Per rankas plinta 80 proc. visų užkrečiamųjų ligų, rankos gali būti puiki terpė pernešti ir antibiotikams atsparias bakterijas.
„Ant rankų yra daugybė mikoorganizmų. Vieni jų – pastovieji, neatsiejama organizmo mikrofloros dalis, kiti – laikinieji, ant rankų būnantys ribotą laiką. Būtent jie gali sukelti įvairių užkrečiamųjų ligų“, – pasakoja užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Simona Žukauskaitė-Šarapajavienė.
Pasak specialistės, labiausiai užteršti paviršiai yra tie, kuriuos dažniausiai liečiame – įvairios rankenos, laikikliai, turėklai. Taip pat dažnai rankas susiteršiame kosint, čiaudint, prižiūrint ligonius ir pan. Rankas būtina plauti grįžus iš viešų vietų, prižiūrint ligonius, prieš valgį, po maisto ruošos.
Ji atkreipė dėmesį, kad rankų higiena labai svarbi po mėsos ruošimo.
„Jei ruoši mėsą ir nenusiplovęs rankų imi ruošti salotas, galima kryžminė tarša ir galimos įvairios žarnyno infekcijos“, – perspėja S. Žukauskaitė-Šarapajavienė.
Plačiau apie rankų higieną – pokalbio įraše.