12
Kitas

Sąrašo tęsinys

Tai, kokį maistą mes valgome, vaidina labai svarbų vaidmenį užtikrinant gerą smegenų veiklą, atmintį ir koncentraciją. Šiame straipsnyje aptarsime 11 smegenų veiklą gerinančių maisto produktų.

1. Riebi žuvis

Kai žmonės kalba apie smegenų maistą, labai dažnai pirmiausia mini riebią žuvį. Tai yra lašiša, upėtakis ir sardinė, kurių sudėtyje yra gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. O šios rūgštys yra labai svarbios, nes maždaug 60 proc. mūsų smegenų sudaro riebalai, o pusė tų riebalų yra omega-3 tipo.

Smegenys naudoja omega-3 riebiąsias rūgštis smegenų ir nervų ląstelių regeneracijai. Tokie riebalai taip pat yra labai svarbūs mokymuisi ir atminčiai.

Omega-3 taip pat gali padėti sulėtinti su amžiumi siejamą protinės funkcijos prastėjimą ir užkirsti kelią Alzheimerio ligai. Omega-3 trūkumas taip pat yra siejamas su mokymosi sunkumais ir net depresija.

Apskritai žuvies vartojamas yra naudingas sveikatai. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad reguliariai žuvies valgiusių žmonių smegenyse buvo daugiau pilkosios masės, kurioje yra daugiausia nervų ląstelių, atsakingų už sprendimų priėmimą, atmintį ir emocijas.

2. Kava

Kava yra neatsiejama daugelio žmonių rytinio ritualo dalis. Tad neabejotinai nudžiugsite sužinoję, kad kavą gerti yra labai sveika smegenims, kurioms yra naudingi du pagrindiniai kavos ingredientai – kofeinas ir antioksidantai.

Kavoje esantis kofeinas turi šį teigiamą poveikį smegenims:

  • Didina žvalumą, nes blokuoja cheminę medžiagą adenoziną, skatinantį mieguistumą.
  • Gerina nuotaiką, nes kofeinas taip pat skatina „geros savijautos“ neuromediatorių, tokių kaip serotoninas, gamybą.
  • Gerina koncentraciją. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad vieną didelį puodelį kavos ryte arba kelis mažus puodelius per dieną išgėrę dalyviai efektyviau atliko užduotis, kurioms reikėjo geros koncentracijos.

Ilgalaikis kavos vartojimas taip pat yra siejamas su mažesne neurologinių ligų, tokių kaip Parkinsono ir Alzheimerio ligos, rizika. Tai galima bent iš dalies paaiškinti tuo, kad kavoje yra didelė antioksidantų koncentracija.

3. Šilauogės

Šilauogės apskritai yra labai naudingos sveikatai, tačiau ypač naudingos smegenims. Šilauogėse ir kituose tamsių spalvų uogose yra antocianinų – augalinių junginių, turinčių priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį.

Antioksidantai mažina oksidacinį stresą ir uždegimą, kurie gali prisidėti prie smegenų senėjimo ir neurodegeneracinių ligų.

Nustatyta, kad kai kurie šilauogėse esantys antioksidantai kaupiasi smegenyse ir padeda gerinti smegenų ląstelių sąveiką.

Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad šilauogės gerina atmintį ir net gali lėtinti trumpalaikės atminties praradimą.

4. Ciberžolė

Ciberžolė pastaruoju metu sulaukia ypatingai daug dėmesio. Šis tamsiai geltonos spalvos prieskonis yra vienas pagrindinių kario troškinio ingredientų. Tačiau jis taip pat yra itin naudingas smegenims.

Moksliniai tyrimai rodo, kad ciberžolės aktyvioji medžiaga kurkuminas peržengia kraujo–smegenų barjerą, o tai reiškia, kad ji gali tiesiogiai patekti į smegenis ir naudingai veikti ląsteles. Tai yra galingas antioksidantas ir priešuždegiminį poveikį turintis junginys, siejamas su šia nauda smegenims:

Gali pagerinti atminį. Kurkuminas gali pagerinti Alzheimerio liga sergančių žmonių atmintį. Jis taip pat gali padėti pašalinti amiloidines plokšteles, dėl kurių ir išsivysto ši liga.

Ciberžolė

Švelnina depresijos simptomus. Kurkuminas skatina seratonino ir dopamino gamybą, o šios dvi medžiagos gerina nuotaiką. Vienas mokslinis tyrimas parodė, kad šešias savaites vartojamas kurkumimas padeda sumažinti depresijos simptomus taip pat, kaip ir antidepresantai.

Padeda augti naujoms smegenų ląstelėms. Kurkuminas skatina specifinio augimo hormono, padedančio smegenų ląstelėms augti, gamybą. Jis gali padėti atitolinti su protine funkcija siejamas ligas, tačiau šioje srityje dar būtina atlikti papildomų tyrimų.

5. Brokoliai

Brokoliuose yra daug galingų augalinių junginių, įskaitant antioksidantus. Juose taip pat yra gausu vitamino K. Vos 91 grame brokolių yra daugiau nei 100 proc. rekomenduojamos dienos vitamino K dozės.

O šis riebaluose tirpus vitaminas yra itin svarbus formuojantis sfingolopidams – tam tikriems riebalams, kurių yra daug smegenų ląstelėse.

Keli su vyresnio amžiaus asmenimis atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad suvartojamas didesnis vitamino K kiekis gerina atmintį.

Be vitamino K brokoliuose taip pat yra daug junginių, kurie turi priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį, leidžiantį apsaugoti smegenis nuo pažaidos.

12
Kitas

Sąrašo tęsinys

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)