Vasarą Naujojoje Vilnioje atidarytas paplūdimys turėjo džiuginti vilniečius. Deja, dėl vandens taršos šiame paplūdimyje vis dar draudžiama maudytis, nors daugelio tai nestabdo – paplūdimyje dirbantis gelbėtojas sako, kad žmonės, nepaisydami įspėjamųjų užrašų, maudosi.

Higienos instituto duomenimis, Naujosios Vilnios maudykloje net kelis kartus viršijama bakterijų norma.

Edgaras Skrebė

Vilniaus aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Edgaras Skrebė nurodė, kad šiuo metu vanduo užterštas beveik visoje Vilnios upėje. Kartais taršos priežastys būna gamtinės, tačiau šiuo metu vanduo užterštas buitinėmis nuotekomis.

„Problema dėl taršos upėse yra tikrai sena, dar labai daug gyventojų nuotekas tvarkos individualiai, tikrai pasitaiko nemažai pažeidimų, kai jos yra išleidžiamos į upę“, – aiškino E. Skrebė.

Šiuo metu tai – vienintelė maudykla Vilniuje, kurioje draudžiama maudytis dėl vandens taršos.

Aplinkosaugininkai stengiasi spręsti problemą – E. Skrebė minėjo gerokai sustiprintą kontrolę, bendradarbiavimą su savivaldybe ir su jos įmone „Grinda“, taršos šaltinių (kurių, manoma, yra daug) paieškas. Birželį, aplinkosaugininko teigimu, buvo patikrinta 11 namų pagal „Grindos“ pateiktus įtarimus, rasta pažeidimų ir skirtos baudos, o asmenys buvo „įpareigoti atsijungti nuo tinklų, kuriais nuotekos tekėjo į Vilnios upę“. Deja, tarša tęsiasi, todėl aplinkosaugininkai paėmė tyrimams vandens mėginių iš kitų upės vietų ir laukia rezultatų. Jau rasti taršos šaltiniai – gyvenamųjų namų gyventojai, iš kurių valymo įrengimų nuotekos kanalu patenka į Vilnios upę.

„Pagal gautus liepos mėnesio pirmos pusės vandens tyrimų rezultatus tik vienoje iš visų tirtų maudyklų yra nustatyta trumpalaikė tarša. Visose kitose – atitinkantys reikalavimus [tyrimų rezultatai]. Pajūryje visose maudyklose yra gera situacija, gėluose ir upių vandenyse – tik vienoje, Vilniaus miesto Naujosios Vilnios paplūdimio maudykloje fiksuojama trumpalaikė tarša, bet ji jau tampa nebe trumpalaike, bet praktiškai trunkančia visą šį sezoną – kiek imami mėginiai, tiek ir nustatoma tarša“, – pakomentavo Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Aplinkos sveikatinimo skyriaus vadovė Gražvyda Norkienė.

Kauno marios

Dėl vandens žydėjimo ir melsvabakterių gausos nerekomenduojama maudytis Kauno marių pirmame paplūdimyje, o Antrame paplūdimyje netgi uždrausta maudytis, informavo G. Norkienė.

Birželio antroje pusėje tarša buvo nustatyta Vilniaus Žirmūnų paplūdimyje, tiesa, vėlesni tyrimai parodė, kad situacija pagerėjo.

Lietuvos vandens telkinių situacija, G. Norkienės teigimu, lyginant su pernai metais, išliko tokia pati – nei pagerėjo, nei pablogėjo, tik trumpalaikių taršų šį sezoną buvo mažiau nei pernai ar užpernai.

Maudytis draudžiami ženklai statomi ne šiaip sau, jeigu jie yra įspėjamieji, „vertėtų suklusti ir į juos atsižvelgti“, nes draudimas ar rekomendacija nesimaudyti informuoja apie grėsmę sveikatai, kuri ypač didelė silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms – mažiems vaikams, sergantiems lėtinėmis ligomis bei vyresnio amžiaus asmenims, priminė Higienos instituto atstovė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: