėra labai specifinė, gerokai dažniau juntami nevirškinimo požymiai – kai įvyksta „vadinamasis apsinuodijimas sunkiu maistu“ – po dviejų valandų atsiranda pykinimas, vėmimas, kartais dar ir viduriuojama.

Lietuvoje žinoma apie 400 rūšių grybų, iš jų nuodingų – apie 40, nuodingiausios – žalsvoji ir blyškioji musmirės. Kartais netyčia pririnkus raudonųjų musmirių, galimos haliucinacijos – iškreipta sąmonės būklė. Tiesa, mediko pastebėjimu, tokių grybų labai retai prirenka, nes jie stipriai skiriasi nuo valgomų grybų.

Na o jei viduriavimas ar pan. prasideda praėjus savaitei po grybų valgymo, panikuoti nėra pagrindo, – praėjo pernelyg daug laiko, kad tai galėtų būti apsinuodijimas grybais.

Toksikologas įvardijo antrą grybavimo sezono taisyklę – „Saugoti močiutes, ypač tas, kurios pažįsta grybus“.

„Sunkiausius apsinuodijimus stebėdavome Dzūkijoje, kur močiutės visą gyvenimą rinkdavo grybus, bet į gyvenimo galą regėjimas silpsta, o pasitikėjimas savimi tik didėja. Jos dažniausiai ir apsinuodydavo tikrai sunkiai. Be to, vyresnio amžiaus organizmas kovoja sunkiai su nuodais“, – aiškino medikas.

Dauguma nuodingų medžiagų, toksikologo teigimu, yra karčios. Jei pajutote, kad gaminami grybai labai kartūs, tikėtina, kad jie bus nuodingi, nors, pabrėžė jis, tai nėra absoliuti taisyklė.

Prastai pasijudus patartina pasiskambinti į Apsinuodijimų informacijos biurą ir pasiklausti, ką daryti. Svarbiausia – nepulti daryti patiems skrandžio plovimo.

„Esu matęs, kaip žmonės geria vandenį, vemia, tada vėl geria, vemia ir taip išplauna skrandžio sultis ir pašalina labai daug elektrolitų“, – teigė gydytojas toksikologas ir pridūrė, kad sumanymas pavartoti alkoholio dezinfekuojamaisiais tikslais nepadeda.

Silpnai nuodingiems grybams nėra gydymo priešnuodžio, gydomi simptomai – esant haliucinacijoms, jos slopinamos, stabdomas stiprus viduriavimas ar vėmimas.

Žalsvoji musmirė (Amanita phalloides) -  nuodinga

„Pavojingiausias grybas – žalsvoji musmirė, jai yra priešnuodis, netgi keli priešnuodžiai, kartais skiriami kartu, nes šis grybas žudo kepenis, bet tai įvyksta per tris dienas“, – aiškino L. Zdanavičius, tiesa, nuramino, kad laiku paskyrus priešnuodžius didžioji dalis apsinuodijusių žmonių išgelbėjami.

Jei grybais apsinuodijo vaikas, tėvai turėtų žinoti, kad vaikai dehidratuoja žymiai greičiau.

Toksikologas priminė tėvams saugoti atžalas, kad jos neprivalgytų nuodingų uogų. Jo pastebėjimu, augalais dažniau apsinuodijama ne gamtoje, o namuose – dekoratyviniais augalais.

Nerinkite grybų, kurių nepažįstate, o grįžę namo nevalgykite jų vakare su spirgučiais ir grietine – palaukite rytojaus, kad iš vakaro nesustotų skrandis nuo sunkaus maisto, reziumuodamas pašmaikštavo gydytojas.