Šiaulietė su antsvoriu kovojo ilgiau nei dešimt metų, norėdama sulieknėti bandė įvairias dietas, sportavo. Deja, kad kas kartą, sumažinus svorį 10 kilogramų, o tuomet ėmus kiek daugiau valgyti, svoris ne tik grįždavo, bet prisidėdavo dar penki kilogramai. Kai svarstyklės parodė 149 kilogramus, moteris kreipėsi pagalbos į medikus ir rudenį jai atliko skrandžio mažinimo operaciją.

Kadangi skrandžio mažinimo operacija, chirurgo Edgaro Žarskio teigimu, – kraštutinis gydymo metodas, operuotini pacientai kruopščiai atrenkami. Operuojami toli gražu ne visi norintys, vertinamas paciento nutukimas, taip pat atsižvelgiama į tam tikras ligas.

„[Tokių žmonių] kūno masės indeksas (KMI) turėtų būti 35 arba daugiau, be to, tie žmonės turėtų sirgti tam tikromis gretutinėmis ligomis, pvz., antrojo tipo cukriniu diabetu, hipertenzija, miego apnėja – sąrašas netrumpas“, – paaiškino medikas.

Jeigu KMI – 40 ar daugiau, žmogus gali būti operuojamas, net jei nėra nustatyta gretutinių ligų. Kaip sakė chirurgas, svarbiausia – kad pacientas būtų motyvuotas ir prieš tai išbandęs kitus lieknėjimo metodus, o tie, kurie tingi stengtis, nesportuoja, nėra keitę mitybos, „nėra kandidatai operacijai“.

Mindaugas Pauliukas

Bariatrinių operacijų daugėja – prieš pandemiją Šiaulių ligoninėje per metus skrandžius mažinosi vienas ar du žmonės, dabar operacijų atliekama kur kas daugiau.

Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas pasakojo, kad per metus atliekama 34–37 operacijos, šiais metais atliktos jau septynios operacijos. Ligonių kasos apmoka operaciją nuo 1 936 iki 2 700 eurų, priklausomai nuo būklės sudėtingumo. Tiesa, tai – tik dalis operacijos kainos, o gana brangius operacijai naudojamus instrumentus kompensuoja ligoninė.

Anksčiau maždaug trečdalį kainos – apie tūkstantį eurų ligoniams tekdavo mokėti patiems. Galbūt Šiaulių ligoninėje daugiau operacijų todėl, kad čia jos visiškai nemokamos, kitose gydymo įstaigose už instrumentus pacientams vis dar tenka mokėti patiems.

Respublikinė Šiaulių ligoninė

Po operacijos pasikeičia pacientų gyvenimo kokybė, kūno svoris mažėja, savivertė, pasitikėjimas savimi stiprėja. Chirurgo teigimu, po operacijos svoris gali sumažėti 70–80 proc., pvz., 1,8 m ūgio, 150 kg sveriantis žmogus galėtų tikėtis atsikratyti 50–60 kg.

Šiaulietė pasakojo, kad po skrandžio mažinimo operacijos svoris sumažėjo 47 kg, o savijauta puiki. Vis dėlto tokio pobūdžio operacijos galimos ne visiems – dažniausiai jos netinka sergantiems sunkia širdies liga ar vėžiu.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: