Pasak „Eurovaistinės“ vaistininkės Jovitos Aleknienės, kai žmogus stipriai nudega saulėje arba piktnaudžiauja besidegindamas, iškart pažeidimų gali nesimatyti. Visgi vėžys gali išsivystyti po 10-20 metų.

Gydytojos dermatovenerologės Matildos Bylaitės – Bučinskienės teigimu, besideginant ir bėgant laikui atsiranda pigmentinės dėmės, oda greičiau sensta, atsiranda daug ataugų. Tačiau baisiausias scenarijus – odos vėžys.

Matilda Bylaitė Bučinskienė

„Net ir vaikystėje patirti nudegimai yra pavojingi ir visam gyvenimui padidina riziką susirgti melanoma“, – sakė šeimos gydytoja Justė Latauskienė.

Melanoma – tai piktybinis odos navikas, kuris, pasak gydytojų, dažniausiai išsivysto dėl per dažno ar per ilgo buvimo saulėje.

„Sergamumas melanoma ir mirtingumas nuo šios ligos paskutiniais dešimtmečiais labai išaugo, tiek Lietuvoje, tiek Europoje. Tai yra rimta liga, mirtingumas didelis, o pagrindinis ligos veiksnys yra ultravioletiniai saulės spinduliai“, – sakė Nacionalinio vėžio instituto epidemiologė Rūta Everatt.

Gydytojai pataria – šiltuoju metų sezonu kremu nuo saulės teptis visada einant į lauką.

„Labai svarbu apsisaugoti ne tik per pirmą pasideginimą. Žmonės galvoja, kad svarbu pasitepti iš pradžių, kad nenudegtume raudonai, o kai degame rudai – tai nebereikia. Iš tiesų, UV spinduliai veikia nesvarbu, ar nudegame, ar ne“, – kalbėjo J. Aleknienė.

Jovita Aleknienė

J. Latauskienė pasakoja, kad skaičius ant SPF apsaugos reiškia, kiek galima būti saulėje iki nudegimo pradžios.

„Pavyzdžiui, 50 reiškia, kad galima pabūti 50 minučių“, – teigė J. Latauskienė.

Apsaugoti svarbu ne tik odą, bet ir akis, nešiojant akinius nuo saulės. Taip pat patartina dėvėti kepurę.

Jei jau nutiko taip, kad nudegėte saulėje, specialistai siūlo išsimaudyti po šaltu vandeniu bei nepamiršti drėkinti odos kremais.

„Dažnai žmonės sako, kad nudegė ir bėgo pirkti kefyro ar grietinės“, – sakė J. Latauskienė.

Tokios liaudiškos priemonės nekenkia, bet yra ir veiksmingesnių būdų.

„Jei žmogus nudegė saulėje, tai tinka bet koks drėkinimas. Labai gerai yra preparatai su alijošiumi“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Pasak J. Aleknienės, kai kankina paraudimas, lupimasis, mažos pūslelės, padėti galima ir vaistinėje. Tačiau, kai nudegama iki žaizdų, jos sunkiai gyja, kyla kūno temperatūra, reikia kreiptis į gydytojus.

Jautresnės odos žmonėms pirmasis deginimasis neturėtų trukti ilgiau nei 10 minučių. Kiti pirmą kartą degindamiesi saulėje gali praleisti iki pusvalandžio.

Visą LNK Žinių reportažą galite rasti čia: