Kalbėdama apie uogas gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pripažino, kad ją nustebino mėlynių, kurių šiemet pilni miškai, kaloringumas. „Negalėjau patikėti, kad mėlynė – kaloringesnė už braškę, o atrodo nesaldi uoga!“ – stebėjosi specialistė.
Pasak J. Dobrovolskienės, uogos šiek tiek mažiau kaloringos už vaisius, bet didesni jų kiekiai pučia pilvą, gali sutrikdyti virškinimą. „Jei suvalgysi 200 gramų – nieko tokio, tačiau jei labai daug, gali būti problemų ir su viduriais“, – įspėjo specialistė.
Įdomu tai, jog mėlynės priskiriamos vienam iš penkių labiausiai jauninančių produktų. Šiose uogose gausu vitamino C, beta karotino. Kaip ir kitos uogos, naudingiausios šviežios, tačiau turintiems antsvorio jų bent jau nereikėtų gardinti cukrumi – 100 gr mėlynių energetinė vertė 44 kcal.
Štai, kiek kalorijų slepiasi 100 gr populiariausių uogų Lietuvoje:
Priskiria neigiamo kaloringumo produktams
Uogų kaloringumas vertinamas nevienareikšmiškai. Vienų dietologų nuomone, jų derėtų vartoti saikingai, kiti kalba apie neigiamą uogų kaloringumą. Tai sąlyginis terminas, mat kiekvienas mūsų vartojamas produktas turi kalorijų. Vis dėlto, virškindami ir įsisavindami kai kuriuos produktus, daugiau energijos išeikvojame, nei iš jų gauname.
Neigiamo kaloringumo produktams priskiriamos kai kurios daržovės, vaisiai, uogos, kai kurios žolės bei prieskoniai. Prie neigiamo kaloringumo daržovių priskiriami šparagai, burokėliai, gūžiniai kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, salierai, agurkai, pankoliai, česnakai, šparaginės pupelės, ridikai, špinatai, salotų lapai, pomidorai.
Prie neigiamo kaloringumo vaisių priskiriami obuoliai, slyvos, abrikosai, greipfrutai, citrinos, mangai, apelsinai, papajos, persikai, ananasai ir mandarinai. Neigiamo kaloringumo uogoms priskiriamos mėlynės, braškės, spanguolės, avietės, arbūzai.