Šiandien apie maistines skaidulas kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Edita Gecevičiene, rašoma pranešime spaudai.
Kuo maistinės skaidulos naudingos žmogaus žarnynui?
Skaidulos yra nepakeičiama pagalba žarnynui, jos padeda maistui lengviau ir švelniau slinkti, palaiko drėgmę ir pagreitina maisto judėjimą žarnynu. Jos tarsi „suriša“ maisto likučius storojoje žarnoje – išvalo nereikalingas, žalingas medžiagas, kurios greičiau pašalinamos.
Kiek žmogui reikia suvartoti skaidulų kasdien?
Skaidulinių medžiagų suaugusiam žmogui reikėtų apie 25–30 gramų per parą. Prieš kelerius metus atliktų tyrimų duomenimis, vidutiniškai jų lietuviai suvartoja apie 17,9 gramo per parą. Pakankamai skaidulų būtina gauti visiems žmonėms, tačiau ypač reikėtų akcentuoti besilaukiančias ir žindančias moteris, kadangi jas dažnai vargina vidurių užkietėjimo problema, o maistinės skaidulos yra natūralus ir šiuo ypatingu laikotarpiu puikiai tinkantis pagalbininkas.
Ar tiesa, kad gausus skaidulų maistas naudingas ir siekiantiems padailinti savo kūno formas?
Daug skaidulinių medžiagų turintis maistas ilgiau virškinimas, ne taip greitai išalkstame. Be to, jis paprastai turi mažiau kilokalorijų nei toks pat kiekis mažiau skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Kaip pavyzdį galima pateikti, suvalgęs obuolį žmogus jausis sotesnis nei išgėręs pusę stiklinės sulčių, o kalorijų gaus panašiai – tai todėl, kad obuolyje gausu skaidulų.
Kaip jų gauti pakankamai?
Reikėtų stengtis kuo daugiau rinktis skaidulomis turtingu maisto produktų. Jų gausu daržovėse (pupelėse, morkose, kopūstuose, burokėliuose), vaisiuose ir uogose (juoduosiuose serbentuose, avietėse), rupioje duonoje, visų grūdo dalių turinčiuose duonos gaminiuose, kviečių, avižų bei miežių sėlenose, avižose, riešutuose.
Dar vienas būdas papildyti savo racioną skaidulomis – maisto papildai, kuriuose yra balkšvųjų arba smiltyninių gysločių skaidulų.