Nors kanapių sėklas subrandina Cannabis sativa augalas, jos neturi haliucinogeninio poveikio.
Šiose mažose rudose sėklose daug baltymų, skaidulų ir sveikųjų riebalų rūgščių, tarp jų – omega-3 ir omega-6. Jos turi antioksidacinį poveikį ir gali sumažinti įvairių ligų simptomus, todėl pagerina širdies, odos ir sąnarių būklę.
Šiame straipsnyje apžvelgsime kanapių sėklų teikiamą naudą organizmui ir pateiksime patarimų, kaip šį produktą įtraukti į savo mitybą.
Šiose sėklose daug maistinių medžiagų, tokių kaip:
1. Baltymai
Kanapių sėklose yra beveik tiek pat baltymų kaip sojų pupelėse. 30 g šių sėklų (t. y., valgomajame šaukšte) yra apie 9,46 g baltymų. Svarbiausia, kad kanapių sėklose yra visų baltymų – visų devynių pagrindinių amino rūgščių.
Amino rūgštys yra visų baltymų statybinė medžiaga. Organizmas šių devynių rūgščių negamina, todėl jas reikia gauti su maistu.
Gamtoje egzistuoja labai mažai augalų, kuriuose būtų visų baltymų, todėl kanapių sėklos yra puikus produktas vegetarams ir veganams.
Kanapių sėklose itin daug amino rūgšties arginino, kuris stiprina širdį.
2. Nesotieji riebalai
Vis daugiau kalbama apie polinesočiuosius riebalus, ypač omega-3 riebalų rūgštis.
Kanapių sėklose daug nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, tokių kaip alfa linoleno rūgštis (tai omega-3 riebalų rūgštis).
Organizmas šių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių negamina, todėl jas reikia gauti su maistu. Jos būtinos sklandžiam organizmo darbui.
Taip pat svarbus yra omega-3 ir omega-6 rūgščių santykis.
Dažniausiai žmonės yra linkę valgyti per daug omega-6 ir per mažai omega-3 riebalų rūgščių, tad įtraukus į racioną kanapių sėklas, šių riebalų rūgščių pusiausvyra susireguliuoja.
2015 m. atliktų bandymų su gyvūnais rezultatai parodė, kad įtraukus kanapių sėklų ir kanapių aliejaus į vištų racioną, jos ėmė dėti kiaušinius, kurių tryniuose buvo daugiau omega-3 riebalų rūgščių, be to, omega-3 ir omega-6 santykis jų kiaušiniuose buvo geresnis.
Be to, kanapių sėklose mažai sočiųjų rūgščių ir visiškai nėra transriebalų rūgščių.
3. Skaidulos
Daugiausiai skaidulų yra kanapių sėklų apvalkale. Jei įmanoma, pirkite nelukštentas kanapių sėklas.
Tačiau net ir lukštentose kanapių sėklose daug skaidulų: trijuose valgomuosiuose šaukštuose yra apie 1,2 g skaidulų.
Kasdien vartojant kanapių sėklas:
- mažėja apetitas
- reguliuojasi svoris
- stabilizuojasi cukraus kiekis kraujyje
- gerėja žarnyno būklė.
4. Mineralai ir vitaminai
Kanapių sėklose yra įspūdingas vitaminų ir mineralų kiekis, jose ypač daug:
- vitamino E
- magnio
- fosforo
- kalio.
- Taip pat jose gausu geležies, cinko ir B grupės vitaminų, įskaitant:
- niaciną
- riboflaviną
- tiaminą
- vitaminą B-6
- folatą.
Teigiamas kanapių sėklų poveikis organizmui
Kanapių sėklos ne tik maistingos, tyrimai parodė, kad jos daro teigiamą poveikį sveikatai.
5. Apsaugo smegenis
Leidinyje „Food Chemistry“ paskelbto tyrimo išvadose teigiama, kad kanapių sėklų ekstraktas turi antioksidacinį poveikį. Manoma, kad šį poveikį užtikrina sėklose esantis kanabidiolis (CBD).
2018 m. atlikto tyrimo duomenimis, CBD ir kitos kanapių sėklose esančios medžiagos turi neuroapsauginį ir priešuždegiminį poveikį, taip pat padeda reguliuoti imuninę sistemą.
Tyrimuose iškeliama prielaida, kad dėl šių potencialių savybių CBD gali padėti nuo neurologinių problemų, įskaitant:
- Parkinsono ligą
- Alzheimerio ligą
- išsėtinę sklerozę
- neuropatinį skausmą
- vaikystėje pasireiškiančias ligas su traukuliais.
6. Stiprina širdį
Medikų bendruomenė laikosi nuomonės, kad omega-3 riebalų rūgštys gerina širdies būklę ir mažina tokių sutrikimų, kaip aritmija ir širdies ligos, riziką.
Kanapių sėklose taip pat daug arginino – amino rūgšties, kuri virsta azoto oksidu.
Azoto oksidas būtinas arterijų ir venų sveikatai, jis padeda palaikyti gerą kraujagyslių sienelių būklę.
Širdies ligų riziką padeda sumažinti kraujospūdžio reguliavimas, taisyklinga mityba ir reguliarus fizinis krūvis.
7. Mažina uždegimą
Du veiksniai – omega-3 riebalų rūgščių kiekis kanapių sėklose ir sveikatai palankus kanapėse esančių omega-3 riebalų rūgščių kiekis omega-6 rūgščių atžvilgiu – malšina uždegimus organizme.
Be to, kanapių sėklose yra daug gama linoleno rūgšties (GLR) – polinesočiosios riebalų rūgšties, kuri taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Kai kurie su gyvūnais atlikti tyrimai parodo, kad GLR labai veiksmingai malšina uždegimus, tačiau neseniai atliktuose tyrimuose, kuriuose dalyvavo žmonės, paaiškėjo, kad ši riebalų rūgštis ne visada veiksminga.
Leidinyje „The European Journal of Pharmacology“ paskelbtoje apžvalgoje nurodoma, kad žmonių organizme GLR apdorojama labai komplikuotai, ir tai paaiškina, kodėl tyrimų su žmonėmis rezultatai ne tokie vienareikšmiški kaip tyrimų su gyvūnais.
Reikia turėti omenyje, kad tyrimuose paprastai naudojami didelės koncentracijos kanapių sėklų ekstraktai, o valgant pačias sėklas poveikis organizmui bus mažiau dramatiškas.
Priešuždegiminės kanapių sėklų savybės gali padėti malšinti lėtinių ligų simptomus. Pavyzdžiui:
- metabolinio sindromo
- antrojo tipo diabeto
- artrito
- širdies ligų
- kepenų suriebėjimo (nesusijusio su pertekliniu alkoholio vartojimu).
8. Gerina odos būklę
Atopinį dermatitą (AD) ir aknę gali sukelti lėtinis uždegimas, o kanapių sėklose esančios medžiagos, kaip jau buvo minėta, turi priešuždegiminį poveikį.
Be to, viena iš aknės atsiradimo priežasčių yra omega-3 riebalų rūgščių stoka, o kanapių sėklose daug šių riebalų rūgščių, todėl jos gali padėti numalšinti aknės simptomus.
2018 m. apžvalgoje išanalizuotas mitybos pokyčių poveikis odos ligoms.
Apžvalgos autoriai išsiaiškino, kad vartojant daugiau produktų, turinčių omega-3 riebalų rūgščių, aknės požymių mažėja. Vis dėlto, norint išsiaiškinti daugiau apie šių riebalų poveikį odos ligoms, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.
Tyrėjai taip pat pažymi, kad prebiotikai ir augalinės skaidulos padeda sukontroliuoti AD simptomus. Kanapių sėklose daug augalinių skaidulų.
9. Lengvina reumatoidinio artrito simptomus
Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, kai imuninė sistema atakuoja savo pačios audinius, todėl kyla sąnarių uždegimas.
2014 m. atliktas tyrimas, kai buvo naudojamos žmogaus ląstelės, parodė, kad kanapių sėklų aliejus turi antireumatinį poveikį.
Vis dėlto 2018 m. atliktos tyrimų apžvalgos išvadose teigiama, kad trūksta įrodymų, jog kanabinoidai veiksmingai gydo reumatines ligas. Apžvalgos autoriai reziumavo, kad reikėtų atlikti daugiau tyrimų.
Rizikos veiksniai
Nors kanapių sėklas subrandina kanapės augalas, jose nėra tetrahidrokanabinolio (THC), kuris yra aktyvioji kanapių medžiaga.
Todėl kanapių sėklos neturi psichotropinio poveikio. Vis dėlto sportininkai ir kiti žmonės, kuriems atliekami tyrimai dėl tam tikrų preparatų vartojimo, turėtų turėti omenyje, kad kanapių sėklos kai kuriais atvejais gali paveikti šlapimo testų rezultatus. THC kiekis kanapių produktuose priklauso nuo tiekėjų ir gamybos proceso.
Kanadoje kanapių sėklų gamyba yra griežtai reguliuojama, kad iš kanapių augalų į jas nepatektų tetrahidrokanabinolio.
JAV draudžiama auginti kanapių sėklas, kuriose THC koncentracija viršija 0,3 proc.
JAV vyriausybė taip pat griežtai kontroliuoja kanapių sėklų ir iš jų pagamintų produktų importą.