Nacionalinis vėžio institutas (NVI) skelbia „rožinį spalį“ – prasideda krūties vėžio žinomumo mėnuo. Kaip skelbiama pranešime spaudai, prevenciškai išsitirti dėl krūties vėžio į NVI atvyko Ukmergės rajono gyventojos – tęsiama itin didelės sėkmės pernai sulaukusi iniciatyva „Rožinė dovana moterims“, kai regionų gyventojos į NVI prevencinei mamografijai atvyksta autobusais. Iniciatyvos partneriai – Tarptautinė moterų asociacija Vilniuje (IWAV) NVI padovanojo krūties žymeklių – jie padeda efektyviau gydyti krūties vėžį. Prevenciškai tirtis atvykusias ukmergiškes, NVI medikų bendruomenę, gerosios valios ambasadores ir partnerius su „rožinio spalio“ pradžia sveikino Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Ispanijos Karalystės Lietuvoje ambasadorė, jos ekscelencija Maria Nieves Blanco Diaz.

Kaip rašoma pranešime spaudai, akcijai skirtoje spaudos konferencijoje pirmoji ponia D. Nausėdienė priminė, jog IWAV jau keliolika metų telkia Lietuvos bei tarptautines verslo, meno, diplomatines ir medicinos bendruomenes, skatina visus remti krūties vėžio prevenciją ir nuosekliai siekia gerinti jo gydymą Lietuvoje, perka reikalingą įrangą onkologinėms ligoninėms, didina visuomenės informuotumą apie sveikatos stiprinimo ir ankstyvosios diagnostikos svarbą.

Diana Nausėdienė

„Pagalba, suteikta moteriai, yra pagalba, suteikta ne tik jai, bet ir visai jos šeimai. Nes moteris dažnu atveju laiko visus namų kampus. Tik pagalvokite, kokia nuostabi jėga yra moterų ir visuomenės, savivaldos ir valstybinių institucijų, tarptautinės bendruomenės ir diplomatinio korpuso bendrystė. Brangūs medikai ir ekspertai, tik pagalvokite, kiek likimų Jūs visi savo bendra veikla jau išsaugojote“, – sakė D. Nausėdienė.

Už ilgametę veiklą ir nuolatinį siekį keisti situaciją pirmoji ponia taip pat padėkojo Nacionalinio vėžio instituto bendruomenei ir kitoms Lietuvos gydymo įstaigoms: administratoriams, mokslininkams, gydytojams, tyrėjams, slaugytojams, psichologams, reabilitologams ir kitiems specialistams. Visiems tiems, kurie rodo konkretų asmeninį, visuomeninį, organizacinį ar institucinį paramos moterų sveikatinimui pavyzdį.

„Platesnės kvalifikuotos, profesionalios sveikatos patikros galimybės moterims iš įvairių Lietuvos regionų – vienas svarbiausių veiksnių, siekiant užkirsti kelią ligai ir pagelbėti kuo daugiau šeimų. Kaip iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ globėją mane nepaprastai džiugina kiekviena savalaikė moterų ir asociacijų iniciatyva, ilgametė nuolatinių partnerių parama, padedanti vis tikslingiau kovoti su šia liga, vis įžvalgiau sutelkianti bendruomenines, savivaldos, tarptautinių organizacijų, diplomatų ir visų rėmėjų pastangas regioninių ir socialinių atskirčių mažinimui“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios žodžiais, kuo plačiau visi susitelkę užtikrinsime informacijos sklaidą apie būdus ir galimybes užkirsti kelius pavojingai ligai išsikeroti, kviesime moteris atidžiau rūpintis ir savo, ir savo artimųjų, ir pažįstamų sveikata, skatinsime profilaktiškai tikrintis, aktyviai dalyvauti visose vėžio prevencijos programose ne tik didžiuosiuose miestuose, tuo daugiau turėsime sveikų, besišypsančių moterų.

Valdas Pečeliūnas

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas, NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Jurgita Ušinskienė, NVI Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas dr. Mantas Trakymas, IWAV vadovė Ugnė Kukliauskaitė.

NVI direktorius kalbėjo apie kiekvieno asmeninį sprendimą, kuris padės nugalėti vidinį nerimą ir leis suprasti vėžio profilaktikos svarbą.

„Šiandien turiu tik vieną žinutę – įgalinančią žinutę, kuri gali keisti gyvenimus, šeimas, gali keisti ateitį. Kalbame apie krūties vėžį, ši liga – iš tiesų didžiulė problema. Viena iš dešimties moterų per savo gyvenimą susiduria su šia problema. Mastai tikrai dideli. Džiaugiamės, kad šiuolaikinės medicinos progresas suteikia didžiules galimybes kovoti su šia liga. Labai dažnai suteikia galimybę nugalėti šią ligą. Bet visa sudėtinga šiuolaikinė medicina – genetika, biochemija, farmakologija, chirurgija – viskas prasideda nuo vieno paprasto žingsnio – profilaktikos. Reikia sudalyvauti atrankinėje patikros programoje. Atlikti testą – mamogramą, kuri suteiks mums galimybę išvengti problemos, anksti nustatyti ligą, kurią išgydyti turime visas galimybes. Anksti nustatyta liga gelbsti gyvybes“, – kalbėjo doc. dr. V. Pečeliūnas.

NVI vadovas apgailestavo, jog dauguma iš mūsų vengia profilaktinio patikrinimo, jaučia nerimą dėl galimų rezultatų: „Noriu Jus užtikrinti, kad situacija keičiasi į gerą pusę. Nors sveikatos sistemai kritikos girdime daug, tačiau profilaktinė patikros programa nėra smarkiai kritikuojama. Užtikrintas finansavimas, gera teisinė bazė, gera reguliacija, visos organizacijos žino, ką turi padaryti. Žinome, kokie yra rezultatai. Turime kompetentingų specialistų komandas. Nuolat tobulėja Kontaktų centras, kuris padaro paciento kelią saugesnį. Tiesiog, šiandien kviečiame pasitikrinti, sudalyvauti mamografinės patikros programoje. Deja, pasitikrina tik pusė galinčių pasitikrinti. Tad noriu padėkoti Pirmajai poniai Dianai Nausėdienei, Tarptautinei moterų asociacijai Vilniuje už tą nuoseklų, ilgametį, nuolatinį dėmesį kovai su krūties vėžiu, o mes turime nugalėti savo nerimą ir priimti asmeninį sprendimą ateiti ir pasitikrinti.“

Po renginio pirmoji ponia su Ispanijos Karalystės ambasadore lankėsi NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje, kur buvo išsamiau supažindintos su krūties vėžio diagnostika, gydymu ir inovacijomis.