„Mūsų pirkėjai kiekvieną mėnesį įsigyja beveik 5 mln. įvairių fasuotų duonos gaminių. Per visus 8 šių metų mėnesius, tai yra beveik 38 mln. Pirkėjams skaniausia duona yra batonas, tada eilėje rikiuojasi juoda duona, kvadratinė duona skrudinimui“, – sakė „Maximos“ atstovė spaudai Raminta Gecevičiūtė.

Tuo metu „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad daugiausiai, apie 29 proc. parduodama juodos duonos, antra pagal populiarumą yra sumuštinių duona, apie 19 proc. parduodama baltos duonos.

„Labai daug žmonių teikia prioritetą ne industrinei, o šviežiai iškeptai duonai, vietoje“, – sakė V. Budrienė.

Prekybos tinklų atstovės pastebi, kad vis daugiau pirkėjų atranda duoną be pridėtinio cukraus, su sėklomis.

Pasak dietistės, mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, besirenkant duoną į spalvą dėmesio kreipti nebūtina – juoda duona dar nebūtinai reiškia, kad ji bus sveikesnė.

Juodą duoną galima tiesiog nudažyti melasa ir turėsime juodą spalvą. Tad, kai galvojate, kad pasirinkę juodą duoną valgote sveikiau, pagalvokite iš naujo“, – kalbėjo R. Bogušienė.

Renkantis duoną labai svarbu įvertinti jos sudėtį ir maistinę vertę. Pažiūrėti, kiek yra cukrų, jų turėtų būti ne daugiau nei 5 g. Geriausia, kad duona būtų be pridėtinio cukraus.

Raminta Bogušienė

Kitas svarbus faktorius – druska. Jos turėtų būti ne daugiau nei 1 g, ruginėje duonoje gali būti 1,2 g. Skaidulinių medžiagų turėtų būti daugiau nei 6 gramai 100 gramų duonos.

„Rinkitės viso grūdo duoną ir skaitykite prieš tai mano išvardintus kriterijus“, – sakė R. Bogušienė.

Daržovinė duona, pasak pašnekovės, nėra tas pats, kas šviežių daržovių valgymas, tačiau tokia duona tikrai gali būti palankesnė nei batonas. Visgi reikia skaityti sudėtį.

O duonos be glitimo dietistė griežtai nepataria pirkti – joje yra daugybė nenaudingų medžiagų. Jos nereikėtų vartoti net ir tiems, kurie netoleruoja glitimo.

„Kitas dalykas, labai populiaru valgyti daug baltymų. Tai norėčiau, kad šiek tiek atsimerktumėte ir baigtumėte tas baltymų madas, pasidomėtumėte, ką reiškia baltymų perteklius mityboje. Angliavandeniai yra mitybos pagrindas, tik ne bandelės, ne saldainiai, o pilno grūdo pilnavertė duona, kruopos“, – sakė dietistė.

LNK Žinių reportažą rasite čia:

Neseniai apie duonos pasirinkimą rašė ir „Delfi“. Pilną tekstą, kokią duoną geriausia rinktis, rasite čia.