„Anksti pradėjus subalansuotai maitintis, gyvenimo trukmę galima padidinti daugiau nei 10 metų“, – sakė studiją atlikę norvegai. Jie sukūrė elektroninę priemonę, kuri parodo, kokią įtaką gyvenimo trukmei daro konkretūs maisto produktai.
Labiausiai apčiuopiamą teigiamą poveikį duoda gausesnis augalinės kilmės maisto (ankštiniai augalai), viso grūdo produktų ir riešutų vartojimas bei mažesnis raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas.
Vaisiai ir daržovės irgi teikia naudos sveikatai, bet Vakarų gyventojai paprastai šių maisto produktų ir taip valgo pakankamai. Sveikų maisto produktų sąraše yra ir žuvys, o gazuotų gėrimų, kurių sudėtyje yra daug cukraus, ir rafinuotų grūdų maisto produktų, tokių kaip balta duona, derėtų vengti.
Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad nors pradėti sveikai maitintis niekada nevėlu, jauni suaugusieji gali tikėtis daugiau naudos nei pagyvenusieji.
„Gauti rezultatai rodo, kad vakarietiškų mitybos įpročių besilaikantys žmonės gali teigiamai paveikti savo sveikatą pakoregavę mitybą bet kuriame amžiuje, tačiau nauda yra didžiausia pradėjus kuo anksčiau“, – nurodė tyrėjai.
Atsižvelgiant į pasirinktų sveikesnių maisto produktų skaičių, jų vartojimo trukmę ir kiekį, 20-ies metų amžiaus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) gyventojas savo gyvenimą gali prailginti 13 metų, o 20-ies metų amžiaus moteris – 11.
Tinkamos mitybos nauda mažėja su amžiumi, bet, pavyzdžiui, būnant 60-ies, įprastos mitybos pakeitimas optimalia moterų gyvenimo trukmę gali prailginti aštuoneriais, o vyrų – devyneriais metais. Net 80-ies metų amžiaus moteris galėtų nugyventi trejais metais ilgiau, rinkdamasi sveikesnį maistą.
Ankstesni šios srities tyrimai parodė, kad konkretūs maisto produktai ar specifiniai mitybos ypatumai yra naudingi sveikatai, tačiau jų metu mažiau dėmesio buvo skiriama kitiems mitybos pokyčiams. Dabartiniame tyrime naudotas statistinio modeliavimo metodas užpildo šią spragą, tvirtino mokslininkai.
„Žinodami skirtingų maisto produktų grupių naudą, žmonės galėtų ženkliai pagerinti savo sveikatą“, – reziumavo studijos autoriai.