Kaip teigia medicinos centro „Estetika odai” vaikų gastroenterologė Ilona Choliavskaja, vidurių užkietėjimo problema traktuojama tuomet, kai mažylis tuštinasi rečiau kaip tris kartus per savaitę, rašoma pranešime spaudai.

Tuštinantis taip pat gali būti jaučiamas skausmas (jis gali jaustis ir apatinėje pilvo dalyje), o išmatos būna kietos ir sausos. Galima pastebėti ir kraujo pėdsakų, sumažėja apetitas, taip pat gali kamuoti ir irzlumas ar bloga nuotaika. Ilgainiui ši liga gali sukelti ir šlapimo nelaikymo ar staigaus viduriavimo problemas, todėl pastebėjus pirmuosius požymius, reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytojus.

Užkietėję viduriai vaikui gali atsirasti dėl skirtingų priežasčių, todėl skirsis ir gydymo metodika. Dažniausiai ši liga pasireiškia dėl netinkamos mitybos, tačiau taip pat galimos ir kitos, psichologinės ar genetinės priežastys.

Pasitaiko atvejų, kai vidurių užkietėjimui įtakos turi ir kitos virškinamojo trakto ligos, mažesni vaikai taip pat gali bijoti tuštintis (jeigu prieš tai šis veiksmas buvo skausmingas), taip pat šią ligą skatina ir netinkami vaistai ar pernelyg mažas fizinis aktyvumas. Tais atvejais, kai mažylis tuštinasi retai, tačiau skausmo nejaučia, nereikėtų iš karto diagnozuoti vidurių užkietėjimo – kiekvieno žmogaus organizme šis procesas vyksta individualiai, tad svarbiausia atkreipti dėmesį į tai, ar nejaučiamas diskomfortas ir nesuprastėja gyvenimo kokybė.

Užkietėję viduriai vaikui sukelia nemalonias emocijas ir prastą savijautą, tačiau ši liga yra išgydoma, tad visi šie simptomai galiausiai išnyksta. Reikalui esant, atliekami papildomi tyrimai ir tuomet paskiriamas atitinkamas gydymas, o po jo seka ir mitybos korekcijos, kadangi organizmui reikia produktų, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų. Esant poreikiui, skiriami ir papildomi vaistai, tačiau ne mažiau svarbi ir psichologinė pagalba ir palaikymas, ypač tuomet, kai vaikas yra jaunesnio amžiaus ir jam sunku suprasti nemalonių simptomų priežastį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)