Mūsų kūnas sudegina tam tikrą energijos kiekį net tada, kai tiesiog ilsimės.

Šios energijos sąnaudos, vadinamos ramybės medžiagų apykaitos greičiu, yra tarsi automobilio variklio darbas tuščiąja eiga.

Kuo didesnė tuščia eiga, tuo daugiau degalų sunaudojama, o kuo didesnis ramybės medžiagų apykaitos greitis, tuo daugiau kalorijų sudeginame nieko neveikdami.

O naujame mokslininkų tyrime išsiaiškinta, kaip galima sustiprinti šį poveikį, ir visa tai daryti toliau nieko neveikiant.

Na, arba beveik, rašo „Medical News“.

Įsivaizduokite, kad ką tik pabudote, mažai judate, jums nei per šalta, nei per karšta, ir jau pusę dienos nedirbote jokios fizinės veiklos.

Energija, kurią sudeginate tokioje būsenoje, vadinama ramybės medžiagų apykaitos greičiu.

Jis labai svarbus, nes sudaro didžiąją dalį mūsų paros energijos sąnaudų. Todėl natūralu, kad idėja padidinti šį rodiklį yra įdomi, ypač kalbant apie svorio reguliavimą.

Viso kūno vibracija yra intriguojantis metodas, kuris daro įvairų poveikį mūsų kūnams.

Įsivaizduokite ją kaip lengvą kūno virpėjimą vienu metu. Įrodyta, kad toks virpėjimas turi daugybę sveikatai naudingų savybių, pavyzdžiui, gerina kraujotaką, stiprina raumenis ir net padeda atsigauti po tokių ligų, kaip COVID-19.

Svorio reguliavimo srityje pastebėta, kad jis padeda padidinti medžiagų apykaitos greitį ramybės būsenoje.

Tačiau mokslininkams kilo klausimas, kas atsitinka, jei reguliariai purtote savo kūną?

Tyrėjai iš Lenkijos nusprendė tai išsiaiškinti. Jie surinko grupę sveikų 21–23 metų amžiaus jaunų suaugusiųjų, kurie nebuvo sportininkai ir neturėjo sveikatos problemų.

Jie padalijo grupę į dvi dalis: vienai pusei buvo taikomas viso kūno vibravimo seansas, o kita pusė patyrė kažką panašaus į vibravimą, bet be tikro kratymo – laikykite tai placebo seansu.

Dvi savaites „virpinimo“ grupė vibraciją patyrė gulėdama veidu žemyn, daugiausia dėmesio skirdama rankoms, liemeniui, šlaunims ir ypač pilvui.

Kodėl būtent pilvas? Jis vaidina svarbų vaidmenį virškinant maistą, t. y. procese, kurio metu deginama energija.

Tyrėjai manė, kad šios srities vibracija gali turėti įtakos tam, kaip efektyviai mūsų kūnai degina šią energiją.

Kad gautų tikslius duomenis, dalyviai pildė maisto dienoraštį, tikrino savo fizinio aktyvumo lygį ir atliko įvairius matavimus, įskaitant kūno svorį ir kūno riebalų procentinę dalį.

Po dviejų savaičių buvo gauti įdomūs rezultatai: grupės, kuriai buvo taikoma vibracija, medžiagų apykaitos greitis ramybės būsenoje buvo gerokai didesnis nei grupės, kuriai vibracija nebuvo taikoma.

Šis padidėjimas nebuvo atsitiktinis: mokslininkai mano, kad vibruojant pilvo sritį gali padidėti virškinimo efektyvumas, todėl organizmas sudegina daugiau energijos.

Be to, kitų kūno dalių vibravimas gali padėti pagerinti kraujotaką, o tai taip pat padidina energijos deginimą.

Nors tai labai įdomus atradimas, reikėtų nepamiršti, kad tai tik dalis didesnio sudėtingų procesų, vykstančių mūsų organizme, paveikslo. Išvados rodo, kad viso kūno vibracija, ypač nukreipta į pilvo sritį, gali padėti padidinti medžiagų apykaitos ramybės būsenoje greitį, todėl tai yra naujas galimas svorio kontrolės metodas.

Tačiau tai nereiškia, kad visi turėtų iš karto užlipti ant vibracinės platformos, tai tik atveria duris tolesniems tyrimams, kaip šį metodą galėtume panaudoti kasdieniame gyvenime.

Kas žino, galbūt atlikus tolesnius šios srities tyrimus, galėsime sukrėsti savo įprastą kovą su antsvoriu ir atskiesti ją naujais pojūčiais.

Ši medžiaga yra tik informacinio pobūdžio ir joje nėra patarimų, galinčių turėti įtakos jūsų sveikatai. Jei turite problemų, kreipkitės į specialistą.